Het Canadese kabinet heeft een wetsontwerp ingediend om het bezit van kleine hoeveelheden marihuana te decriminaliseren. Volgens minister van justitie Martin Cauchon zijn de huidige straffen buiten proportie. In de Verenigde Staten zijn de drugsbestrijders echter fel tegen de stap van hun noorderburen.

Door Frank Kuin

ROTTERDAM. Canada gaat het persoonlijk gebruik van kleine hoeveelheden marihuana decriminaliseren, ondanks waarschuwingen van de Verenigde Staten dat die stap zal leiden tot een toenemende drugssmokkel tussen de twee buurlanden.

De Canadese vlag in het groen, met een cannabisblad in plaats van het esdoornblad.

Volgens een wetsontwerp dat gisteren door de regerende Liberalen is ingediend in het Lagerhuis in Ottawa, wordt het bezit van 15 gram of minder een overtreding waarvoor een boete moet worden betaald van tussen de 100 en 400 Canadese dollar. Een gebruiker kan niet meer naar de gevangenis worden gestuurd voor het bezit van ongeveer twintig joints, en krijgt geen strafblad.

Het roken van marihuana wordt echter niet legaal. Verbouwers, dealers en smokkelaars zullen juist harder worden aangepakt, en straffen lopen op voor wie onder invloed van marihuana auto rijdt.

Volgens Martin Cauchon, de Canadese minister van Justitie, vormt het plan een aanpassing aan de maatschappelijke realiteit. De huidige kans op celstraf voor persoonlijk gebruik is ,,buiten proportie,” heeft hij verklaard. ,,We moeten ons als maatschappij afvragen of het terecht is dat iemand die een verkeerde keuze maakt, moet worden opgescheept met de blijvende belasting van een misdaadveroordeling,” aldus Cauchon. ,,Zo’n veroordeling kan carrièrekansen verkleinen en reizen naar het buitenland bemoeilijken.” Bovendien zouden politiemensen en -middelen beter kunnen worden gebruikt.

Het Canadese plan is naar Europese maatstaven niet ingrijpend. Maar het plan is dat wel in Noord-Amerika, waar het in verkeerde aarde is gevallen bij de Verenigde Staten. Washington meent dat het Canadese voornemen de Amerikaanse `oorlog tegen drugs’ zal ondermijnen, en heeft gedreigd met strengere grenscontroles die de enorme handelsstroom tussen de twee landen zouden kunnen vertragen.

De Amerikaanse drugsbestrijdingsautoriteiten zijn vooral bevreesd voor een toename in het gebruik en de smokkel van Canadese marihuana, die over het algemeen een veel sterker effect sorteert dan cannabis uit bijvoorbeeld Mexico. Met name marihuana uit het westelijke British Columbia, bijgenaamd `B.C. Bud’, staat bekend als zeer krachtig. Vancouver, de grootste stad van British Columbia, wordt om zijn relatief liberale houding tegenover wiet ook wel ‘Vansterdam’ genoemd.

Wietplantage in B.C.

Wietplantage in de Canadese provincie British Columbia.

Volgens John Walters, hoofd drugsbestrijding van de Amerikaanse regering, loopt het Canadese marihuana-probleem ,,uit de hand” en wordt de VS nu al ieder jaar ,,overspoeld” met ongeveer 2,5 miljard Amerikaanse dollar aan marihuana uit Canada. ,,Wanneer het meer beschikbaar wordt, en er minder maatschappelijke druk is om het niet te gebruiken, ontstaat er meer gebruik,” aldus Walters, die regelmatig op de Canadese televisie verschijnt om het Canadese publiek tegen de voorgenomen maatregel te waarschuwen.

Ondanks de Amerikaanse bezwaren verwacht Cauchon dat de nieuwe wet voor het einde van het jaar zal worden aangenomen, al staat dat nog niet vast. Overigens verklaarde de 40-jarige minister onlangs ,,natuurlijk” wel eens marihuana te hebben geprobeerd – en ook te hebben geïnhaleerd.

Tagged with:
 

4 Responses to Canada wil wietbezit decriminaliseren

  1. […] begrippen: het verstrekken van harddrugs aan langdurig verslaafden. Toegevoegd aan het voornemen van Ottawa om persoonlijk bezit van marihuana te decriminaliseren, ontpopt Canada zich bijkans als een ‘schurkenstaat’ op drugsgebied in de voortuin van […]

  2. […] is dat Canadese karakter tot uiting gekomen bij liberale beleidsinitiatieven als decriminalisering van het bezit van kleine hoeveelheden marihuana, en een experiment met een kliniek in Vancouver waar junks onder toezicht harddrugs kunnen spuiten […]

  3. […] de huidige conservatieve regering wordt bezit echter harder aangepakt. Een wetsontwerp van het vorige, Liberale kabinet om het bezit van kleine hoeveelheden marihuana te decri… is van de baan. Tagged with: drugsbeleid • Gedoogbeleid • Vansterdam  […]

  4. […] te maken, want volgens een wetsvoorstel moet de wietsector veel harder worden aangepakt. Plannen van de vorige, Liberale regering om het bezit van kleine hoeveelheden marihuana te decrimina…, zijn […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *