Omar Khadr, bijgenaamd ‘het kind van Guantánamo Bay’, is door een militair tribunaal veroordeeld tot 40 jaar gevangenisstraf. Wegens een akkoord met aanklagers komt hij eerder vrij.  De VS is het eerste land sinds de Tweede Wereldoorlog dat een verdachte heeft veroordeeld voor oorlogsmisdaden die zijn gepleegd toen hij minderjarig was.

Door Frank Kuin

MONTREAL. Omar Khadr, de jongste gevangene van de militaire gevangenis in Guantánamo Bay in Cuba, is door een militair tribunaal op de Amerikaanse marinebasis veroordeeld tot 40 jaar gevangenisstraf naar aanleiding van vijf aanklachten, waaronder steun aan terrorisme en moord op een Amerikaanse legerarts in Afghanistan in 2002.

De 24-jarige Khadr, bijgenaamd ‘het kind van Guantánamo’ omdat hij sinds zijn vijftiende vastzit, zal echter nog maximaal acht jaar van die straf uitzitten, wegens een akkoord met de Amerikaanse aanklagers. Volgens dat akkoord heeft Khadr vorige week schuld bekend in ruil voor dat maximum. Bovendien kan hij over een jaar overplaatsing aanvragen naar een gevangenis in zijn geboorteland, Canada – waar hij mogelijk snel in aanmerking kan komen voor vrijlating.

Omar Khadr als kind, voordat hij vast kwam te zitten op Guantanamo Bay (familiefoto).

Het akkoord, dat zou zijn goedgekeurd door Canada en de VS, heeft de Amerikaanse regering in staat gesteld een omstreden militair proces te voorkomen tegen een verdachte die minderjarig was toen de vermeende oorlogsmisdaden werden gepleegd. De Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties beschouwen Khadr als een kindsoldaat – een slachtoffer van de omstandigheden waarin hij verkeerde, die zou moeten worden beschermd en gerehabiliteerd, niet vervolgd.

Niettemin is de VS het eerste land sinds de Tweede Wereldoorlog dat een verdachte heeft veroordeeld voor oorlogsmisdaden die zijn gepleegd toen hij minderjarig was. Ook is Khadr de eerste die is veroordeeld voor de dood van een Amerikaanse militair op het slagveld in Afghanistan, waar sinds 2001 meer dan 1.200 Amerikanen zijn omgekomen.

Khadr is in Amerikaanse hechtenis sinds hij in 2002 gevangen werd genomen door Amerikaanse troepen, na een vuurgevecht rond een basis van Al-Qaeda. Volgens zijn bekentenis heeft hij daarbij een handgranaat geworpen die het leven kostte aan een Amerikaanse legerarts. Khadr was naar Afghanistan gebracht door zijn vader, een Egyptisch-Canadese vertrouweling van Osama bin Laden die in 2003 omkwam bij een vuurgevecht in Pakistan. Zijn familie woont in Toronto, en staat bekend als ‘de Canadese Al-Qaedafamilie’.

Wegens de persoonlijke connectie met bin Laden en de concrete aanklacht van moord werd Omar Khadr aanvankelijk gezien als een topvangst, en een geschikte kandidaat om te worden berecht in Guantánamo Bay. De zaak werd echter een blok aan het been van de Amerikaanse regering toen Khadr door juristen, mensenrechtenorganisaties en de VN werd aangemerkt als kindsoldaat. In 2008 werden videobeelden openbaar van een verhoor van Khadr in Guantánamo Bay toen hij 15 was.

Een meer recente foto van Omar Khadr

Dennis Edney, een van de Canadese advocaten van Khadr, toonde zich gisteren gematigd tevreden met het resultaat. ,,Het feit dat het proces van een kindsoldaat, Omar Khadr, is geëindigd met een schuldbekentenis in ruil voor zijn uiteindelijke vrijlating in Canada, doet niets af aan het feit dat fundamentele rechtsprincipes en een eerlijk proces al lang van de baan zijn in Omars zaak.’’

De militaire aanklager, John Murphy, liep in zijn reactie vooruit op het rehabilitatieproces van Khadr in Canada, door te verwijzen naar de opgelegde straf – die aanmerkelijk hoger uitviel dan de 25 jaar die hij had geëist. ,,Ik hoop dat wanneer zijn toekomstplannen worden gemaakt, het getal van 40 jaar zal worden herinnerd als een sterk signaal dat hij krachtige en effectieve interventie nodig heeft.’’

Khadr is de enige overgebleven gevangene in Guantánamo met een westerse nationaliteit. Zijn veroordeling is de vijfde door het militaire tribunaal, ingesteld door president George W. Bush. President Obama wilde Guantánamo Bay sluiten, maar heeft in plaats daarvan het militaire tribunaal aan strengere juridische regels gebonden.

Wegens zijn akkoord met aanklagers kreeg Omar Khadr geen militair proces, maar een hoorzitting om zijn straf te laten bepalen door een militaire jury. Die was niet op de hoogte van het akkoord. Zijn verdediger noemde hem een tiener die was ,,misleid door zijn vader’’. Volgens de aanklager ,,betekent dat niet dat hij niet moet worden gestraft. Hij is een terrorist.’’

Tagged with:
 

3 Responses to Omar Khadr veroordeeld tot 40 jaar cel

  1. […] Khadr is vorig jaar door een militair tribunaal veroordeeld wegens moord op een Amerikaanse legerarts bij een vuurgevecht rond die basis. Hij zou een handgranaat hebben geworpen. Volgens een akkoord […]

  2. […] troepen in de ruïnes van een gebombardeerde Al-Qaedabasis in Afghanistan. In 2010 is hij door een militair tribunaal veroordeeld wegens moord op een Amerikaanse legerarts bij een vuurgevecht rond die basis. Hij zou een […]

  3. […] op een Amerikaanse legerarts bij een vuurgevecht rond een basis van Al-Qaeda in Afghanistan. Een militair tribunaal heeft hem veroordeeld tot 40 jaar celstraf, waarvan hij nog maximaal acht jaar hoefde uit te zitten. Daarvan is inmiddels nog zes jaar over. […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *