Publicist Michael Ignatieff gaat de Liberale Partij van Canada leiden. De voormalige academicus heeft zich ontpopt tot een effectieve debater in het parlement. Onder de Canadese bevolking heeft hij echter een elitair imago.

Door Frank Kuin

MONTREAL. Michael Ignatieff, de Canadese politicus en publicist over internationale betrekkingen, wordt de nieuwe leider van de Liberale Partij van Canada. Als oppositieleider in Ottawa moet de vermaarde intellectueel komend jaar de politieke strijd tegen het Conservatieve minderheidskabinet van premier Stephen Harper een impuls geven en zal hij vermoedelijk een gooi doen naar het premierschap.

Ignatieff, die in 2005 een baan aan Harvard verruilde voor de politiek, kreeg gisteren steun van zijn enig overgebleven rivaal voor het leiderschap van de Liberalen. Bob Rae, een voormalige premier van de provincie Ontario, trok zijn kandidatuur in. Vandaag zal Ignatieff (61) door Liberale parlementsleden worden aangewezen als leider – een benoeming die in mei moet worden geratificeerd door partijleden op een conventie.

Michael Ignatieff is aangewezen tot leider van de Liberale Partij van Canada.

Michael Ignatieff is aangewezen tot leider van de Liberale Partij van Canada.

Ignatieff volgt Stéphane Dion op als voorman van de Liberalen, een gematigde partij die Canada vaak regeerde, maar sinds drie jaar oppositie voert tegen Harper. Dion werd twee jaar geleden gekozen tot leider als compromiskandidaat na een strijd tussen Ignatieff en Rae. Bij de parlementsverkiezingen in oktober boekte Dion het slechtste resultaat uit de geschiedenis van de partij. Daarop kondigde hij zijn vertrek aan. Een nieuwe leiderschapsrace die in mei zou worden beslist, werd deze week afgeblazen wegens een politieke crisis in Canada. Die leidde afgelopen donderdag tot de omstreden sluiting van het parlement op verzoek van Harper.

Bij de Liberalen ontstond haast om een leider aan te wijzen voordat het parlement eind januari terugkeert voor een nieuwe confrontatie met de premier. Ignatieff had veruit de meeste steun. Sinds hij begin 2006 werd gekozen als Lagerhuislid voor een kiesdistrict bij Toronto, heeft hij zich ontwikkeld tot een effectieve debater in het vragenuurtje van het parlement, dat zich meer leent voor pakkende uitroepen dan voor de genuanceerde betogen waaraan hij als academicus gewend is.

Ignatieff, die in de jaren tachtig en negentig in Groot-Brittannië verbonden was aan de universiteiten van Oxford en Cambridge, wordt beschouwd als de beste man om van de Liberale partij weer de ‘natuurlijke regeringspartij van Canada’ te maken. Hij spreekt vloeiend Engels en Frans, en ligt goed in de Franstalige provincie Québec, waar intellectuele leiders worden gewaardeerd. Zijn politieke visies zijn centristisch, met een nadruk op sociale rechtvaardigheid en een actieve rol voor Canada in de wereld. Hij steunt de militaire operatie van Canada in zuidelijk Afghanistan.

Ignatieff moet van Liberalen weer ‘natuurlijke regeringspartij van Canada’ maken

Toch is het niet zeker of Ignatieff populair zal worden bij de Canadese bevolking bij de volgende verkiezingen, wellicht al volgend jaar. Hij heeft een elitair imago, terwijl veel Canadezen een voorkeur hebben voor gewone mensen in de politiek. Zijn ‘kroning’ tot partijleider zal hem niet helpen om dat imago te bestrijden. Ook verwijten sommigen hem zijn decennialange afwezigheid uit Canada en zijn aanvankelijke steun voor de oorlog in Irak – een standpunt dat hij vorig jaar heeft afgezworen.

Voormalig rivaal Rae, een oude studiegenoot van Ignatieff in Toronto, prees hem gisteren als een veelbelovende leider en tegenspeler voor de schrandere Harper. „Hij is een persoon met een enorme energie en veel talent, hij beschikt over grote wijsheid en loyaliteit”, aldus Rae. „Hij zal een geweldige premier zijn.”

Tagged with:
 

One Response to Liberalen wijzen publicist Ignatieff aan als leider

  1. […] aan een carrière als politicus: een stormachtige periode van zes jaar waarin hij het inderdaad schopte tot parlementslid en oppositieleider. Maar het avontuur liep ruim twee jaar geleden uit op een fiasco, toen de partij bij de […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *