Omar Khadr, het ‘kind van Guantanamo Bay’, kan over twee maanden worden overplaatst uit de Amerikaanse terreurgevangenis naar zijn geboorteland Canada. Daarover zijn Canada en de Verenigde Staten het na een slepende procedure eens geworden. Na tien jaar gevangenschap in ‘gitmo’ komt Khadr in Canada snel in aanmerking voor vrijlating.

Door Frank Kuin

MONTREAL. Canada en de Verenigde Staten zijn het eens geworden over de overplaatsing van Omar Khadr, de jongste gevangene van de Amerikaanse terreurgevangenis in Guantánamo Bay in Cuba, naar een Canadese cel. Het akkoord moet de weg vrijmaken voor het vertek van Khadr, een van de bekendste gevangenen van de basis, uit Guantánamo Bay na bijna tien jaar gevangenschap.

Dat heeft het Canadese persbureau Canadian Press gisteren gemeld. De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta zou binnen een week zijn handtekening kunnen zetten onder het uitleveringsakkoord. Khadr, de enig overgebleven gevangene van de basis met een westerse nationaliteit, zou vervolgens voor eind mei kunnen terugkeren naar zijn geboorteland Canada.

Omar Khadr als kind, voordat hij vast kwam te zitten op Guantanamo Bay (familiefoto).

De 25-jarige Khadr staat bekend als ‘het kind van Guantánamo Bay’. Sinds zijn vijftiende zit hij vast, nadat hij in 2002 zwaargewond werd aangetroffen door Amerikaanse troepen in de ruïnes van een gebombardeerde Al-Qaedabasis in Afghanistan. In 2010 is hij door een militair tribunaal veroordeeld wegens moord op een Amerikaanse legerarts bij een vuurgevecht rond die basis. Hij zou een handgranaat hebben geworpen.

Volgens een akkoord met de aanklagers legde Khadr, die eerder volhield onschuldig te zijn, een bekentenis af in ruil voor strafvermindering: acht jaar cel, waarvan hij het eerste jaar moest uitzitten in Guantánamo. Dat jaar is sinds vorig najaar om. In oktober heeft Khadr een verzoek ingediend om terug te keren naar Canada.

De Canadese regering van premier Stephen Harper heeft echter geen haast gemaakt voor Khadr, een telg van een beruchte familie uit Toronto die internationaal bekend staat als ‘de Canadese Al-Qaedafamilie’. Zijn vader, de van oorsprong Egyptische Canadees Ahmed Said Khadr, was een vertrouweling van Osama bin Laden die zijn gezin in de jaren negentig verkaste naar Pakistan en Afghanistan in dienst van jihad.

Maar president Obama, die is teruggekomen op een belofte om Guantánamo Bay te sluiten, wil graag van Khadr af. Hoewel Khadr ooit een topvangst leek, was de unieke veroordeling van een verdachte voor oorlogsmisdaden die zijn gepleegd toen hij minderjarig was een bron van controverse. Volgens critici, waaronder mensenrechtenorganisaties als Amnesty International, had Khadr moeten worden behandeld als een kindsoldaat, zelf het slachtoffer van omstandigheden.

Khadr, een van nog ruim 170 gevangenen in de terreurgevangenis, is volgens zijn advocaat „gefrustreerd” over de langdurige procedure. In Canada kan hij vanaf volgend jaar in aanmerking komen voor vrijlating. Ook zou hij een zaak kunnen aanspannen om zijn veroordeling in Guantánamo ongedaan te maken.

One Response to Canada en VS akkoord over uitlevering Omar Khadr uit Guantánamo Bay

  1. […] – hij is voor evaluatie overgebracht naar het detentiecentrum Millhaven in Ontario – is deel van een akkoord met aanklagers van Guantánamo Bay dat Khadr sloot in 2010. Hij bekende toen schuld aan de […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *