De Canadese smartphonemaker BlackBerry maakt weer winst. Maar dat betekent nog niet dat het bedrijf ui Waterloo, Ontario, buiten gevaar is. De echte test van het nieuwe toestel met het besturingssysteem BlackBerry 10 moet nog komen.

Door Frank Kuin

Montreal. De Canadese smartphoneproducent BlackBerry heeft de markt gisteren verrast met een bescheiden winst over het vierde kwartaal, een periode waarin het bedrijf zijn cruciale nieuwe toestel BlackBerry 10 lanceerde. De terugkeer naar zwarte cijfers geldt als een opsteker voor het technologiebedrijf, dat zichzelf met een nieuwe reeks smartphones hoopt te behoeden voor een ondergang.

De onderneming uit het Canadese Waterloo, die tot voor kort bekend stond als Research in Motion of RIM, boekte een kwartaalwinst van 98 miljoen dollar (76 miljoen euro), ofwel 19 cent per aandeel. Dat was een veel beter resultaat dan voorspeld door analisten, die een verlies hadden geraamd van 29 cent per aandeel. In dezelfde periode vorig jaar boekte het bedrijf een verlies van 125 miljoen dollar.

Toch was de terugkeer naar winstgevendheid slechts in beperkte mate te danken aan verkoop van de BlackBerry Z10, het nieuwe model dat het bedrijf moet helpen concurreren met krachtige rivalen als Apple en Samsung. Want het nieuwe toestel, een model met aanraakscherm dat dinsdag op de markt komt in Nederland, was maar voor een maand van de periode te koop in een beperkt aantal landen, waaronder Canada en Groot-Brittannië.

BlackBerry Z10 toestel

BlackBerry Z10 toestel

Weliswaar verkocht BlackBerry in die tijd 1 miljoen exemplaren van het nieuwe toestel, maar in de Verenigde Staten kwam de Z10 pas op de markt na het einde van het kwartaal op 2 maart. Dus de ware test moet nog komen. De winst had eerder te maken met kostenbesparingen die zijn doorgevoerd door het nieuwe bestuur, dat onder meer 5.000 banen heeft geschrapt bij een grondige reorganisatie om de boekhouding op orde te brengen.

Bovendien was er ook slecht nieuws: de omzet van BlackBerry liep fors terug tot 2,7 miljard dollar, vergeleken met 4,2 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal verkochte toestellen daalde van 7 miljoen in het vorige kwartaal tot 6 miljoen stuks, mede omdat klanten de oude modellen niet meer kopen. En het totaal aantal gebruikers van BlackBerry in de wereld slonk van 79 naar 76 miljoen klanten.

Hoewel de kwartaalcijfers een eerste indruk geven van de verkoop van de nieuwe toestellen, bieden ze dan ook weinig duidelijkheid over de toekomst van het bedrijf. De pionier van mobiele e-mail is de afgelopen jaren in sterke mate overvleugeld door concurrenten die veel eerder op de markt zijn gekomen met veelzijdige smartphones, zoals de iPhone van Apple en de Samsung Galaxy, die draait op het besturingssysteem Android van Google.

Zeker is wel dat er in de toekomst van BlackBerry geen rol meer is voor oud-topman Mike Lazaridis. De uitvinder van de BlackBerry, die RIM in 1984 oprichtte, kondigde gisteren zijn vertrek aan als commissaris. Lazaridis stond samen met Jim Balsillie aan het hoofd van RIM tot begin vorig jaar, toen de twee bestuurders werden vervangen door Thorsten Heins. Balsillie verbrak vorig jaar al zijn banden met RIM, en verkocht zijn belang van 5,1 procent. Lazaridis zei geen plannen te hebben om zijn belang van 5,7 procent in BlackBerry van de hand te doen.

Dat belang is ongeveer 442 miljoen dollar waard – een flinke aderlating sinds de hoogtijdagen van RIM, toen Lazaridis en Balsillie op papier multimiljardairs waren. Het aandeel BlackBerry sloot gisteren in New York met licht verlies, op 14,45 dollar.

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *