Canada en de Europese Unie zijn het in grote lijnen eens geworden over een vrijhandelsakkoord, waarbij het overgrote deel van invoeraccijnzen moet worden afgeschaft. Nederland, een belangrijke investeerder in Canada, is blij met het verdrag.

Door Frank Kuin

Montreal. De Europese Unie heeft na ruim vier jaar onderhandelen gisteren een vergaand akkoord bereikt over vrijhandel met Canada, waarbij 98 procent van invoerrechten aan beide zijden moeten worden afgeschaft. Het verdrag, dat in 2015 van kracht moet worden, is een opstap voor een soortgelijk handelsakkoord van de EU met de Verenigde Staten.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, en de Canadese premier Stephen Harper ondertekenden de politieke overeenkomst gisteren in Brussel, hoewel technische details nog moeten worden uitgewerkt. Handel tussen de twee partners moet naar aanleiding van het akkoord met 20 procent groeien, tot ongeveer 26 miljard euro per jaar.

Canada en de EU zijn het eens geworden over vrijhandel.

Canada en de EU zijn het eens geworden over vrijhandel.

Volgens het pact, onder de naam Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA), worden invoeraccijnzen op bijna alle goederen en diensten afgeschaft, met uitzondering op een aantal landbouwproducten. Ook krijgen Europese bedrijven toegang tot de markt voor aanbestedingen door Canadese provincies. Het akkoord moet worden geratificeerd door alle EU-lidstaten, alle Canadese provincies, en het Europese parlement.

De Nederlandse regering is tevreden over het handelsakkoord, dat volgens minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking naar verwachting 600 miljoen tot 1,2 miljard euro per jaar zal opleveren voor de Nederlandse economie. Nederland is een belangrijke investeerder in Canada en de op één na grootste ontvanger van Canadese exporten, na Groot-Brittannië.

,,De handelsrelaties tussen Nederland en Canada zijn buitengewoon waardevol’’, aldus Ploumen in een verklaring. ,,Met dit akkoord zal de handel verder intensiveren.’’ Het kabinet ziet kansen in Canada voor Nederlandse bedrijven in onder meer de zuivelsector, de financiële dienstverlening, en voor baggeraars en rederijen, die makkelijker worden wegens het verdrag.

Landbouwproducten vormden lange tijd een knelpunt bij de onderhandelingen. Met name de Canadese zuivelsector heeft zich fel verzet tegen grotere toegang van Europese kaas tot de Canadese markt. Een quota voor die toegang wordt volgens het verdrag verhoogd van 13.000 tot 30.000 ton per jaar. De EU zal jaarlijks 80.000 ton varkensvlees en 50.000 ton rundvlees uit Canada toelaten op de Europese markt.

Canadese zuivelsector heeft zich fel verzet tegen vrijhandelsverdrag

De EU onderhandelt met enkele tientallen landen over bilaterale vrijhandelsakkoorden, omdat de wereldwijde Doha-ronde van de Wereldhandelsorganisatie WTO stil ligt. Eerder dit jaar is Brussel onderhandelingen begonnen met de VS. Die zijn onlangs gestuit op ongenoegen over beschuldigingen rond Amerikaanse spionage in Europese landen. Ook de sluiting van de Amerikaanse overheid heeft geleid tot uitstel.

Voor Canada is het handelsverdrag met de EU een belangrijke doorbraak. ,,Dit is het grootste verdrag dat ons land ooit heeft gesloten’’, zei Harper, doelend op de Europese gezamenlijke markt van 500 miljoen mensen. De Canadese economie is zeer afhankelijk van handel met de Verenigde Staten, veruit de grootste handelspartner van het land. De EU is nummer twee. Canada en de VS hebben een vrijhandelsverdrag sinds 1989, dat in 1994 met Mexico is uitgebreid tot NAFTA, het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord.

Op de Canadese zuivelsector na is het principeakkoord tussen Canada en de EU ook toegejuicht door een groot aantal Canadese brancheorganisaties. Vrijhandel met de 28 landen van de EU betekent volgens de Vereniging van Canadese Fabrikanten en Exporteurs ,,een grote hoeveelheid kansen voor Canadese bedrijven.’’

Tagged with:
 

One Response to Canada bereikt akkoord met EU over vrijhandel

  1. […] vrijhandelsakkoord dat Canada met de Europese Unie wil sluiten, voorspelt Ruiter. Eind vorige week bereikten de twee partijen een principeakkoord over een vergaand verdrag waarbij 98 procent van alle invoerrechten vanaf 2015 moeten worden […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *