Twee buurlanden, twee ernstige schietpartijen binnen een week. In het Canadese Toronto en in de Amerikaanse staat Colorado richtten schutters bloedbaden aan. Reacties liepen uiteen aan weerszijden van de grens.

Door Frank Kuin

Montreal. Bezien vanuit Canada lijken dingen in de Verenigde Staten vaak groter, ernstiger, extremer. Zo ook schietpartijen. Nog maar nauwelijks begon Toronto, de grootste stad van Canada, te bevatten dat bij een straatbarbecue in de wijk Scarborough een schutter het vuur had geopend op buurtbewoners, of de nasleep van het incident – waarbij twee mensen omkwamen en 22 gewonden vielen – werd overschaduwd door de bioscoopmoorden in Colorado.

Reacties op de twee schietpartijen leken omgekeerd evenredig. In Toronto, waar de hoofdcommissaris van de politie het bloedbad bij de straatbarbecue geschokt omschreef als ,,de ernstigste misdaad van zijn soort die ooit heeft plaatsgevonden in de stad’’, werd prompt een serie crisisbijeenkomsten georganiseerd om te praten over maatregelen tegen een recente stijging van schietgeweld.

Een Canadese jager richt zijn geweer tijdens een jachtexpeditie.

Vanuit Canada werd echter met verbazing opgemerkt dat de schietpartij in Aurora, Colorado, waarbij de schutter 12 mensen doodschoot en tientallen anderen verwondde, nauwelijks leidde tot een debat over vuurwapenbeleid onder toppolitici in de VS. Niet alleen achtte de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney maatregelen om het bezit van vuurwapens aan banden te leggen ongewenst; ook president Obama onthield zich grotendeels van suggesties in die richting.

Typisch Amerikaans, schimpte men in Canada. ,,Amerikaanse oplossing voor vuurwapengeweld is meer vuurwapens’’, kopte het dagblad The Globe and Mail naar aanleiding van een bericht dat de verkoop van wapens in de VS was gestegen na het drama in Colorado. Als lezer zou je verwachten dat ,,de tragedie in Aurora Amerikanen ertoe zou aanzetten hun liefdesaffaire met wapentuig te heroverwegen’’, aldus de krant. Welnee: ,,U denkt als een Canadees.’’

Canadezen mogen graag geloven dat hun maatschappij veiliger, rechtvaardiger en vredelievender is dan die van hun zuiderburen. In tegenstelling tot de VS kent Canada geen grondwettelijk recht op vuurwapenbezit. De Amerikaanse filmmaker Michael Moore gaf zijn perspectief op het verschil in mentaliteit op befaamde wijze in Bowling for Columbine, naar aanleiding van het bloedbad op een school in Littleton, Colorado, in 1999. Hij zag ten noorden van de grens geen obsessie met geweld en gevaar:

Maar wat zou Moore zien als hij nu opnieuw naar Canada zou komen? Allereerst dat de wapens die de schutter in Colorado gebruikte ook ten noorden van de grens legaal te koop zijn, berichtte de omroep CBC – al moet de koper beschikken over een vergunning. Tot voor kort moesten kopers jachtgeweren registreren bij de overheid, maar die registratieplicht is onlangs afgeschaft door de regering van premier Stephen Harper – een omstreden maatregel die door tegenstanders is bekritiseerd als een stap op weg naar de Amerikaanse situatie.

Aan de andere kant is het misdaadcijfer in Canada vorig jaar gedaald tot het laagste niveau sinds 1972. Dat bleek vorige week uit gegevens van het nationale bureau voor statistiek.

Toch is er een merkbare stijging van vuurwapengeweld. Een reeks schietpartijen in Toronto wordt in verband gebracht met gewapende bendes in de drugshandel. Zo vielen er in juni twee doden bij een schietpartij in een druk winkelcentrum in het centrum van de stad; een getuige van dat incident, de 24-jarige Jessica Ghawi, kwam om bij de bioscoopmoorden in Colorado. Niettemin ligt het moordcijfer in Toronto met 1,8 per 100.000 mensen altijd nog aanmerkelijk lager dan de 16,4 in Chicago, een stad van gelijke omvang.

Burgemeester Rob Ford van Toronto zei naar aanleiding van de schietpartij bij de straatbarbecue dat de stad ,,de veiligste ter wereld is’’ – een bewering die velen na het recente vuurwapengeweld als onwaar in de oren klonk. In het licht van het nieuws bij de zuiderburen zit er mogelijk toch iets in.

Tagged with:
 

One Response to Liefde voor wapentuig

  1. […] reactie op de schietpartij op de Sandy Hook basisschool, alsmede het vuurwapengeweld in een bioscoop in de staat Colorado, vorige zomer, waarbij twaalf doden vielen en 58 mensen gewond raakten. Een bijna ongekende […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *