BlackBerry-producent Research in Motion raakt nog dieper in de problemen. Voor het eerst in acht jaar heeft RIM een kwartaalverlies gemeld. En de nieuwe lijn BlackBerry 10 die het tij moet keren is opnieuw uitgesteld. Velen vrezen voor het voortbestaan van het Canadese technologiebedrijf.

Door Frank Kuin

MONTREAL. De toekomst van het Canadese technologiebedrijf Research in Motion (RIM), maker van de BlackBerry smartphone, is gisteren verder in twijfel geraakt met de aankondiging van schrikbarende resultaten over het jongste kwartaal – en verder uitstel van de lancering van nieuwe modellen die de gestruikelde pionier van mobiele e-mail weer op de been zouden moeten helpen.

BlackBerry Bold toestel.

RIM, dat al ruim een jaar in een crisis verkeert wegens moordende concurrentie op de markt voor smartphones, rapporteerde een verlies van 518 miljoen dollar, bij een omzetdaling van 33 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Die daling, veroorzaakt door een drastische afname in de verkoop van BlackBerry-toestellen, was ernstiger dan verwacht. Het bedrijf gaat 5.000 banen schrappen, ongeveer een derde van het totale werknemersbestand van 16.500, in een poging om het hoofd boven water te houden.

Wellicht nog onheilspellender was de mededeling dat een nieuwe reeks BlackBerry’s die RIM een nieuwe impuls moet geven, voor de zoveelste keer is uitgesteld. In plaats van de tweede helft van dit jaar zullen modellen met het langverwachte nieuwe besturingssysteem BlackBerry 10, dat RIM in staat moet stellen beter te concurreren met de iPhone van Apple en smartphones met Android van Google, pas begin 2013 op de markt worden gebracht, zo liet het technologiebedrijf uit het Canadese Waterloo weten.

Beleggers, die vorige maand al waren voorbereid op een eerste kwartaalverlies van RIM in acht jaar, reageerden geschokt op het uitstel, dat door waarnemers wordt beschouwd als een tegenslag die het bedrijf fataal kan worden. Het aandeel van de BlackBerry-producent, dat het afgelopen jaar al ruim 70 procent van zijn waarde heeft verloren, zakte na de bekendmaking van de cijfers in met nog eens 18 procent bij handel na het sluiten van de beurs, van 9,13 tot 7,55 dollar.

Uitstel BB10 wordt beschouwd als een tegenslag die RIM fataal kan worden

Probleem van de BlackBerry-producent is dat het in hoog tempo marktaandeel blijft verliezen aan de concurrentie. RIM, ooit leider op de internationale markt voor smartphones, had in het eerste kwartaal van 2012 nog slechts 6,4 procent van de markt in handen, vergeleken met 13,6 procent een jaar eerder. Android had een marktaandeel van 59 procent, iPhone 23 procent. In de Verenigde Staten is het marktaandeel van RIM teruggelopen van 41 procent in 2007 tot 3,6 procent in het eerste kwartaal van 2012.

Waarnemers zijn het erover eens dat RIM zo snel mogelijk met indrukwekkende nieuwe producten moet komen als het nog enige kans wil maken om het tij te keren. In plaats daarvan strompelt RIM door met relatief oude BlackBerry’s, die het voor steeds meer klanten afleggen tegen hippere iPhones en goedkopere toestellen met Android. In het afgelopen kwartaal verkocht RIM 7,8 miljoen toestellen, vergeleken met 11,1 miljoen in het kwartaal ervoor en 13,2 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet kelderde van 4,9 miljard dollar een jaar geleden tot 2,8 miljard dollar nu.

,,Dit is niets minder dan een volslagen ramp’’, reageerde Kris Thompson, een analist bij National Bank Financial, tegenover het Canadese dagblad The Globe and Mail. Analisten hadden gewaarschuwd dat RIM alles op alles moest zetten om de nieuwe toestellen voor het begin van het schoolseizoen op de markt te brengen. In plaats daarvan ,,gaan ze nu het belangrijke kerstseizoen missen wegens deze vertraging van BB10.’’

Het nieuwe besturingssysteem moet BlackBerry in staat stellen om definitief de sprong te maken van een berichtendienst tot een veelzijdig zakcomputertje zoals de iPhone, met naast e-mail en internet een weelde aan media en apps. Dat is wat consumenten inmiddels verwachten van een smartphone. RIM, dat jarenlang onstuimig groeide, heeft echter te lang gewacht om die nieuwe realiteit te erkennen – en slaagt er maar niet in om een overtuigende concurrent tegenover de iPhone neer te zetten.

RIM-topman Thorsten Heins.

Interne moeilijkheden bij het vinden van een antwoord op de concurrentie waren eerder dit jaar aanleiding voor het vertrek van Mike Lazaridis en Jim Balsillie, de twee bestuursvoorzitters die RIM opbouwden tot een multinational met tientallen miljoenen klanten. Hun opvolger, Thorsten Heins, heeft sindsdien aangekondigd strategische mogelijkheden voor RIM te onderzoeken, waaronder opsplitsing en verkoop van het bedrijf. Dat onderzoek loopt, onder begeleiding van JPMorgan en RBC Capital Markets.

Over een mogelijke overname wordt al geruime tijd gespeculeerd. Wegens de waardedaling van het aandeel wordt RIM steeds goedkoper. De marktwaarde van het bedrijf, die op het hoogtepunt 60 miljard dollar bedroeg, is nu zo’n 4 miljard. Als mogelijke kopers zijn onder meer Microsoft, IBM en Facebook genoemd – maar het blijft onduidelijk of iemand zich wil wagen aan een bedrijf dat volgens sommigen in een vrije val verkeert.

In navolging van Lazaridis en Balsillie beschouwt Heins de ontwikkeling van BlackBerry 10 dan ook als de topprioriteit van RIM. ,,Wij zijn ervan overtuigd dat het BB10 platform het potentieel heeft om groeikansen te bieden voor het hele bedrijf,’’ zei hij gisteren tijdens een teleconferentie. ,,We bouwen niet zomaar een nieuw toestel, maar een volledig nieuw platform voor mobiele computers.’’ Hij weet de vertraging aan integratieproblemen bij dat proces.

Analisten wijzen er echter op dat er geen garantie bestaat dat klanten de nieuwe BlackBerry’s straks massaal zullen willen hebben. En tot ze op de markt zijn, zal RIM een nog aantal moeilijke kwartalen moeten overbruggen. Ondertussen staat de concurrentie ook niet stil; een iPhone 5 wordt dit najaar verwacht, en ook Samsung komt met nieuwe toestellen voor Android.

Verzachtende omstandigheid voor RIM is dat het bedrijf beschikt over 2,2 miljard dollar aan contanten. Dus faillissement is voorlopig niet aan de orde. Bovendien moeten de ontslagen 1 miljard dollar aan kostenbesparingen opleveren. En het aantal gebruikers van BlackBerry is, wegens succes van RIM in opkomende markten als Zuid-Afrika en Indonesië, op wereldwijde basis nog licht gestegen, tot 78 miljoen.

RIM heeft daarom nog ,,kans op overleving,’’ aldus Ed Snyder, analist bij Charter Equity Research, tegenover de Canadese omroep CBC. ,,Maar de klok is zeker aan het tikken.’’

Tagged with:
 

2 Responses to RIM onder grote druk na verder uitstel BlackBerry 10

  1. […] Rond de kruising in Waterloo heerst dan ook een crisissfeer. Sommige werknemers van RIM hebben te horen gekregen dat ze deze zomer niet op vakantie kunnen, zodat het bedrijf alles op alles kan zetten om het besturingssysteem – BlackBerry 10 of kortweg BB10 genaamd – zo snel mogelijk op de markt te kunnen brengen. Met die stap hoopt het bedrijf zijn relevantie in de sector te herwinnen. Wegens de complexiteit van het proces is de lancering van toestellen met het nieuwe platform echter al diverse malen uitgesteld, inmiddels tot begin 2013. […]

  2. […] heeft de nieuwe toestellen die het tij moeten keren al diverse malen uitgesteld wegens moeilijkheden bij de ontwikkeling van het geheel nieuwe besturingssysteem. […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *