Econoom Heleen Mees moest gisteren voor de rechter verschijnen in New York wegens beschuldigingen van stalking. Mees zou haar ex-geliefde, topeconoom Willem Buiter, hebben bestookt met duizenden e-mails. „Begrijpt u dat u geen enkel contact mag zoeken?”

Door Frank Kuin

New York. Op strenge toon wordt Heleen Mees toegesproken door een strafrechter in een rechtszaal in Manhattan. Zwijgend is de Nederlandse econoom en columnist naar voren gekomen om zich bij monde van haar raadsman te verdedigen tegen beschuldigingen dat ze haar ex-geliefde, de Brits-Nederlandse topbankier Willem Buiter, en zijn familie zou hebben lastiggevallen en bedreigd. Nu richt de rechter het woord direct tot haar.

,,Begrijpt u dat u geen enkel contact mag zoeken met deze individuen’’, zegt rechter Joanne Quinones met verheven stem. Mees, die tot voor kort werkte als docent aan New York University, werd vorige maand gearresteerd op beschuldiging van ‘stalking’ door Buiter. Ze zou de topeconoom van de Amerikaanse Citigroup meer dan duizend e-mails hebben gestuurd, waaronder berichten van seksueel expliciete aard, nadat hij de verhouding verbrak.

,,Ja’’, zegt Mees nauwelijks hoorbaar tegen de rechter, die zitting heeft voor een metershoog houten paneel met het opschrift ‘In God We Trust’.

Heleen Mees en een raadsman gisteren bij de rechtbank in New York.

Heleen Mees en een raadsman gisteren bij de rechtbank in New York.

Het is de enige uitlating van Mees bij haar voorleiding bij de rechtbank gisteren. Voor het overige laat de 44-jarige oprichter van de feministische beweging Women on Top het woord volledig aan haar advocaat, de veteraan Ira London. Ongemakkelijk kijkt ze om zich heen en naar de grond terwijl meer dan tien journalisten uit Nederland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië haar spraakmakende zaak volgen.

Haar zaak? Volgens London treft Buiter ook blaam. ,,Dit was tweerichtingsverkeer’’, zegt hij. De 63-jarige Buiter, een bekende econoom die de term ‘Grexit’ bedacht voor de dreigende Griekse uittreding uit de euro, heeft na de aanklacht deze maand opnieuw contact met Mees gezocht via het sociale netwerk LinkedIn, aldus London. ,,Hij heeft een historie van verbreking van het contact, en het daarna weer opzoeken.’’ Dat illustreert volgens de advocaat ,,dat het gaat om een wederkerige relatie, niet om lastigvallen.’’

De verdediging beschikt over honderden e-mails van Buiter – en kan een boekje opendoen, leek London te willen zeggen. Rechter Quinones, die een onophoudelijke stroom kleine strafzaken hoort op het gebied van huiselijk geweld, beviel ook de aanklagers om aan Buiter duidelijk te maken dat hij geen contact met Mees moet opnemen, ,,op wat voor manier dan ook’’.

Beschuldiging van bedreigen kinderen is geschrapt

Buiter heeft deze maand de aanklacht aangepast, zo bleek tijdens de zitting. De beschuldiging dat Mees de volwassen kinderen van Buiter had bedreigd, is geschrapt. Toegevoegd is een beschuldiging dat Mees eerder dit jaar zou hebben geprobeerd om Buiter onder een valse naam te ontmoeten in een hotel in Amsterdam.

London probeerde een motie om Mees uit haar borgtocht te ontheffen en haar vrij te stellen zonder dat iemand voor haar garant staat. Mees, die begin juli vier nachten doorbracht in de gevangenis, is op vrije voeten sinds een loodgieter uit Brooklyn, Leon Alfonso, een borgsom van 5.000 dollar (3.750 euro) voor haar betaalde. London wees erop dat Mees onroerend goed bezit in New York – ze heeft een appartement in Brooklyn. Dus die borgregeling is overbodig, vond de advocaat.

Quinones had er geen boodschap aan. De strafrechter, die er geen misverstand over laat bestaan wie de baas is in haar rechtszaal, verdaagde de zaak tot 24 oktober. Tenzij er een schikking wordt getroffen, kan Mees een jaar gevangenisstraf krijgen als ze schuldig wordt bevonden. Volgens London lopen er geen onderhandelingen over een schikking.

Heleen Mees en haar advocaat Ira London gisteren bij de rechtbank in New York.

Heleen Mees en haar advocaat Ira London gisteren bij de rechtbank in New York.

Op de stoep van de rechtbank zei de raadsman ,,verbaasd’’ te zijn over de houding van de rechter. ,,Dit is een reeks vergrijpen die niet ernstig zijn’’, zei hij, met Mees zwijgend aan zijn zijde. ,,Ik begrijp niet waarom de rechter zo boos is.’’

This post is also available in: Engels

 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *