Het Canadese parlement heeft gisteren ingestemd met de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor homoseksuelen. Een geregistreerd partnerschap als compromis werd verworpen. ,,Canada neemt zijn plaats in naast Nederland en België.”

Door Frank Kuin

MONTRÉAL. Voor Michael Hendricks en René Leboeuf was de legalisering van het homohuwelijk door het Canadese parlement gisteren het einde van een lang proces. De echtgenoten uit het Canadese Montréal vormen een van de homoparen in verschillende delen van het land die met succes een jarenlange juridische strijd voerden om te mogen trouwen. Het is een ,,opluchting” dat dat nu voor heel Canada wettelijk is geregeld, zeggen ze.

Het Lagerhuis stemde gisteren in met een wettelijke herdefiniëring van het burgerlijk huwelijk. In plaats van ,,een unie van een man en een vrouw” is dat in Canada nu ,,een unie van twee personen”. De liberale regering kreeg voor het voorstel steun van het separatistische Bloc Québécois en de sociaal-democratische NDP. De Conservatieven als grootste oppositiepartij stemden tegen.

Na Nederland en België is Canada het derde land ter wereld met een volwaardig homohuwelijk. De naar schatting 34.000 homoparen in het hele land krijgen er nu dezelfde rechten als koppels van man en vrouw. Een aantal andere landen erkent alleen een geregistreerd partnerschap voor homo’s.

Michael Hendricks en René Leboeuf trouwden in 2004.

Hendricks en Leboeuf trouwden op 1 april vorig jaar, nadat het Hooggerechtshof in de provincie Québec oordeelde dat hun geen boterbriefje mocht worden ontzegd wegens hun seksuele geaardheid. Ze kozen de datum uit solidariteit met homoparen in Amsterdam, waar op 1 april 2001 het eerste homohuwelijk ter wereld werd gesloten. ,,Canada neemt nu zijn plaats in naast Nederland en België,” zegt Hendricks. Het feit dat het Lagerhuis in Ottawa de wet heeft aangepast aan de nieuwe praktijk toont volgens hem aan dat Canadezen een liberaal volk zijn.

De aanvaarding van de wet maakt een einde aan ruim twee jaar van intensief debat. De discussie werd aangezwengeld door rechtszaken in een aantal Canadese provincies, waaronder Ontario, Québec en British Columbia. Homoparen stapten naar de rechter met het argument dat hun uitsluiting van het huwelijk in strijd was met het recht om niet gediscrimineerd te worden, vastgelegd in het Handvest op Rechten en Vrijheden bij de Canadese grondwet. In Québec werd die campagne aangevoerd door Hendricks en Leboeuf.

Een regenboogvlag met het Canadese esdoornblad wappert voor het Canadese Hooggerechtshof in Ottawa (foto Reuters).

Rechters stelden de homoparen overal in het gelijk, en sinds 2003 zijn enkele duizenden homohuwelijken gesloten in een groeiend aantal Canadese provincies. Het kabinet besloot daarop de wet aan te passen, zodat de praktijk nu eensluidend is over het hele land.

De kwestie is niet onomstreden. Vooral kerken en religieuze instanties voerden campagne tegen de wetswijziging. Zij waren bang dat homo’s hen via rechtszaken zouden dwingen hun huwelijk in te zegenen. Het Evangelisch Genootschap van Canada spreekt van een ,,sociaal experiment.”

Ook organisaties van moslims en sikhs protesteerden, omdat zij vinden dat hiermee de basis van het traditionele gezin wordt geschaad.

Toch was er weinig twijfel dat het volwaardig homohuwelijk zou worden gelegaliseerd, omdat dat past binnen het jonge Canadese zelfbeeld van een maatschappij met gelijke rechten voor iedereen. Canada is in de afgelopen decennia veranderd van een vrij traditioneel land in een multiculturele samenleving waar grote waarde wordt gehecht aan een ideaal van gelijke rechten, zonder uitzonderingen. ,,Canada is een land van minderheden”, beargumenteerde premier Martin het besluit. ,,Dan is het belangrijk dat we burgerrechten niet willekeurig toepassen.”

Om die reden werd een compromis als een ‘partnerschap’ voor homo’s, zoals een aantal landen dat kent, verworpen. Gelijke rechten zijn gelijke rechten, luidt de Canadese filosofie. Punt.

Verenigde Staten willen huwelijk juist reserveren voor man en vrouw

Bovendien gelooft Canada in een strikte scheiding van kerk en staat. Religieuze groeperingen trekken er meestal aan het kortste eind – een groot verschil met buurland de Verenigde Staten, waar campagne wordt gevoerd om het huwelijk grondwettelijk te definiëren als een unie tussen een man en een vrouw. Vorig jaar zijn in elf staten amendementen aangenomen die huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht verbieden. Hendricks, een Amerikaan van geboorte, prefereert het liberale, meer ontkerkelijkte milieu in Canada. ,,Religie is hier ingestort,” meent hij.

Leboeuf, die opgroeide in de jaren zestig, kan daarvan meepraten. Tot en met de jaren vijftig werd Franstalig Québec beheerst door de katholieke kerk, maar sindsdien is het juk van de kerk volkomen afgeworpen en is Québec een van de meest liberale jurisdicties in Noord-Amerika. ,,De katholieke kerk is neergehaald, en dat is heel snel gegaan,” zegt hij. ,,Mensen waren het zat om door de kerk verteld te worden hoe ze moesten leven.”

4 Responses to Homo’s mogen nu in heel Canada trouwen

  1. […] gemeenschap, een aanmerkelijk deel van de bevolking in Brampton, weinig gecharmeerd was van de legalisering van het homohuwelijk, vorig jaar. De hoogste geestelijk leider van de sikhs in Punjab maande de Canadese sikhs om het […]

  2. […] Jason Tree en David Conners, beiden agenten van de RCMP – symbool bij uitstek van de eerlijke, welwillende, recht-door-zee, maar wellicht tikkeltje naïeve Canadees – gaven elkaar het jawoord in een besloten ceremonie in het visserstadje aan de oostkust. Hun unie is de eerste van twee mannelijke politieagenten in Canada sinds het homohuwelijk er vorig jaar werd gelegaliseerd. […]

  3. […] is sinds de legalisering van het homohuwelijk een internationale bestemming geworden voor bruiloften van homoparen, met name uit de Verenigde […]

  4. […] is nu een van de meest liberale van het land, met brede steun voor kwesties als abortus en homohuwelijk, en het grootste aantal ongetrouwde stellen in […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *