Burgemeester Rob Ford van Toronto heeft toegegeven crack cocaïne te hebben gebruikt, ,,tijdens een van mijn dronken buien.’’ Maar hij ontkent een verslavingsprobleem, en wil aanblijven als burgemeester van de grootste stad van Canada.

Door Frank Kuin

De burgemeester van de Canadese stad Toronto, Rob Ford, heeft gisteren na maandenlange ontkenning toegegeven dat hij crack cocaïne heeft gebruikt. Maar ondanks een storm van kritiek treedt hij niet af, liet hij enkele uren later weten tijdens een verklaring die rechtstreeks werd uitgezonden op de Canadese televisie.

,,Ja, ik heb crack cocaïne gerookt’’, zei Ford tegen journalisten op het stadhuis van Toronto, de grootste stad van het land. ,,Maar nee, doe ik dat nog, ben ik een verslaafde? Nee. Heb ik het geprobeerd? Waarschijnlijk tijdens een van mijn dronken buien, waarschijnlijk ongeveer een jaar geleden.’’

Ford bood zijn excuses aan, en gaf toe dat hij ,,iedereen in de stad in verlegenheid heeft gebracht.’’ Oproepen om de eer aan zichzelf te houden legde hij echter naast zich neer.

De burgemeester werd sinds het voorjaar achtervolgd door beschuldigingen, nadat hij met een mobiele telefoon zou zijn gefilmd in het gezelschap van enkele drugsdealers terwijl hij leek te roken van een crackpijp. De video, die voor 200.000 dollar werd aangeboden aan de media, is niet openbaar, maar enkele journalisten hebben hem gezien. Ford hield vol dat de video niet bestond.

,,Waarschijnlijk tijdens een van mijn dronken buien’’

Hij leek het schandaal te overleven totdat vorige week bekend werd dat de beelden in handen zijn van de politie. Ford is niet in staat van beschuldiging gesteld van een misdrijf, daar is het te laat voor. Noch bestaat er een mechanisme om de burgemeester af te zetten. Dus wil hij doorgaan tot de gemeenteraadsverkiezingen over een jaar – en zich daarbij herkiesbaar stellen, liet hij weten:

Het is twijfelachtig of Ford, een populistische conservatief met een recht-voor-zijn-raap reputatie die wordt verguisd door de hippe elite van Toronto, kan blijven functioneren. Vele inwoners riepen gisteren op tot zijn aftreden, al was er ook lof voor zijn erkenning onder zijn aanhangers. Volgens de Canadese minister van Justitie, Peter MacKay, heeft hij ,,hulp nodig’’.

Overigens is Ford niet de eerste burgemeester in Noord-Amerika die crack cocaïne heeft gebruikt. Voormalig burgemeester Marion Barry van de Amerikaanse hoofdstad Washington werd in 1990 betrapt, ook op video. Hij kreeg celstraf, maar maakte daarna een comeback. Van 1995 tot 1999 was hij opnieuw burgemeester.

Tagged with:
 

6 Responses to Rob Ford erkent gebruik crack cocaïne

  1. […] sloegen in als een bom. En dat nog maar twee dagen nadat Ford een storm van kritiek losmaakte met zijn erkenning dat hij crack cocaïne heeft gebruikt. Ook daar zijn beelden van, niet openbaar maar in handen van de […]

  2. […] ter gelegenheid van Remembrance Day – zijn eerste openbare optreden sinds hij vorige week toegaf crack cocaïne te hebben gebruikt, en stiekem gemaakte videobeelden opdoken waarin hij wild tekeer gaat en dreigt iemand te zullen […]

  3. […] opgeroepen om enige tijd vrij te nemen om zijn persoonlijke problemen te behandelen. Vorige week erkende Ford dat hij crack cocaïne heeft gebruikt, en raakte hij in opspraak wegens videobeelden waarop hij wild tekeer […]

  4. […] van Canada is al wekenlang het decor van een chaotisch circus rond Ford, die twee weken geleden toegaf crack cocaïne te hebben gebruikt. Er bestaat geen mechanisme om de gekozen burgemeester af te […]

  5. […] Rob Ford van Toronto, die dit najaar beruchtheid verwierf met zijn erkenning dat hij crack cocaïne heeft gebruikt, nam de leiding bij de coördinatie van het herstelwerk. Ondanks de schaal van de storm weigerde […]

  6. […] voor de plotselinge stap is dat Ford, die vorig najaar wereldbekendheid verwierf met zijn bekentenis dat hij ,,in een dronken bui’’ crack had gebruikt, afgelopen zaterdagnacht opnieuw is gefilmd terwijl hij rookt uit een crackpijp. De video zou rond […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *