De Canadese politie heeft de groeiende „anti-olie” beweging in het land heimelijk aangewezen als een potentiële bedreiging van de nationale veiligheid, bleek deze week uit een vertrouwelijk document. Volgens critici kunnen milieuactivisten scherper in de gaten worden gehouden onder een nieuwe antiterreurwet.

Door Frank Kuin

Montreal. Nieuwe antiterreurwetgeving in Canada stelt autoriteiten in staat om harder op te treden tegen groepen en individuen die de nationale veiligheid in gevaar brengen – zoals „militante” activisten tegen oliewinning en „criminele” tegenstanders van de aanleg van pijpleidingen.

Dat beeld is ontstaan door de onthulling deze week dat de Canadese politie de „anti-olie” beweging in het geheim heeft aangewezen als een potentiële bedreiging van de nationale veiligheid. In een vertrouwelijk document zijn sommige tegenstanders van de winning van schalie- en teerzandolie aangemerkt als „een realistische criminele bedreiging”.

Demonstranten tegen oliewinning en de aanleg van pijpleidingen zouden onder de nieuwe antiterreurwet scherper in de gaten kunnen worden gehouden, zeggen critici.

Demonstranten tegen oliewinning en de aanleg van pijpleidingen zouden onder de nieuwe antiterreurwet scherper in de gaten kunnen worden gehouden, zeggen critici.

De bewering heeft vrees opgeroepen dat milieuactivisten en andere critici van de Conservatieve regering scherper in de gaten kunnen worden gehouden onder de nieuwe antiterreurwet. Die is ingediend door de regering van premier Stephen Harper naar aanleiding van de aanslag in de Canadese hoofdstad Ottawa vorig najaar, waarbij een militair omkwam.

In het wetsontwerp worden onder „activiteiten die de veiligheid van Canada ondermijnen” verstoring van de economische of financiële stabiliteit van het land gerekend. De binnenlandse veiligheids- en inlichtingendienst krijgt grotere bevoegdheden om tegen vermeende bedreigingen op te treden.

De afgelopen jaren hebben tegenstanders van de olie-industrie, waaronder de milieubeweging en inheemse bevolkingsgroepen, zich in toenemende mate verzet tegen onder meer de aanleg van pijpleidingen. Het kabinet-Harper ziet toenemende oliewinning als de hoeksteen van de Canadese economie.

„Er is een groeiende, goed georganiseerde anti-oliebeweging”

Volgens de politie zijn „milieuextremisten’’ bereid om geweld te gebruiken. „Er is een groeiende, goed georganiseerde en gefinancierde anti-Canadese oliebeweging die bestaat uit vreedzame demonstranten, militanten en gewelddadige extremisten, die zich verzetten tegen het maatschappelijke gebruik van fossiele brandstoffen.”

De Canadese regering ontkent dat de antiterreurwet kan worden gebruikt om vreedzame demonstranten in de gaten te houden. Volgens critici komen burgervrijheden echter onder druk. Uit een peiling is gebleken dat het wetsontwerp wordt gesteund door een meerderheid van de Canadese bevolking.

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *