Een goederentrein met olie is dit weekeinde ontspoord en tot ontploffing gekomen in het centrum van de Canadese plaats Lac-Mégantic. Tientallen mensen worden vermist. De Canadese premier Stephen Harper vergeleek de rampzone in de provincie Quebec gisteren met een oorlogsgebied.

Door Frank Kuin

Lac-Mégantic. Het dodental van de ramp met een olietrein in de Canadese plaats Lac-Mégantic is opgelopen tot vijf. Ongeveer veertig mensen worden nog vermist sinds de trein met ruim zeventig tankerwagons zaterdagochtend vroeg ontspoorde en ontplofte nabij het uitgaanscentrum van het dorp. Ongeveer dertig gebouwen werden verwoest door diverse explosies en een vuurzee, waaronder een druk café.

De politie van Quebec verwacht dat het dodental zal oplopen. De autoriteiten hebben familieleden van vermisten gevraagd om DNA-materiaal af te staan. Maar wegens de intensiteit van de explosies en de hitte is het volgens hen mogelijk dat sommige slachtoffers niet zullen worden teruggevonden. De branden in het gebied werden gisterenmiddag onder controle gebracht. Ongeveer 2.000 mensen zijn uit het rampgebied geëvacueerd.

De Canadese premier Stephen Harper vergeleek de rampzone gisteren met een oorlogsgebied. „Dertig gebouwen zijn volledig vernietigd, het komt erop neer dat ze zijn verkoold”, aldus Harper bij een bezoek aan Lac-Mégantic, een dorp van 6.000 inwoners in de provincie Quebec, nabij de Canadese grens met de Amerikaanse staat Maine.

De toedracht van de ramp is nog onduidelijk. De trein was enkele kilometers voor de ontsporing stilgezet voor een dienstwisseling. Er brak brand uit in de locomotief. De plaatselijke brandweer verscheen nadat de machinist naar een hotel was vertrokken. Wat daarna gebeurde is nog onduidelijk.

Vervoer van olie per trein neemt de laatste jaren sterk toe in Noord-Amerika, wegens toegenomen productie bij onder meer de schalievelden in North Dakota, en gebrek aan capaciteit bij bestaande pijpleidingen.

This post is also available in: Engels

Tagged with:
 

4 Responses to Olietrein legt dorp in Québec in as

  1. […] dertig gebouwen zijn verwoest toen een goederentrein met ruwe olie er zaterdagochtend vroeg ontspoorde en tot ontploffing kwam. Een gigantische vuurzee overspoelde binnen enkele ogenblikken de panden, waaronder het Musi-Café, […]

  2. […] had eerder de brandweer van de nabijgelegen plaats Nantes de schuld gegeven van de ramp, die lijkt te zijn veroorzaakt doordat de elektrische remmen van de trein zijn uitgeschakeld bij […]

  3. […] die zich een week later voltrok in de Canadese plaats Lac-Mégantic, net over de grens. Een olietrein met 72 tankerwagons ontspoorde op 6 juli en kwam tot ontploffing in het oude centrum. Zo’n dertig panden werden bij de explosies […]

  4. […] brand in L’Isle-Verte is de tweede grote ramp in Quebec binnen zeven maanden. In juli ontspoorde een trein met ruwe olie in het dorp Lac-Mégantic. Bij de explosies en vuurzee die daardoor werden veroorzaakt in het uitgaanscentrum kwamen 47 […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *