Een week na de terreuraanslag in Boston zijn Canadezen opgeschrikt door de arrestatie van twee mannen op verdenking van het beramen van een aanslag op een passagierstrein bij Toronto. De verdachten zouden hun plannen hebben gemaakt namens Al-Qaeda.

Door Frank Kuin

Montreal. De Canadese politie heeft gisteren twee mannen gearresteerd die ervan worden verdacht een aanslag te hebben beraamd op een passagierstrein in de omgeving van de stad Toronto. Plannen voor de verijdelde aanslag werden volgens de politie gesteund door elementen van het terreurnetwerk Al-Qaeda in Iran.

Dat hebben Canadese politieofficiers gisteren verklaard in Toronto. De twee verdachten, Raed Jaser (35) en Chiheb Esseghaier (30), zijn opgepakt in respectievelijk Toronto en Montreal. Ze zijn ongeveer een jaar lang in de gaten gehouden voor de Canadese inlichtingendienst CSIS, naar aanleiding van een tip afkomstig uit de moslimgemeenschap in Toronto.

De arrestanten zouden van plan zijn geweest om een aanslag te plegen op een trein van de spoorwegmaatschappij Via Rail, met als doel de trein in de omgeving van Toronto te laten ontsporen en passagiers te doden, aldus de politie. Ze hadden het gemunt op een specifieke route, en „observeerden treinen en sporen”. De politie wilde niet zeggen om welk traject het gaat; volgens een aantal Canadese media betreft het de route van Toronto naar New York.

Trein van de Canadese spoorwegmaatschappij Via Rail. Er zijn weinig veiligheidsmaatregelen bij treinreizen in Canada.

Trein van de spoorwegmaatschappij Via Rail. Er zijn weinig veiligheidsmaatregelen bij treinreizen in Canada.

Hoewel de verdachten niet op het punt stonden om de aanslag uit te voeren, hadden ze volgens de politie „de bedoeling en het vermogen” om dat te doen. Hun terreurplan staat los van de bomaanslagen in Boston van vorige week – maar waarnemers menen dat de politie naar aanleiding van die terreurdaden vond dat de tijd rijp was om tot arrestatie over te gaan en de zaak niet langer op zijn beloop te laten.

Canadese autoriteiten hebben bij het onderzoek naar de zaak samengewerkt met het Amerikaanse departement van Homeland Security en de FBI. Aanhouding van de verdachten zou zijn uitgesteld om meer te weten te komen over hun banden met Iran. Volgens de politie ontvingen ze „aanwijzingen en begeleiding” van vertegenwoordigers van Al-Qaeda in Iran. Er is geen bewijs dat ze werden gesteund door de Iraanse regering.

Verdachten „observeerden treinen en sporen”

De vermeende link met Iran wekte gisteren verbazing, want het overwegend shi’itische land wordt relatief weinig in verband gebracht met het sunnitische Al-Qaeda. Volgens Ray Boisvert, een voormalige onderdirecteur van de Canadese inlichtingendienst, gaat het mogelijk om „eenheden die in Iran de ruimte krijgen en steun leveren, zij het in de vorm van geld, training, spirituele begeleiding, of een zegen op het idee van een aanval op spoorwegen in Canada”, zei hij tegenover de Canadese omroep CBC.

Over de nationaliteit van de verdachten wilde de politie geen mededelingen doen, behalve te zeggen dat ze geen Canadese staatsburgers zijn. Wel waren ze al geruime tijd in Canada, op legale basis. Esseghaier is volgens een profiel van hem op Internet geboren in Tunesië. Hij is een postdoctorale student in biowetenschap nabij Montreal. Getuigen meldden dat hij al geruime tijd niet op de universiteit is gezien.

Map TO Mtl NYBeide verdachten moeten vandaag voorkomen in Toronto, op beschuldiging van een complot om een aanval uit te voeren namens een terreurorganisatie. Het onderzoek loopt nog, en de politie sluit verdere arrestaties niet uit. Woordvoerders van de Canadese moslimgemeenschap distantieerden zich gisteren resoluut van de twee verdachten.

De Canadese minister van Openbare Veiligheid, Vic Toews, prees in een reactie het werk van de politie. „De arrestaties tonen aan dat terrorisme een reële dreiging blijft in Canada”, zei hij. Dat kwam overigens goed uit op de dag dat de Canadese regering omstreden wetgeving introduceerde in het Lagerhuis om terreurverdachten te kunnen arresteren en vast te houden zonder hen in staat van beschuldiging te stellen.

De aanhoudingen vormen de grootste terreurzaak op Canadese bodem sinds 2006, toen de politie 18 arrestaties verrichtte in de omgeving van Toronto, van mannen die ervan werden verdacht aanslagen te hebben willen plegen op het Canadese parlement en de omroep CBC, en zelfs premier Stephen Harper hebben willen onthoofden. De groep staat bekend als de ‘18 van Toronto’ – maar had geen banden met Al-Qaeda.

Meer recentelijk is de aandacht uitgegaan naar twee Canadese jongemannen wegens hun betrokkenheid bij de terroristische gijzelingsactie op een gascomplex in Algerije in januari. De twee, Ali Medlej en Xristos Katsiroubas, beide studenten uit de plaats London, kwamen daarbij om. Een vriend van hen zit in de gevangenis is Mauritanië. Een vierde man is voortvluchtig.

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *