Burgemeester Rob Ford van Toronto neemt verlof om zijn beruchte verslavingsproblemen aan te pakken. Dat kondigde hij gisteravond onverwachts aan nadat een nieuwe video opdook waarin hij crack cocaïne zou gebruiken. Hij wil kandidaat blijven voor herverkiezing.

Door Frank Kuin

Montreal. Burgemeester Rob Ford van Toronto gaat onmiddellijk met verlof om zijn beruchte verslavingsproblemen aan te pakken, zo heeft hij gisteravond onverwachts laten weten nadat een nieuwe video opdook waarin hij crack cocaïne zou gebruiken. Hij blijft echter vooralsnog kandidaat voor herverkiezing als burgemeester van de grootste stad van Canada, later dit jaar.

,,Ik heb besloten om tijdelijk afstand te doen van de campagne en van mijn verplichtingen als burgemeester om onmiddellijke hulp in te roepen”, aldus Ford in een verklaring die gisteravond rond 11 uur werd uitgegeven. ,,Ik weet dat ik professionele hulp nodig heb, en sta er nu 100 procent achter om mezelf op het juiste pad te brengen.”

Aanleiding voor de plotselinge stap is dat Ford, die vorig najaar wereldbekendheid verwierf met zijn bekentenis dat hij ,,in een dronken bui’’ crack had gebruikt, afgelopen zaterdagnacht opnieuw is gefilmd terwijl hij rookt uit een crackpijp. De video zou rond 1 uur in de ochtend zijn gemaakt door een drugsdealer in de kelder van de woning van de zus van Ford, die haar eigen drugsverslaving publiekelijk heeft erkend.

Beeld van een video van Rob Ford waarin hij crack cocaïne zou roken (Gawker).

Beeld van een video van Rob Ford waarin hij crack cocaïne zou roken (Gawker).

De beelden van Ford, die ondanks de controverse rond zijn gedrag is aangebleven als burgemeester met beperkte bevoegdheden, zijn voor honderdduizenden dollars te koop aangeboden aan het Canadese dagblad The Globe and Mail. De krant heeft de video niet gekocht, maar beschikt wel over een frame van het filmpje, waarop Ford te zien is in een stropdas met een pijp. Twee verslaggevers hebben de video gezien. Volgens hun anonieme bron gaat het om een crackpijp. Ook de website Gawker heeft het filmpje te koop aangeboden gekregen.

Volgens de Globe and Mail beweegt Ford op de beelden onrustig heen en weer en maakt hij stuiptrekkingen met zijn arm. Een vertrouweling van Ford die wordt verdacht van drugshandel zou ook op de beelden te zien zijn. Die man, Alessandro Lisi, wordt in verband gebracht met afpersing rond een eerdere video van Ford met een crackpijp, die ongeveer een jaar geleden opdook. Dat filmpje viel in handen van de politie en leidde uiteindelijk tot de bekentenis van Ford in november. Geen van de filmpjes is openbaar.

Nieuwe rel rond Ford is tegenslag voor zijn campagne voor herverkiezing

Publicatie van de foto van Ford, die een onwaarschijnlijke campagne voert om in oktober te worden herkozen als burgemeester, leidde gisteravond opnieuw tot woede, verontwaardiging en grappenmakerij in Canada – al leiden onthullingen over het wangedrag van Ford nauwelijks meer tot verbazing. Hoewel Ford in de nationale belangstelling blijft staan, was het de afgelopen maanden relatief rustig rond de wereldberoemde burgemeester.

Alsof de tweede crackvideo niet genoeg was, doken gisteravond ook geluidsopnamen op van Ford terwijl hij wild tekeer ging in een bar. Op die opnamen, maandagavond stiekem gemaakt door een klant van het café, is Ford te horen terwijl hij vloekt en denigrerende opmerkingen maakt over een van zijn tegenstanders om het burgemeesterschap, en over zijn eigen vrouw. Die opname werd binnen een uur overschaduwd door de nieuwe crackvideo.

De nieuwe rel rond Ford is een grote tegenslag voor zijn campagne om te worden herkozen. Tijdens de campagne, die deze maand is begonnen, heeft Ford zichzelf gepresenteerd als een veranderd man die van zijn fouten heeft geleerd. Hoewel hij wordt verguisd in het centrum van Toronto, geniet hij populariteit in de uitgestrekte buitenwijken van de miljoenenstad. Daar wordt zijn imago als een onopgesmukte politicus die opkomt voor de gewone man gewaardeerd. Tot gisteren werd hij niet kansloos geacht.

This post is also available in: Engels

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *