Thorsten Heins, de nieuwe topman van Research in Motion, is teruggekomen op zijn oordeel dat geen drastische koerswijziging nodig is bij de producent van de BlackBerry. Verkoop en opsplitsing behoren nu tot de mogelijkheden voor het Canadese technologiebedrijf, dat sinds vorig jaar in een crisis verkeert.

Door Frank Kuin

MONTREAL. Het Canadese technologiebedrijf Research in Motion gaat alle ,,strategische mogelijkheden’’ bestuderen om de onderneming te onttrekken aan een neerwaartse spiraal waarin de maker van de BlackBerry sinds vorig jaar verkeert. Daarbij zullen ook uitbesteding van de productie van toestellen, samenwerking met partners, en mogelijk zelfs gehele of gedeeltelijke verkoop van het bedrijf worden overwogen.

RIM-topman Thorsten Heins.

Dat heeft Thorsten Heins, de nieuwe bestuursvoorzitter van RIM, gisteren gezegd bij de presentatie van tegenvallende kwartaalcijfers voor de producent van de BlackBerry. Hoewel een overname van het bedrijf, dat sinds vorig jaar 75 procent van zijn marktwaarde heeft verloren, ,,niet de voornaamste koers is die we nastreven’’, liet Heins alle mogelijkheden open ,,om de kracht van RIM tot zijn volste recht te laten komen en de waarde voor onze belanghebbenden te maximaliseren.’’

Heins, die eind januari is aangewezen als de man die RIM moet redden van een ondergang, deed zijn uitspraken op de dag dat zijn voorganger Jim Balsillie, die jarenlang aan het hoofd stond van RIM, opstapte als lid van de raad van commissarissen. Dat vertrek wordt gezien als een indicatie van diepe onenigheid over de koers van de producent van de BlackBerry, die uit de gratie is gevallen bij klanten en beleggers wegens groeiende concurrentie van de iPhone van Apple en smartphones met het besturingssysteem Android van Google.

Voor Heins, een 54-jarige Duitser en voormalig operationeel directeur bij RIM, vormt de erkenning van de noodzaak voor drastische stappen een ommezwaai. Bij zijn aantreden in januari verklaarde hij geen plannen te hebben voor een grote koerswijziging. Tien weken later, na een grondige inventarisatie van het bedrijf, zei hij in een teleconferentie met analisten: ,,Het is me duidelijk dat grondige verandering noodzakelijk is bij RIM.’’

Heins kondigde zijn nieuwe visie aan tegen de achtergrond van meer slecht nieuws voor de BlackBerryproducent. Voor het vijfde opeenvolgende kwartaal vielen resultaten lager uit dan de ramingen die het bedrijf had gegeven. RIM boekte 4,2 miljard dollar aan omzet, een daling met 19 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, en aanmerkelijk lager dan het minimum van 4,6 miljard dollar die was voorspeld.

BlackBerry Bold toestel.

RIM, de pionier van mobiele e-mail, verkocht wereldwijd 11,1 miljoen BlackBerry’s in de drie maanden tot begin maart. Dat was net binnen de band van 11 tot 12 miljoen die het had geraamd, maar een daling met 21 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Afgezien van bijzondere posten boekte het bedrijf een winst van 418 miljoen dollar, vergeleken met 934 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder.

Bovendien kondigde Heins het ontslag aan van diverse toplieden bij RIM, onder wie technologisch directeur David Yach en operationeel directeur Jim Rowan. En het bedrijf geeft voortaan geen ramingen meer over verkoop en omzet – een stap die door velen wordt geïnterpreteerd als een aanwijzing dat er meer tegenvallende kwartalen en onzekere tijden voor de boeg liggen.

Toch was er bij de presentatie van de resultaten een essentieel verschil met de afgelopen kwartalen. In tegenstelling tot het voormalige, tweekoppige bestuur van RIM, bestaande uit Balsillie en oprichter Mike Lazaridis, liet Heins het na om de tegenvallers te wijten aan een kortstondige gril. Van Heins geen zonnige voorspelling dat alles vanzelf weer goed zou komen als het bedrijf maar stug doorging met de productie van nieuwe BlackBerry’s.

,,BlackBerry kan geen succes zijn als we proberen om iedereen te plezieren’’

Hij kan ook nauwelijks anders, want de marktomstandigheden zien er somber uit voor RIM, tot enkele jaren geleden internationaal marktleider op het gebied van smartphones. Hoewel het aantal gebruikers van BlackBerry het afgelopen kwartaal een recordhoogte heeft bereikt van 77 miljoen mensen, is het wereldwijde marktaandeel van BlackBerry het afgelopen jaar teruggelopen van 14 tot 8 procent. Met name op de belangrijkste markt, de Verenigde Staten, blijft BlackBerry terrein verliezen aan de iPhone. RIM doet het weliswaar goed doet in opkomende markten, waaronder Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika, maar ook in die regio’s lijkt de groei van het bedrijf te stagneren.

Heins zei dat hij de nadruk wil leggen op het behoud van de markt waarop RIM traditioneel het sterkst is: zakelijke gebruikers. ,,BlackBerry kan geen succes zijn als we proberen om iedereen te plezieren en voor ieder wat wils proberen te zijn’’, verklaarde hij. Hoewel hij de mogelijkheden wil onderzoeken om samen te werken met partners, zei hij ,,te geloven dat de beste weg voor RIM is om zelf de ommekeer te bewerkstelligen.’’

Evenals zijn voorgangers vestigt Heins de meeste hoop voor de toekomst van RIM op het langverwachte nieuwe besturingssysteem, BlackBerry 10. Die software moet BlackBerry in staat stellen om de definitieve sprong te maken van een mobiele e-mailer naar een veelzijdig mobiel zakcomputertje. De lancering van het besturingssysteem, waarvan een versie wordt gebruikt in de weinig succesvolle tabletcomputer van RIM, het PlayBook, is al diverse malen uitgesteld. Heins hield gisteren vol dat BB10 ,,later dit jaar’’ op de markt zal worden gebracht. De consensus is dat het bedrijf het zich niet kan veroorloven die deadline te missen.

Tagged with:
 

6 Responses to Nieuwe topman Heins bekijkt ‘strategische opties’ voor RIM

  1. […] een multinational met tientallen miljoenen klanten. Hun opvolger, Thorsten Heins, heeft sindsdien aangekondigd strategische mogelijkheden voor RIM te onderzoeken, waaronder opsplitsing en verkoop van het bedrijf. Dat onderzoek loopt, onder begeleiding van […]

  2. […] overname. Microsoft, IBM en Facebook zijn onder meer genoemd als potentiële gegadigden. RIM bekijkt zelf zijn ‘strategische opties’, en de Canadese regering heeft laten doorschemeren dat ze een buitenlandse acquisitie van het […]

  3. […] resultaat dan voorspeld door analisten, die een verlies hadden geraamd van 29 cent per aandeel. In dezelfde periode vorig jaar boekte het bedrijf een verlies van 125 miljoen […]

  4. […] team. De twee voormalige bestuursvoorzitters, Lazaridis en Jim Balsillie, zijn begin vorig jaar vervangen door Heins. Beide ex-toplieden hebben hun banden met het bedrijf verbroken; Lazaridis stapte vorige week op […]

  5. […] nadat het vorige week catastrofale cijfers onthulde over het laatste kwartaal. Ondanks jaren van geruchten over mogelijke kopers als Microsoft, heeft zich nooit een koper gemeld voor het Canadese […]

  6. […] de mislukking van het overnamebod is nu ook een verkoop van BlackBerry, het tweede plan van Heins, op de klippen gelopen. Mogelijke gegadigden voor een tegenbod hielden zich afzijdig – een […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *