De internetbank ING Direct boekte succes in Canada als een fris alternatief voor de traditionele banken. Nu stoot de Nederlandse ING Groep de Canadese dochter af om overheidssteun terug te kunnen betalen. Belangstelling onder de Canadese banken was groot.

Door Frank Kuin

Montreal. ING Groep verkoopt de internetbank ING Direct Canada voor 3,1 miljard Canadese dollar (2,5 miljard euro) aan de Bank of Nova Scotia, de derde bank van Canada.

Dat hebben de twee banken gisteren na het sluiten van de beurzen verklaard. ING zette de Canadese dochter, die beschikt over 30 miljard dollar aan banktegoeden van 1,8 miljoen klanten, begin deze maand te koop om kapitaal op te halen als deel van een reorganisatie.

De bank-verzekeraar stoot een aantal buitenlandse onderdelen af om de Nederlandse staat terug te kunnen betalen voor de redding tijdens de financiële crisis van 2008. De verkoop van ING Direct Canada zal naar verwachting 1,4 miljard dollar aan kapitaal vrijmaken, aldus ING.

ING Direct profileerde zich op Canadese markt als frisse buitenstaander

Ook moet de verkoop van de Canadese dochteronderneming helpen om de kapitaalpositie van het Nederlandse concern te versterken, zoals voorgeschreven in de bankregels van Basel III. De zogenoemde ‘Tier 1’ kapitaalratio moet verbeteren met 47 basispunten, van 11,1 procent op 30 juni tot 11,6 procent, liet ING weten.

ING Direct Canada, gevormd in april 1997, is in omvang de achtste bank van Canada, met activa ter waarde van 40 miljard Canadese dollar en 1.100 werknemers. Het biedt spaarrekeningen met hogere rentes dan de traditionele ‘Grote Zes’ banken van Canada – Royal Bank, Toronto Dominion Bank, Bank of Nova Scotia, Canadian Imperial Bank of Commerce, Bank of Montreal, en Banque Nationale.

Vestiging van ING Direct Canada in Montreal.

Behalve enkele ‘ING Direct Café’s’ heeft ING Direct geen filialen, maar levert het bankdiensten via internet en telefoon. Daardoor bespaart het geld. De bank, die ongeveer drie procent van de Canadese markt in handen heeft, onderscheidt zich met zijn beleid om geen kosten voor bankdiensten te berekenen, zoals de traditionele Canadese banken doen.

De traditionele banken zijn zeer winstgevend, maar ongeliefd onder Canadese klanten wegens hun uiterst conservatieve leenpraktijken en hun neiging om voor alle mogelijke diensten kosten in rekening te brengen. Sinds de financiële crisis staan ze echter in hoger aanzien in binnen- en buitenland, omdat geen van de Canadese banken een redding nodig had van de overheid.

Volgens ingewijden hadden de ‘Grote Zes’ Canadese banken elk belangstelling voor ING Direct Canada. De Canadese banken mogen van de regering niet met elkaar fuseren, dus de verkoop van ING Direct bood een zeldzame groeikans op de verzadigde binnenlandse markt.

ING Direct heeft zich in de afgelopen 15 jaar een unieke plek verworven in de Canadese bankwereld, met grote naamsbekendheid en een loyaal klantenbestand dat een zekere afkeer heeft van de traditionele banken. Jarenlang voerde het een reclamecampagne waarin de bank werd neergezet als een frisse buitenstaander. De Nederlandse acteur Frederik de Groot trok Canadese klanten in reclamespots met de slogan ‘save your money’.

De Bank van Nova Scotia, ook bekend als de Scotiabank, wil het concept van ING Direct Canada voorlopig ongewijzigd laten – en zal de naam nog anderhalf jaar handhaven, zo heeft de bank laten weten.

,,We erkennen het succes’’, zei Rick Waugh, bestuursvoorzitter van Scotiabank. ,,We zijn van plan om dit model te houden na de overname, en ING Direct te handhaven als een bedrijf op zichzelf, met zijn eigen merk.’’ Het bestuur van ING Direct, inclusief bestuursvoorzitter Peter Aceto, zal ook aanblijven.

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *