De Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie ligt stil wegens een arbeidsconflict. De miljardairs die de teams bezitten en de miljonairs die erin spelen kunnen het niet eens worden over de verdeling van de miljardenopbrengst. Sommige spelers wijken uit naar Europa.

Door Frank Kuin

Montreal. Normaal gesproken zou Sidney Crosby, de sterspeler van Pittsburgh Penguins in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL, dezer dagen hard aan het trainen zijn voor de eerste wedstrijden van het nieuwe ijshockeyseizoen. In oktober moet de eerste puck op het ijs vallen voor de strijd om de Stanley Cup.

In plaats daarvan zit Crosby thuis – evenals alle meer dan 700 spelers van de National Hockey League. De ijshockeytempels van het continent blijven voorlopig dicht wegens een arbeidsconflict. De bonzen van de NHL hebben de spelers vorig weekeinde buiten de deur gezet. Wat de organisatie betreft hoeven ze geen schaatsen onder te binden voordat ze akkoord gaan met beperking van hun miljoenensalarissen.

De zogenoemde lockout, waarbij bazen de diensten van werknemers weigeren, begon vorig weekeinde met de afloop van de CAO van de competitie. Het is het vierde grote arbeidsconflict in de NHL, ’s werelds topcompetitie voor ijshockey met dertig teams in de Verenigde Staten en Canada, in twintig jaar. De vorige keer ging het hele ijshockeyseizoen van 2004-2005 verloren voordat er een akkoord werd bereikt.

IJshockeywedstrijd tussen de Montreal Canadiens en de Winnipeg Jets in het seizoen 2011-2012.

Supporters vrezen nu opnieuw een ijshockeyloze winter – wellicht een aanvaardbaar vooruitzicht in zonnige oorden met ijshockeyteams, zoals Florida en Arizona, maar een rampzalig perspectief voor fanatieke ijshockeyfans in het noordoosten van de VS en vooral in Canada, waar ijshockey de nationale sport is.

De dreiging van opnieuw een verloren seizoen is een gevaarlijke tactiek, meent Crosby. ,,Als spelers begrijpen we dat degenen die hier het meest onder lijden de supporters zijn’’, zegt hij in een videoboodschap aan ijshockeyfans, die de spelersbond NHL Players Association (NHLPA) op YouTube heeft gezet. ,,De spelers willen het liefst spelen, maar we weten ook wat juist is en eerlijk.’’

Niet dat de inzet van het geschil, tussen de miljardairs die de teams bezitten en de miljonairs die erin spelen, veel gemeen heeft met het doorsnee arbeidsconflict. Kort gezegd gaat het om de vraag hoe de jaarlijkse omzet van 3,3 miljard dollar van de NHL moet worden verdeeld tussen organisatie en spelers.

De spelers strijken nu gezamenlijk 57 procent van de opbrengsten op, ofwel 1,8 miljard dollar. De NHL wil dat terugdringen tot minder dan 50 procent, zodat er meer geld overblijft om verliesgevende teams in de competitie overeind te houden. Want hoewel de opbrengsten van de NHL sinds de vorige lockout met 50 procent zijn gestegen, wordt er wegens hoge kosten toch verlies geleden.

Van de dertig teams in de NHL, die over het gehele continent zijn verspreid, maken er naar schatting 16 à 18 verlies. Een klein groepje eliteploegen in ijshockeybolwerken als Toronto (Maple Leafs), Montreal (Canadiens), New York (Rangers), Boston (Bruins) en Philadelphia (Flyers), zijn grote verdieners. Maar ploegen in warmere oorden, zoals de Florida Panthers, de Columbus Blue Jackets en de Phoenix Coyotes, hebben financiële steun nodig.

,,Een hoop spelers zullen gewoon niet terugkomen’’

Hoewel iedereen wil dat de dertig teams blijven bestaan, vinden de spelers dat rijke teams maar wat meer moeten inleveren. Temeer omdat het vorige conflict eindigde in een nederlaag voor de spelers: destijds werd een salarisverlaging van 24 procent afgesproken. Zij vinden dat zij niet opnieuw de grootste concessies moeten doen. Maar van de NHL hoeven ze dan niet op het ijs te verschijnen.

Volgens de organisatie is een gelijkmatigere verdeling van de opbrengsten verantwoordelijk voor een competitie met een groot aantal levensvatbare teams, schreef de NHL in een bericht aan de supporters. ,,Onze huidige onderhandeling is gericht op een eerlijkere en meer houdbare verdeling van inkomsten met de spelers.”

Sommige spelers zoeken hun heil buiten Noord-Amerika totdat het geschil is opgelost. Meer dan 60 van hen hebben toezeggingen gedaan om in Europese competities te spelen, onder meer in Zweden, Tsjechië, Zwitserland en Rusland. Vooral de Russische Kontinental Hockey League (KHL), die wordt beschouwd als de tweede competitie ter wereld na de NHL, verwacht een instroom van Russische toppers.

Zo scoorde sterspeler Alex Ovetsjkin van de Washington Capitals zondag zijn eerste doelpunt namens de Dynamo Moscow, de kampioenen van de KHL, in een thuiswedstrijd tegen SKA St. Petersburg die de ploeg met 3-1 verloor. Ovetsjkin had flinke kritiek op het plan van de NHL om salarissen te korten. ,,Als dat gebeurt, zullen een hoop spelers gewoon niet terugkomen.’’

Tagged with:
 

3 Responses to IJshockeyloze winter dreigt door conflict tussen miljardairs en miljonairs

  1. […] een drastisch verkort speelschema. Meer dan drie maanden was de competitie uitgesteld wegens een slepend arbeidsconflict tussen teambazen en spelers van de National Hockey League (NHL) over de verdeling van de miljardenopbrengsten van de […]

  2. […] verkort, gecomprimeerd wedstrijdschema begon pas in januari nadat teambazen en spelers maandenlang met elkaar overhoop hadden gelegen over de verdeling van de […]

  3. […] 1926, vormt de kroon op een verkort ijshockeyseizoen. De competitie begon pas in januari wegens een arbeidsconflict tussen teambazen en spelers. Nooit eerder werd de Stanley Cup zo laat in het seizoen […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *