Marc Emery, voorvechter van vrije wietverkoop aan de Canadese westkust, wordt op verzoek van Amerikaanse drugsbestrijders uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij heeft vijf jaar cel gekregen voor de verkoop van grote hoeveelheden wietzaadjes. Met de opbrengst financierde hij een campagne voor legalisering van marihuana. Vanuit de cel wil hij zijn werk voortzetten.

Door Frank Kuin

Vancouver. Arm in arm lopen Marc Emery en zijn vrouw Jodie door Hastings Street in de Canadese stad Vancouver, naar hun ‘internationale hoofdkwartier’. Je ziet het niet aan hem af, maar de 51-jarige Emery is een van de meest gezochte drugscriminelen van Amerika, nummer 46 op een lijst van 50 gevaarlijke drugsboeven.

Bij huisnummer 307 gaat het paar naar binnen. Hun pand, versierd in het groen en bevolkt door een entourage van volgelingen, bevat een winkel, een redactionele ruimte, een opnamestudio, politieke kantoren en een rookcafé. Alles kun je er krijgen met betrekking tot marihuana – behalve marihuana. Want de verkoop daarvan is illegaal. Als je een joint wilt roken in het café moet je die zelf meenemen. Niet dat dat moeilijk is in Vancouver, bijgenaamd ‘Vansterdam’.

Het ‘internationale hoofdkwartier’ van Marc Emery in Vancouver.

Emery gaat zitten in de redactieruimte van zijn tijdschrift, Cannabis Culture. Hij probeert te profiteren van zijn laatste dagen vrijheid voor zijn celstraf van vijf jaar wegens marihuanahandel, zegt hij. Want hij staat op het punt te worden uitgeleverd door Canada aan de Verenigde Staten wegens handel in cannabiszaden. Na lange onderhandelingen heeft Emery een akkoord gesloten met Amerikaanse aanklagers: schulderkenning in ruil voor strafvermindering. Hij ziet een gevangenisstraf van vijf jaar tegemoet.

„Het is een tegenslag voor de zaak”, erkent Emery. „Maar het feit dat ik voor vijf jaar de cel in ga, doet niets af aan wat ik heb bereikt’’, zegt hij, wijzend op de kweek van miljoenen cannabisplanten in Canada en de VS met zaden die hij op de markt heeft gebracht.

Emery gaat de cel in wegens de verkoop van miljoenen cannabiszaden aan Amerikaanse kopers. Tussen 1994 en 2005 verkocht hij vanuit Vancouver openlijk grote hoeveelheden zaden via een postorderbedrijf. Hij leverde in pakjes van tien, voor rond de honderd dollar, aan klanten in Noord-Amerika en daarbuiten. Met de opbrengsten financierde hij campagnes voor legalisering van marihuana in diverse landen, waaronder de VS. Het leverde hem internationale faam op, en de bijnaam ‘Prince of Pot’.

De Canadese vlag in het groen, met een cannabisblad in plaats van het esdoornblad.

Handel in cannabiszaden is illegaal in Noord-Amerika (in tegenstelling tot Europese landen, waaronder Nederland). Maar in Canada wordt het zelden vervolgd – of hooguit bestraft met een boete. De politie van Vancouver zag door de vingers hoe het bedrijf van Emery uitgroeide tot een miljoenenbusiness. Hij betaalde belasting en trok publiciteit. Volgens zijn eigen raming heeft hij vier miljoen dollar aan winst weggegeven aan politieke initiatieven, waaronder zijn marihuanapartij.

„Dat was de reden om geld in te zamelen”, zegt Emery. „Ik heb het niet zelf gehouden.” Doel was om „de overheid te overwoekeren”, verklaart hij: „de oorlog tegen drugs te dwarsbomen door zo veel mogelijk marihuana te laten groeien, en activiteiten te steunen om marihuana te legaliseren.”

Emery werd tot zijn aanpak geïnspireerd door de Nederlandse henneppionier Ben Dronkers van de Sensi Seed Bank, vertelt hij. „In 1994 zat ik met hem bij de Cannabis Cup. Hij zei: ‘wij hebben miljoenen zaden verkocht die tientallen miljoenen planten hebben geproduceerd’. Ik vond het een briljant idee. En hoewel zaden illegaal waren in Canada, leek het me niet moeilijk om ze hier te verkopen. Als ik werd gearresteerd, zou ik hooguit een boete krijgen. Het leek me het risico waard.”

De strategie werkte. Als gangmaker van de cannabisindustrie in British Columbia (B.C.) droeg Emery bij aan een explosieve groei van wietteelt in de afgelopen vijftien jaar. De gewilde marihuana uit de regio, ‘B.C. Bud’ genaamd, is volgens waarnemers het grootste economische product van de westkustprovincie – waardevoller dan sectoren als houtkap en toerisme. De opbrengst van de kweek, die plaatsvindt in tienduizenden verborgen hennepplantages, wordt geschat op zeker 7 miljard Canadese dollar (4,5 miljard euro).

Wietplantage in de Canadese provincie British Columbia.

De opkomst van Vancouver als wietcentrum van het continent viel echter verkeerd bij de drugsbestrijders van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA). Tot hun ergernis kon Emery straffeloos zijn zaden en ideeën verspreiden vanuit zijn basis op nog geen 40 kilometer van de grens. „Overal in de VS doken hennepplantages op, terug te voeren op Marc Emery”, aldus een DEA-agent.

De DEA besloot in te grijpen. Onder druk van de regering-Bush werd Emery in 2005 gearresteerd door de politie van Vancouver, naar aanleiding van een verzoek om zijn uitlevering. Hij werd beschuldigd van handel in marihuana en het witwassen van geld wegens zijn financiering van campagnes – activiteiten die in Canada werden gedoogd, maar waarvoor hij in de VS twintig jaar cel tot levenslang zou kunnen krijgen. De DEA noemde de arrestatie „een klap voor de beweging ter legalisering van marihuana.”

Emery begon een juridische strijd tegen zijn uitlevering – een hachelijke zaak, want Canada weigert doorgaans geen uitleveringsverzoeken van de VS. En de huidige, Conservatieve regering staat niet op het punt een uitzondering te maken, want volgens een wetsvoorstel moet de wietsector veel harder worden aangepakt. Plannen van de vorige, Liberale regering om het bezit van kleine hoeveelheden marihuana te decriminaliseren, zijn geschrapt.

Emery verwerpt de ommekeer in de Canadese houding tegenover wiet als het werk van „onze eigen regering-Bush”. Ironisch genoeg ziet hij nu juist vooruitgang bij de liberalisering van marihuana in Amerikaanse staten als Californië, waar ‘medische marihuana’ ruim beschikbaar is. „Californië streeft de reputatie van B.C. straks voorbij.” Hij grinnikt. „Ik kom waarschijnlijk terecht in een federale gevangenis in Californië, waar iedereen op elk moment cannabiszaden kan kopen.”

Emery heeft nergens spijt van. „Het is het offer waard”, zegt hij. Zijn vrouw Jodie zal de zaak in Vancouver beheren tijdens zijn afwezigheid. Bovendien: „Ik zal campagne blijven voeren om marihuana te legaliseren, zelfs vanuit de gevangenis.”

This post is also available in: Engels

Tagged with:
 

One Response to Wietactivist Marc Emery wordt uitgeleverd aan VS voor celstraf

  1. […] tot het belangrijkste economische product van de provincie, waardevoller dan houtkap en toerisme. Vancouver, het centrum van de ondergrondse miljardenbusiness in zogenoemd ‘B.C. Bud’, heeft er de bijnaam ‘Vansterdam’ aan […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *