In een historisch bankpand in het centrum van Toronto huist de Hockey Hall of Fame, een kanjer van een museum over de nationale sport van Canada. Een bezoek aan de ‘Kathedraal van IJshockey’ hoort volgens velen bij de opvoeding van elk Canadees kind.

Door Frank Kuin / foto’s Francis Mariani

TORONTO. Glunderend gaan John en Brenda O’Neill en hun zoontjes Kyle en Sean op de foto met de Stanley Cup, de enorme zilveren kampioensbeker van de Noord-Amerikaanse professionele ijshockeycompetitie. De heilige graal van de National Hockey League (NHL), met zijn zilveren ringen waarin de namen van voormalige kampioenen zijn gegraveerd, is het pronkstuk van de Hockey Hall of Fame, één van de grootste toeristische trekpleisters van de Canadese stad Toronto.

De historische wisselbeker staat centraal in een statige zaal met eikenhouten vloeren en wanden in een voormalig bankgebouw in het centrum van de stad, omgeven met panelen met de namen van enkele honderden sterspelers die zijn opgenomen in de Hall of Fame. Het is toepasselijk dat de beker wordt bewaard in een schatkamer, en dat een negentiende-eeuwse versie van de bokaal kan worden bezichtigd in een grote oude bankkluis. Want voor vele Canadezen is de Stanley Cup een van de meest waardevolle objecten van het land.

Bezoekers met de Stanley Cup.

„We zijn grote ijshockeyfans”, zegt O’Neill, die met zijn gezin naar Toronto is gekomen uit de voorstad Oakville voor een bezoek aan het ijshockeymuseum – een dagje vorming en vermaak rond de nationale sport van Canada. „Ik ben opgegroeid met ijshockey, en mijn zoontjes spelen het nu ook. Ze vinden het prachtig om de Stanley Cup te zien. Ik vind het belangrijk om ze hier mee naartoe te nemen, zodat ze kunnen leren over de oorsprong van de sport. Het zit ons bij ons in het bloed.”

The Hockey Hall of Fame, ook wel omschreven als de ‘kathedraal van het ijshockey’, is een kanjer van een sportmuseum. De Canadese sterattractie, die zich uitstrekt in een moderne aanbouw bij het bankpand, wordt jaarlijks bezocht door 350.000 tot 375.000 mensen. Canadezen nemen de sport – voor hen kortweg hockey – zeer serieus, en dat is te merken bij een rondgang langs de uitgebreide expositie van schaatsen, sticks, pucks, shirts en andere objecten met betrekking tot het ‘snelste spel op ijs’.

Masker van Johnny Bower.

Al bij de ingang worden bezoekers begroet door maskers van keepers door de jaren heen – gezichtsbeschermers tegen de pucks die met een rotvaart op hen worden afgeschoten. Sommige van de maskers zouden Hannibal Lecter niet misstaan, zoals het masker van Johnny Bower, doelman van de Toronto Maple Leafs in de jaren zestig. Het ligt in een vitrine met versleten beenbeschermers en een blauwwitte trui van de Leafs, die de Stanley Cup in Bowers jaren vier maal wonnen.

Ook andere sterspelers hebben een eigen vitrine in de centrale ‘NHL zone’, zoals de legendarische Maurice ‘the Rocket’ Richard, aanvoerder van de Montreal Canadiens in de jaren 40 en 50. De Canadiens waren jarenlang bijna onoverwinnelijk; een nagebouwde kleedkamer uit hun voormalige thuisstadion in Montreal, met kenmerkende shirts in rood, wit en blauw, herinnert aan hun decennialange dominantie. Richard was zo’n ster in de provincie Québec dat er zelfs tomatensoep in blik naar hem werd vernoemd.

De onbetwiste superster is echter Wayne Gretzky, bijgenaamd the Great One, de bescheiden Canadese sportman die in zijn twintigjarige loopbaan een recordaantal van 894 treffers maakte. Het doel waarin hij in 1994 nummer 802 schoot in Los Angeles, waarmee hij het vorige record brak, staat in het museum. Ook zijn enkele van zijn sticks te zien, en shirts van de teams waarvoor hij uitkwam, waaronder de Edmonton Oilers en de Los Angeles Kings, altijd met zijn kenmerkende rugnummer 99.

De auteur in de nagebouwde kleedkamer van de Montreal Canadiens.

Gretzky werd direct na zijn afscheid in 1999 toegevoegd aan de Hall of Fame. Normaal kunnen spelers pas vanaf drie jaar na hun afscheid worden voorgedragen voor een ereplaats aan de wand rond de Stanley Cup. Gretzky kwam echter niet alleen voor zijn huldiging naar het museum, hij kwam ook als bezoeker, met zijn kinderen. Netjes stonden ze in de rij om kaartjes te kopen – maar daar werd het niet lang bij gelaten, zegt Kelly Masse van de Hall of Fame. „Het is altijd goed om spelers hier te hebben”, zegt zij. „Velen van hen geven ons hun voorwerpen, omdat ze weten dat de fans ze graag willen zien.”

Om kritiek te pareren dat de Hockey Hall of Fame te sterk was geconcentreerd op de NHL, is er ook uitgebreid aandacht voor internationaal en Olympisch ijshockey. Een uiteenzetting over de geschiedenis van de sport bevat een ouderwetse ‘Nederlandse schaats’, waarop het spel in de negentiende eeuw werd gespeeld. Hoewel spelletjes waarbij een voorwerp werd rondgekaatst op het ijs eeuwen teruggaan, houdt het museum de officiële lezing aan dat de eerste erkende ijshockeywedstrijd – op schaatsen, met sticks, een puck en ijshockeyregels – in 1875 werd gespeeld in Montreal.

Een van de jongste aanwinsten van het museum heeft betrekking op een modern hoogtepunt van de sport: het winnende doelpunt van de jonge sterspeler Sidney Crosby bij de Olympische Winterspelen in Vancouver, vorig jaar. Zijn golden goal in de verlenging van de ijshockeyfinale tussen Canada en de Verenigde Staten bezorgde het gastland de gouden medaille. De stick en de handschoenen van Crosby zijn een nieuwe attractie van het museum, samen met de puck en het doel waarin het doelpunt, de kroon op de Spelen, werd gemaakt.

Kyle en Sean O’Neill zijn ervan onder de indruk. „Dat wilden ze graag zien”, zeggen hun ouders. „Ze zijn grote fans van Crosby.”

De handschoenen, hockeystick, puck en het doel van de winnende goal door Sidney Crosby bij de ijshockeyfinale van de Olympische Winterspelen in Vancouver.

This post is also available in: Engels

Tagged with:
 

6 Responses to IJshockey in een statig bankpand

  1. […] Supporters vrezen nu opnieuw een ijshockeyloze winter – wellicht een aanvaardbaar vooruitzicht in zonnige oorden met ijshockeyteams, zoals Florida en Arizona, maar een rampzalig perspectief voor fanatieke ijshockeyfans in het noordoosten van de VS en vooral in Canada, waar ijshockey de nationale sport is. […]

  2. […] op gratis hotdogs, chips en frisdrank, bedoeld als goedmakertje voor de zogenoemde lockout, die de nationale sport van Canada het gehele najaar lamlegde. Al liet het openingsduel te wensen over: de Canadiens verloren met 2-1 […]

  3. […] zijn jongensjaren was Ouellet een behendige speler van ijshockey, maar een ongeluk op het ijs waarbij hij zijn been brak maakte een vroegtijdig einde aan zijn […]

  4. […] een duel zou worden van historische proporties. Twee legendarische topteams uit steden met een rijke ijshockeygeschiedenis, de Boston Bruins en de Chicago Blackhawks, staan voor het eerst tegenover elkaar in de finale om […]

  5. […] een duel zou worden van historische proporties. Twee legendarische topteams uit steden met een rijke ijshockeygeschiedenis, de Boston Bruins en de Chicago Blackhawks, staan voor het eerst tegenover elkaar in de finale om […]

  6. […] versloegen de Boston Bruins met 3-2 in de zesde wedstrijd van de best-of-seven-serie om de heilige graal van het ijshockey, de Stanley […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *