De grens tussen de Verenigde Staten en Canada, traditioneel bekend als de langste onbeveiligde grens ter wereld, krijgt het voorkomen van een vesting. Een virtuele muur van technologie is opgetrokken, en critici spreken van een ,,militarisering van de grens’’.

Door Frank Kuin

FORT ERIE. Vanaf de imposante Peace Bridge tussen de Canadese provincie Ontario en de Amerikaanse staat New York doemt een toegangspoort op tot de Verenigde Staten. De grensovergang nabij de stad Buffalo, met meer dan tien banen voor auto’s en vrachtwagens, is een van de drukste douaneposten aan de Amerikaanse noordgrens. Met nog een meter of twintig te gaan voor de controle kom je als landbezoeker vanuit Canada in het vizier van Uncle Sam.

Verkeersborden en knipperlichten manen tot stoppen. ,,Alle voertuigen en personen kunnen worden onderworpen aan onderzoek bij toegang tot de VS,’’ staat op een bord. En: ,,Uw acties en gesprekken worden opgenomen.’’ Camera’s registreren de nummerplaat, en een scanner gaat na of de auto digitale identificatie bevat. Informatie over het voertuig en de identiteit van de eigenaar verschijnt op een scherm in het hokje van de douaneofficier, nog voordat er een woord is gezegd.

Bovendien beschikt elke baan over een radioactiviteitmeter, bedoeld om uranium voor bommen te onderscheppen – en gevoelig genoeg om vast te stellen of een passagier chemotherapie heeft ondergaan. Vrachtwagens worden gescand als bagage op een vliegveld. Officiers hebben cameraatjes om in benzinetanks te kijken. Bij het naderen van het douanehokje wordt de automobilist gefotografeerd, voorafgaand aan paspoortcontrole en ondervraging: ,,Waar komt u vandaan? Waar gaat u naartoe? Wat gaat u daar doen?’’

De grensovergang van Lacolle, Quebec naar Rouses Point, New York.

De grens tussen de VS en Canada, traditioneel bekend als ,,de langste onbeveiligde grens ter wereld,’’ krijgt het voorkomen van een vesting. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 hebben Amerikaanse politici de bijna 9.000 kilometer lange noordgrens van hun land aangemerkt als een zwakke schakel in de beveiliging van de VS tegen terreuraanslagen. De dagen dat de Amerikaans-Canadese grens weinig meer was dan een lijn op de kaart lijken daarmee geteld.

Van een fysieke muur, zoals de VS die bouwen aan de grens met Mexico, is aan de noordgrens geen sprake. Maar vanuit Canada bezien wordt er wel een virtuele muur van technologie opgetrokken. De scanners en meters bij de grensposten zijn sinds 2001 in gebruik genomen. Langs onbemande delen van de grens in het binnenland, tussen North Dakota en Manitoba, wordt geëxperimenteerd met onbemande spionagevliegtuigen en bewegingssensoren. En het Amerikaanse douanepersoneel aan de noordgrens is sinds 2001 opgevoerd van 350 tot 1.600. Critici spreken van een ,,militarisering van de grens.’’

Pijnlijkst voor Canada is wellicht dat de noordgrens sinds kort een gekoesterd privilege kwijt is: in principe mag niemand er meer zonder paspoort overheen. Tot voor kort volstond een rijbewijs, of zelfs een mondelinge verklaring van nationaliteit, om vanuit Canada de VS binnen te rijden. Maar volgens het deze zomer van kracht geworden Western Hemisphere Travel Initiative (WHTI), een initiatief uit het Bush-tijdperk, moet iedereen aan de noordgrens, net als bij andere toegangspunten tot de VS, beschikken over een geldig paspoort (uitzonderingen worden gemaakt voor zogenoemde paspoortkaarten en chipkaarten voor mensen die met grote regelmaat oversteken).

,,De documentatie-eisen aan de noordgrens vormden een zwakte’’

,,De documentatie-eisen aan de noordgrens vormden een zwakte,’’ zegt Officier Kevin Corsaro van de Amerikaanse Customs and Border Protection. Mensen konden vele verschillende geboortecertificaten uit alle staten en provincies laten zien, zegt hij – en het was lastig om de authenticiteit na te gaan. Als iedereen beschikt over een paspoort, dat vlot kan worden gescand, wordt het werk makkelijker. ,,Deze maatregel helpt om ons land veiliger te maken,’’ zegt Corsaro. ,,Onze missie is de oorlog tegen terreur, en de dreiging is niet minder aan de noordgrens dan aan de zuidgrens.’’

In Canada, dat zichzelf beschouwt als de nauwste bondgenoot van Amerika, wekt die opstelling huivering en zorg. Al sinds 2001 bestaat er een markant accentverschil tussen de twee landen ten aanzien van hun grens: Amerikanen denken bovenal aan veiligheid, Canadezen aan openheid en handel. De twee landen hebben de grootste bilaterale handelsrelatie ter wereld – ongeveer 1,6 miljard dollar aan goederen en diensten gaat dagelijks over en weer. Canada wil de grens het liefst zo open mogelijk houden, naar Europees model.

De grens tussen de Verenigde Staten en Canada.

Een gezamenlijk beleid over wie Noord-Amerika binnenkomt is geopperd – een buitengrens om het continent, die de binnengrens zou uitvagen – maar daar zit weinig schot in. Enerzijds komt dat doordat de Canadezen hun immigratie- en douanebeleid niet uit handen willen geven; anderzijds door de Amerikaanse opvatting dat Canada te laks is in zijn toelatingsbeleid. Zo sluit Canada asielzoekers niet op, en kent het minder visumeisen. ,,Het feit is dat Canada mensen toelaat die wij niet zouden toelaten,’’ stelde Napolitano onlangs. ,,Daarom hebben we een grens nodig, en controles die ergens op slaan.’’

Reizigers aan de Canadese kant van de grens beoordelen de paspoortmaatregel gemengd. Douglas Cameron uit Toronto vindt de nieuwe maatregel ,,achterlijk.’’ Hij wijst het geërgerd af als een symptoom van ,,het paranoïde en in zichzelf gekeerde wereldbeeld van de VS.’’ Anderen kunnen er mee leven. ,,Het deert mij niet, ik reis altijd met mijn paspoort,’’ zegt Jason McMullen uit Ontario, in de rij naar de VS. Ook Ryan Graham uit Californië vindt het een goed idee: ,,Het komt de veiligheid ten goede, en het gaat hier altijd nog ordentelijker toe dan aan de zuidgrens.’’

This post is also available in: Engels

Tagged with:
 

3 Responses to Grens VS en Canada krijgt voorkomen van een vesting

  1. […] grensgemeenschappen als deze wordt de verscherping van douanecontroles aan de grens tussen de twee landen sinds 11 september 2001 met lede ogen aangezien. Controles aan de […]

  2. […] de grens tussen de VS en Canada bekend als ,,de langste onverdedigde grens ter wereld’’, maar tijden zijn er veranderd. Sinds de terreuraanslagen van 11 september 2001 beschouwen sommige Amerikanen de open grens met […]

  3. […] voorval is uitzonderlijk, want sinds 2009 zijn Canadezen net als andere reizigers verplicht een paspoort te tonen aan de landgrens met de VS. Vroeger volstond een rijbewijs of ander identiteitsdocument. Een kopie van een paspoort […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *