Enkele honderden ingesneeuwde automobilisten zijn door het Canadese leger geëvacueerd van een snelweg in Ontario na de nacht te hebben doorgebracht in gestrande voertuigen. De automobilisten werden maandag verrast door een storm met harde, ijzige wind en zware sneeuwval. ,,De sneeuw stapelde zich rondom op.’’

Door Frank Kuin

MONTREAL. Enkele honderden ingesneeuwde automobilisten zijn gisteren geëvacueerd door het Canadese leger en de politie van een snelweg in de provincie Ontario, na de nacht te hebben doorgebracht in gestrande voertuigen. Een militair vliegtuig, helikopters en agenten op sneeuwmobielen werden ingezet voor de reddingsoperatie van de reizigers, die tot 24 uur lang vastzaten in auto’s langs de onbegaanbare weg wegens een extreme sneeuwstorm die begon op maandag.

Reddingswerkers meldden gisteren aan het einde van de middag dat alle 237 gestrande reizigers waren bevrijd van de weg, route 402 ten oosten van de plaats Sarnia, aan de grens van de Amerikaanse staat Michigan – al ging de politie tot in de avond door met het nalopen van achtergelaten voertuigen. Een aantal auto’s was schuin in de berm beland en bedolven onder een dik pak stuifsneeuw. Sommige reizigers hadden toevlucht gezocht bij boerderijen in het gebied, en een wegrestaurant van de Canadese koffieketen Tim Horton’s.

De automobilisten werden maandag verrast door een storm met harde, ijzige wind en zware sneeuwval – deel van een weersysteem dat centraal Canada en het Amerikaanse Midden-Westen al dagen teistert. Op snelweg 402, direct ten zuiden van Lake Huron, is in de afgelopen week ongeveer twee meter sneeuw gevallen. Zelfs sneeuwruimploegen en de politie in Canada, waar men gewend is om stug door te rijden tijdens sneeuwstormen, werden overvallen door het noodweer. ,,Ik woon hier al 35 jaar, maar zo erg als dit heb ik het nog nooit gezien,’’ verklaarde een bewoner van de regio op de Canadese televisie.

Een politieman zoekt naar automobilisten in gestrande voertuigen op een snelweg bij Sarnia, Ontario. Foto Canadian Press

Wegens de plotselinge hevigheid van de storm, en het feit dat er geen hand voor ogen was te zien, werd van maandagavond tot dinsdagochtend een noodtoestand afgekondigd voor het gebied. De meeste reizigers konden niet anders dan in hun auto blijven voor warmte en beschutting tegen de ijskoude wind. ,,Ik heb in mijn auto gezeten totdat de benzine op was, toen heb ik aangeklopt bij een vrachtwagen die ook op de weg stond,’’ zei Nathan McInnis, een gestrande automobilist, via zijn mobiele telefoon tegen de Canadese omroep CBC.

Op de radio werd gewaarschuwd voor risico op snelle onderkoeling als mensen hun auto’s zouden verlaten. Ook werd aangeraden te controleren dat de uitlaat vrij bleef van sneeuw, om verstikking te voorkomen. ,,Het was volkomen wit, en het werd alleen maar ernstiger’’, zei reiziger Terry Stelmachuk. ,,Ik had een gevoel van claustrofobie, want de auto werd ingesloten. De sneeuw stapelde zich rondom op.’’

Geëvacueerde reizigers zijn door de politie naar ‘opwarmingscentra’ gebracht, waaronder kerken. Zij hopen vandaag naar huis te kunnen, maar snelweg 402 is nog onbegaanbaar – en er is meer sneeuw op komst.

De Toronto Star stelde een fotoserie samen van de unieke reddingsactie.

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *