Burgemeester Rob Ford van Toronto, die eerder deze week heeft toegegeven crack cocaïne te hebben gebruikt, is opnieuw in opspraak door een video-opname waarin hij wild tekeer gaat en dreigt iemand te zullen vermoorden.

Door Frank Kuin

Montreal. Als een beest gaat de burgemeester van de Canadese stad Toronto tekeer op videobeelden die gisteren de wereld rondgingen. ,,Ik vermoord de klootzak’’, roept hij razend uit, terwijl hij geagiteerd heen en weer loopt. Dan doet hij alsof hij iemand in elkaar ramt. ,,Ik trek z’n strot eruit, zorg dat hij dood is.’’ Het is onduidelijk over wie hij het heeft.

De schokkende beelden van de omstreden burgemeester, stiekem gemaakt met een mobiele telefoon door een onbekende, en online gepubliceerd door dagblad de Toronto Star, sloegen in als een bom. En dat nog maar twee dagen nadat Ford een storm van kritiek losmaakte met zijn erkenning dat hij crack cocaïne heeft gebruikt. Ook daar zijn beelden van, niet openbaar maar in handen van de politie.

Voor de tweede keer in een week bood de 44-jarige Ford, een beer van een vent die sinds 2010 dient als de onwaarschijnlijke burgemeester van de grootste stad van Canada, zijn excuses aan voor zijn gedrag. ,,Het is duidelijk dat ik bijzonder onder de invloed was’’, zei hij tegen journalisten op het stadhuis van Toronto:

Maar aan opstappen denkt Ford nog steeds niet; hij wil zijn termijn volmaken – en zich volgend jaar herkiesbaar stellen.

Dat wordt met de dag onwaarschijnlijker. Experts op het gebied van verslaving zien de verklaringen van Ford als de typische ontkenningsfase van een verslaafde die hulp nodig heeft. Bovendien ontstijgt de controverse inmiddels de lacherige vraag of hij een verboden middel heeft geïnhaleerd – het is duidelijk geworden dat hij banden heeft met criminelen, en hij wordt nu geassocieerd met explosieve woede en gewelddadige dreigementen, zij het in een privésituatie.

,,Het is duidelijk dat ik bijzonder onder de invloed was’’

Ford lijkt echter nog te denken dat hij de storm kan doorstaan. Ten eerste omdat hij niet kan worden afgezet, en niet in staat van beschuldiging is gesteld van een misdrijf. Maar wellicht ook omdat hij een politieke overlever is. Sinds hij werd gekozen als anti-elitaire kandidaat, de kampioen van de gewone man, ergert de hippe elite van Toronto zich dood aan zijn wangedrag, variërend van belangenverstrengeling en openbare dronkenschap tot een steevaste weigering om te verschijnen bij de jaarlijkse Gay Pride optocht.

Die controverses glijden echter meestal van hem af, omdat zijn aanhangers in de voorsteden, aangeduid als ‘Ford Nation’, zich herkennen in de recht-voor-zijn-raap mentaliteit waar hij om bekendstaat. Hij drinkt bier, rijdt in een SUV, traint een voetbalteam en heeft een radioprogramma waarin hij van leer trekt tegen verspilling van belastingcenten. Zijn missie is om dat te bestrijden.

Vooruitstrevend Toronto weet zich geen raad meer met de onbehouwen burgemeester die op het wereldtoneel lijkt te imploderen. Het gegiechel over drugs en dronkenschap is verstomd, vrienden en aanhangers van Ford zeggen dat hij moet afkicken. Onder zijn tegenstanders is de vraag niet meer hoe Ford het heeft kunnen schoppen tot leider van de vierde stad van het continent. Bij geruchten dat er meer onthullingen aankomen, vragen zij zich vertwijfeld af: hoe brengen we de schaamvertoning tot een einde?

Tagged with:
 

4 Responses to Het beest in de burgemeester

  1. […] week toegaf crack cocaïne te hebben gebruikt, en stiekem gemaakte videobeelden opdoken waarin hij wild tekeer gaat en dreigt iemand te zullen […]

  2. […] Toronto. De gemeenteraad van Toronto heeft gisteren een motie aangenomen waarin burgemeester Rob Ford wordt opgeroepen om enige tijd vrij te nemen om zijn persoonlijke problemen te behandelen. Vorige week erkende Ford dat hij crack cocaïne heeft gebruikt, en raakte hij in opspraak wegens videobeelden waarop hij wild tekeer gaat. […]

  3. […] voor openbare dronkenschap en rijden onder invloed van alcohol. Bovendien doken videobeelden op waarin hij als een wilde tekeer gaat en dreigt iemand te […]

  4. […] opnieuw tot woede, verontwaardiging en grappenmakerij in Canada – al leiden onthullingen over het wangedrag van Ford nauwelijks meer tot verbazing. Hoewel Ford in de nationale belangstelling blijft staan, was het de […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *