De enige buitenlandse vlag die ooit werd gehesen boven het parlementsgebouw van Canada is die van Nederland. Aanleiding was de geboorte van Prinses Margriet in Ottawa in 1943. Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de prinses werd het unieke gebaar dit jaar herdacht.

Door Frank Kuin

OTTAWA. Tegen de carillonklanken van het Wilhelmus en een dof applaus uit de handschoenen van een kleine menigte die de extreme vrieskou had getrotseerd, werd vandaag de Nederlandse vlag gehesen voor het Canadese parlement in Ottawa, ter viering van de 70ste verjaardag van Prinses Margriet.

Op de trappen voor het parlement ging het rood-wit-blauw in top aan een speciale vlaggenstok, in aanwezigheid van enkele Canadese parlementsleden van Nederlandse afkomst, onder wie de Conservatieven Rick Dykstra (St. Catharines) en Rod Bruinooge (Winnipeg South), en NDP’er Peter Stoffer (Sackville–Eastern Shore).

De vlag wapperde in een ijskoude wind, tegen een kraakheldere lucht bij vriestemperaturen van ongeveer -20 graden Celcius, ter herinnering aan de Nederlandse vlag die 70 jaar geleden werd gehesen boven de Peace Tower, het middelpunt van het Canadese parlement.

Prinses Margriet werd op 19 januari 1943 geboren in de Canadese hoofdstad, waar haar moeder, de toenmalige kroonprinses Juliana, verbleef tijdens de Duitse bezetting van Nederland. De kraamkamer in het Civic Hospital van Ottawa waar de jongere zus van Koningin Beatrix ter wereld kwam, werd door de Canadese regering tijdelijk uitgeroepen tot Nederlands grondgebied, zodat de geboorte op Nederlandse bodem plaatsvond.

Minstens zo opmerkelijk is dat de Nederlandse vlag werd gehesen op de iconische Peace Tower van het parlementsgebouw om de geboorte van Prinses Margriet te vieren — de enige keer in de geschiedenis dat een buitenlandse vlag wapperde op het Canadese parlement.

De Nederlandse vlag in top op de Peace Tower, ter ere van de geboorte van Prinses Margriet in Ottawa.

De Nederlandse vlag in top op de Peace Tower, ter ere van de geboorte van Prinses Margriet in Ottawa.

Bij die enige keer zal het ook blijven, want verzoeken om de Nederlandse vlag nogmaals te hijsen boven de Peace Tower, een krachtig symbool van Canada, werden om redenen van protocol afgewezen. De vlag bij de geboorte van Prinses Margriet, het enige lid van welk koninklijk huis ook dat ooit in Canada is geboren, is en blijft daarom een unieke historische eer.

Speciale band tussen Canada en Nederland

,,De geboorte van Prinses Margriet heeft bijgedragen aan een speciale band tussen Canada en Nederland, een band die nog altijd sterk is”, zei Dykstra. Ook de bevrijding van Nederland door Canadese troepen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, en het verblijf van het koninklijke gezin in Ottawa, liggen aan de basis van die speciale band.

In bezet Nederland werd de geboorte van Prinses gememoreerd met deze tegel, met margrieten en een geboeide Nederlandse leeuw.

In bezet Nederland werd de geboorte van Prinses gememoreerd met deze tegel, met margrieten en een Nederlandse leeuw in handboeien.

Prinses Juliana stuurde als dankbetuiging voor haar verblijf in Ottawa, waar ze woonde in het herenhuis Stornoway, tegenwoordig de officiële residentie van de Canadese oppositieleider in het parlement, na afloop van de oorlog tulpen naar Ottawa. Daarmee ontstond een traditie: nog elk voorjaar is het jaarlijkse tulpenfestival een van de topevenementen in de Canadese hoofdstad.

Voor de bevolking van Nederland tijdens de Duitse bezetting vormde de geboorte van Prinses Margriet een ,,sprankje hoop”, memoreerde Rochus Pronk, plaatsvervangend Chef de Poste van de Nederlandse ambassade in Ottawa. ,,De geboorte van Prinses Margriet Francisca, genoemd naar de margriet, een bloem die volop bloeit in Nederland, vormde een voorteken voor betere tijden voor de Nederlandse bevolking, en een versteviging van de warme banden die bestonden tussen Canada en Nederland.”

Na de oorlog trok een groot aantal Nederlandse emigranten naar Canada. Tegenwoordig zijn er meer dan 1 miljoen Canadezen van Nederlandse afkomst, op een totale bevolking van 32 miljoen mensen.

Prinses Margriet bezoekt Canada regelmatig. Vorig jaar nam ze een eredoctoraat in de Rechten in ontvangst aan de Universiteit McMaster in Hamilton.

De Nederlandse vlag voor het Canadese parlementsgebouw in Ottawa.

De Nederlandse vlag voor het Canadese parlementsgebouw in Ottawa.

This post is also available in: Engels

Tagged with:
 

2 Responses to Nederlandse vlag wappert opnieuw op Parliament Hill voor Prinses Margriet

  1. Walter Mulder zegt:

    I am proud to be a Canadian, I am also proud to have a Dutch heritage. I was born in Veenendaal, gemeente Ede in 1959 and emigrated to Canada in 1976.

    I have one question, tongue firmly planted in cheek, of course.

    When Prinses Margriet was born, did the doctor have to show his passport when entering the delivery room?

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *