Een nepbericht dat premier Jean Charest van de provincie Québec zou zijn overleden stond urenlang op de website van Le Devoir, geplaatst door hackers. De kwaliteitskrant heeft excuses aangeboden, en neemt stappen om de daders te achterhalen. Charest kon wel om het incident lachen.

Door Frank Kuin

MONTREAL. Het dagblad Le Devoir in de overwegend Franstalige Canadese provincie Québec heeft excuses aangeboden nadat op de website van de kwaliteitskrant gisteren ten onrechte werd gemeld dat de premier van de provincie plotseling was overleden aan een hartaanval.

Het nepbericht dat premier Jean Charest zou zijn gestorven verscheen op de site van Le Devoir, geplaatst door hackers. Volgens het bericht, onder de naam van een van de verslaggevers van de gerespecteerde krant, zou Charest naar het ziekenhuis zijn gebracht, waar hij dood zou zijn verklaard.

Het verhaal bleef enkele nachtelijke uren op de site staan, en kon uiteindelijk door technici van de krant pas worden verwijderd door de hele site uit de lucht te halen. Intussen had het bericht zich verspreid via Twitter en andere sociale media.

De internetpagina van Le Devoir, voordat deze uit de lucht werd gehaald.

De krant bood Charest gisteren ,,de meest oprechte excuses’’ aan. De hoofdredacteur, Josée Boileau, zei dat de politie is ingeschakeld om de daders ,,van deze misdaad’’ op te sporen. Een incident als dit staat onder hackers bekend als ‘defacing’,  ofwel ‘ontsiering’ van een veelbezochte website.

Boileau zei niet te denken dat het bericht was geplaatst door iemand van binnen de krant, een publicatie met sympathieën voor onafhankelijkheid van Québec die geen politieke vriend is van de federalistische premier. Volgens haar was de geloofwaardigheid van de historische krant niet in het geding.

Charest deed het incident later op de dag af met een grap. ,,Het is niet voor het eerst dat Le Devoir mijn politieke dood heeft aangekondigd’’, grijnsde de premier, die bekend staat om zijn vermogen om op te klimmen uit politieke dalen. ,,Maar het is de eerste keer dat ze het hebben gemeld vanuit deze invalshoek.’’

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *