Niet de favoriet Michael Ignatieff, maar voormalig milieuminister Stéphane Dion is gekozen tot leider van de Liberale partij van Canada. Dion ontpopte zich als compromis-kandidaat met een lange staat van dienst binnen de partij.

Door Frank Kuin

MONTREAL. Stéphane Dion, een voormalige minister van milieu, is dit weekeinde gekozen tot leider van de Liberale partij van Canada en kandidaat-premier. Dion versloeg in vier stemronden de internationaal bekende schrijver Michael Ignatieff, maandenlang de favoriet voor de positie.

Dion (51) kwam bij een partijcongres in Montreal als verrassende overwinnaar uit de bus in een lange strijd om de topbaan bij de Liberalen, die Canada meestal regeren maar nu oppositie voeren tegen een conservatief minderheidskabinet. Hij volgt voormalig premier Paul Martin op als partijleider. Nieuwe verkiezingen worden volgend jaar verwacht.

Stéphane Dion kwam tijdens de conventie naar voren als compromiskandidaat.

Stéphane Dion kwam tijdens de conventie naar voren als compromiskandidaat.

Dion, een ex-professor met een lange staat van dienst in de partij, maakte een voorlopig einde aan de ambitie van Ignatieff om premier van Canada te worden. Ignatieff, een vermaarde intellectueel op het gebied van mensenrechten en internationale betrekkingen, keerde vorig jaar terug naar Canada na een decennialange loopbaan als publicist en hoogleraar in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. In januari werd hij gekozen tot Liberaal parlementslid.

Zijn campagne om direct door te stoten naar het leiderschap van de partij stuitte echter op weerstand. Hoewel velen hem zagen als een potentiële sterpremier in de traditie van Pierre Trudeau, wist Ignatieff zich niet te ontdoen van zijn imago van elitaire kandidaat die door de partijtop was binnengehaald, maar moeite had om aan te slaan bij gewone kiezers.

Ignatieffs gebrek aan politieke ervaring brak hem op. Hij deed herhaaldelijk uitspraken die hij later moest nuanceren. Hij omarmde een voorstel van enkele Liberalen in Quebec om de inwoners van die overwegend Franstalige provincie te erkennen als natie – een omstreden standpunt dat vorige maand leidde tot een verhitte discussie die moest worden gesust door premier Stephen Harper, de tegenstander van de Liberalen. Volgens Harpers compromis werden de Québécois erkend als „natie binnen een verenigd Canada”.

Dion is een gerespecteerd oud-minister van Nationale Eenheid en fel verdediger van Canada tegenover de separatisten in Quebec, zijn thuisprovincie. Hij was de architect van de zogenoemde Clarity Act, die duidelijke regels stelt voor een afscheiding van de provincie van de rest van Canada. „Bij hem is nationale eenheid in veiliger handen”, zei Marie Olney, een aanhangster, na afloop van zijn overwinning. „Hij zal geen onnodige onrust zaaien.”

Als voormalig milieuminister zal Dion het bovendien opnemen tegen de Conservatieven over het thema klimaatverandering, een onderwerp dat snel aan belang wint onder Canadese kiezers. De Liberalen ratificeerden het Kyoto-protocol ter bestrijding van de uitstoot aan broeikasgassen; de Conservatieven hebben zich van dat akkoord gedistantieerd.

Tagged with:
 

2 Responses to Dion gekozen tot leider Canadese Liberalen

  1. […] een parlementszetel. Die won hij. Hij stelde zich kandidaat voor het leiderschap van de Liberalen. Dat won hij net niet. Nu is hij de tweede man bij de Liberalen, de middenpartij die Canada vaak regeert maar nu oppositie […]

  2. […] een gematigde partij die Canada vaak regeerde, maar sinds drie jaar oppositie voert tegen Harper. Dion werd twee jaar geleden gekozen tot leider als compromiskandidaat na een strijd tussen Ignatieff en Rae. Bij de parlementsverkiezingen in […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *