Canada loopt wereldwijd voorop bij de strijd tegen roken. Sinds een jaar moeten pakjes sigaretten er zijn voorzien van afschrikkende foto’s van de nadelige gevolgen, waaronder longkanker en hartaandoeningen. Die tactiek lijkt te werken, zo is gebleken uit onderzoek.

Door Frank Kuin

MONTREAL. Foto’s van rotte tanden, longtumoren en hartbeschadigingen die in Canada op pakjes sigaretten moeten worden afgedrukt lijken het gewenste effect te hebben: Canadese rokers zijn nu eerder geneigd met roken te stoppen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Canadian Cancer Society.

Afschrikwekkende foto’s moeten sinds een jaar het bovenste deel van sigarettenpakjes in Canada bedekken.

De afschrikwekkende waarschuwingsfoto’s zijn voorgeschreven door het Canadese ministerie van Gezondheidszorg en gaan vergezeld van teksten als ‘Sigaretten veroorzaken longkanker’ en ‘Sigaretten maken je hart kapot’. Ze moeten sinds een jaar door tabaksfabrikanten op beide zijden van pakjes sigaretten worden gedrukt. Afbeelding en tekst bedekken de bovenste helft van ieder pakje, om rokers bij elke sigaret te herinneren aan longkanker, hart- en vaatziekten, mondaandoeningen en zelfs impotentie, mogelijke gevolgen van roken.

Uit een enquête onder Canadese rokers blijkt dat 44 procent van hen door de foto’s meer gemotiveerd is om te stoppen. Ruim de helft van de ondervraagde rokers zei als gevolg van de foto’s meer over de gezondheidsnadelen van roken te zijn gaan nadenken. Voor 38 procent van degenen die het afgelopen jaar hebben geprobeerd te stoppen speelden de waarschuwingen een rol. Voorts meldde 21 procent van de rokers eens of meermalen van een sigaret te hebben afgezien wegens de afbeeldingen.

‘Sigaretten veroorzaken longkanker’

‘Sigaretten maken je hart kapot’

Het Canadese voorbeeld vindt intussen navolging in andere landen. In Brazilië worden waarschuwingsfoto’s op pakjes sigaretten vanaf 31 januari verplicht. In de Verenigde Staten willen twee Congresleden een wetsvoorstel indienen om foto’s met gezondheidswaarschuwingen verplicht te maken. Zij haalden de Canadese studie aan. Tabaksfabrikanten hebben zich fel tegen de waarschuwingen verzet. Drie van hen hebben een rechtszaak aangespannen tegen de overheid.

 

One Response to Foto’s tergen Canadese roker

  1. […] campagne wordt beschouwd als een succes. Onlangs bleek uit een enquête onder Canadese rokers in opdracht van de Canadian Cancer Society dat 44 procent van hen als gevolg van de foto’s […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *