De wereldgezondheidsorganisatie WHO raadt ,,niet-noodzakelijk bezoek” aan Toronto af wegens gevaar op besmetting met de longziekte SARS. Volkomen onterecht, vinden de Canadezen.

Door Frank Kuin

MONTRÉAL. Canada heeft woedend gereageerd op een reisadvies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om Toronto te mijden wegens risico op besmetting met het SARS-virus. Gezondheidsautoriteiten en Canadese politici verwierpen de stap van de WHO gisteren unaniem als onterecht en gebaseerd op onjuiste informatie.

,,Nooit van mijn leven ben ik zo boos geweest”, reageerde Mel Lastman, de burgemeester van Toronto, op het negatieve reisadvies van de WHO. Lastman daagde de WHO uit vertegenwoordigers naar Toronto te sturen om zelf te zien dat ,,het veilig is om in Toronto te wonen en veilig om naar Toronto te komen”. Anne McLellan, de Canadese minister van Gezondheidszorg, verwierp het advies als ,,niet gepast”. Haar ministerie heeft een boze brief naar Genève gestuurd waarin het de WHO oproept het advies in te trekken.

Burgemeester Mel Lastman van Toronto (rechts) spreekt met de media tijdens de SARS-crisis.

Burgemeester Mel Lastman van Toronto (rechts) spreekt met de media tijdens de SARS-crisis.

De WHO ontraadt sinds gisteren naast ,,niet-noodzakelijk bezoek” aan Toronto ook bezoek aan Peking en de Chinese provincie Shanxi. Hongkong en de provincie Guangdong waren al eerder aangemerkt als onveilige bestemmingen wegens SARS. Volgens Sheela Basrur, hoofd medische dienst van Toronto, is het een ,,grove verkeerde voorstelling van zaken” om Toronto qua SARS over één kam te scheren met China. ,,De feiten rechtvaardigen dit besluit niet.”

Hoewel Toronto kampt met de ernstigste SARS-uitbraak buiten Zuidoost-Azië, en zestien mensen in en rond de stad aan SARS zijn overleden, is de Canadese epidemie tot op heden onder controle, menen de gezondheidsautoriteiten. Het aantal waarschijnlijke en mogelijke gevallen van SARS in Canada liep gisteren licht op tot 330. Maar van de 267 gevallen in de provincie Ontario zijn 127 patiënten ontslagen uit het ziekenhuis. Bovendien zijn de besmettingen over het algemeen beperkt tot ziekenhuizen. Wegens strenge quarantainemaatregelen zijn willekeurige besmettingen op straat of in de metro tot nog toe niet voorgekomen. Inwoners van Toronto gaan ongemaskerd door het leven.

,,De feiten rechtvaardigen dit besluit niet”

De WHO maakt zich niettemin zorgen over de verspreiding van de ziekte naar mensen buiten de medische zorgverlening. Bovendien zou Toronto twee gevallen van SARS hebben ‘geëxporteerd’, wellicht naar de Filippijnen. ,,Dit is niet bedoeld als aanklacht tegen de mensen in Toronto”, verklaarde Stephen Corber van de WHO, ,,maar om ervoor te zorgen dat de ziekte zich niet verder verspreidt naar andere landen.”

Tagged with:
 

One Response to Canada woedend op WHO over negatief reisadvies

  1. […] schade wordt niet alleen toegeschreven aan de SARS-uitbraak zelf, maar met name ook aan het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om Toronto te mijden wegens gevaar op besmetting met het virus. Dat advies, dat deze week werd ingetrokken na scherpe […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *