Een paspoort is sinds 2009 verplicht om de landgrens tussen Canada en de Verenigde Staten over te steken. Een automobilist uit Montreal was het document vergeten — maar had er wel een scan van op zijn iPad. Lukte het daarmee ook?

Door Frank Kuin

MONTREAL. Er is nog geen app voor, maar een Canadese man die zijn paspoort was vergeten is het toch gelukt: hij werd toegelaten tot de Verenigde Staten door bij de douane een scan te tonen van zijn identiteitsbewijs op zijn iPad.

Martin Reisch uit Montreal hield een Amerikaanse douaneofficier zijn tabletcomputer voor, nadat hij zich bij het naderen van de grenspost realiseerde dat hij zijn paspoort thuis had laten liggen. Zijn iPad bevatte een scan van het document, die hij had gemaakt voor het geval hij het ooit zou verliezen.

Reisch besloot een poging te wagen in plaats van terug te rijden naar huis, ongeveer twee uur ten noorden de Amerikaans-Canadese grens. Hij vertelde de douaneofficier dat hij kerstcadeaus ging afleveren bij vrienden in Vermont – een waar verhaal – en toonde naast zijn iPad ook zijn rijbewijs.

De beambte ,,nam het iPad mee naar binnen,’’ zei Reisch tegen het persbureau Canadian Press. ,,Hij bleef zeker vijf, zes minuten weg. Toen hij terugkwam hield hij eerst lang stil, toen wenste hij me fijne feestdagen.’’

Het voorval is uitzonderlijk, want sinds 2009 zijn Canadezen net als andere reizigers verplicht een paspoort te tonen aan de landgrens met de VS. Vroeger volstond een rijbewijs of ander identiteitsdocument. Een kopie van een paspoort is in de regel niet aanvaardbaar.

De grensovergang van Lacolle, Quebec naar Rouses Point, New York.

De Amerikaanse douane heeft ontkend dat Reisch is toegelaten op basis van het iPad. Volgens de autoriteiten waren zijn rijbewijs en een geboorteakte doorslaggevend. Reisch zegt echter dat hij geen geboorteakte bij zich had.

Reisch, een fotograaf en cameraman, keerde later op dezelfde dag terug naar Canada met zijn rijbewijs en de scan van het paspoort. Hij zei dat hij de volgende keer het origineel weer mee zal nemen – maar hoopt dat digitale identificatie op termijn zal worden geaccepteerd als reisdocument. Vliegtuigmaatschappijen maken al gebruik van digitale instapkaarten op smartphones, dus volgens Reisch is het ,,een kwestie van tijd.’’

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *