Tweevoudig Elfstedentochtwinnaar Evert van Benthem is van plan om mee te schaatsen als er een Elfstedentocht komt. Er is weinig tijd om de reis naar Nederland te plannen vanuit zijn melkveehouderij in Canada. ,,Je mag Elfstedentochtwinnaar zijn, maar je moet wel elke morgen om vijf uur je bed uit om de koeien te melken.’’

Door Frank Kuin

Montreal. Evert van Benthem is van plan om met zijn familie naar Nederland komen als er een Elfstedentocht wordt gehouden. De tweevoudige winnaar van het evenement, die in 2000 emigreerde naar Canada, hoopt een mogelijke tocht dit jaar mee te schaatsen met zijn zoons.

De 53-jarige Van Benthem, die een melkveehouderij heeft in de westelijke provincie Alberta, heeft het al druk met het treffen van voorbereidingen voor een eventuele overtocht  met zijn gezin, zegt zijn vrouw Janette telefonisch vanuit Spruce View, Alberta. De familie Van Benthem wacht met spanning op de bijeenkomst van de rayonhoofden op woensdagavond – elf uur op woensdagochtend in Alberta. Dan moet duidelijk worden of de tocht doorgaat.

„Als het woensdag bekend wordt, dan hebben we heel kort tijd”, aldus Janette van Benthem. „Dan is het de vraag of we op tijd in Nederland kunnen zijn. Wij moeten mensen inwerken die ons bedrijf kunnen overnemen, daar hebben we nu 48 uur de tijd voor. Dus dat wordt heel spannend.”

Al sinds er weer gesproken wordt over een Elfstedentocht is het druk bij het familiebedrijf met bijna 200 koeien nabij de Rocky Mountains. Voortdurend gaat de telefoon – een herinnering aan het leven op de voormalige boerderij van Van Benthem in het Overijsselse Sint Jansklooster, waar hij na zijn overwinningen bij de Elfstedentochten van 1985 en 1986 zelden met rust werd gelaten.

Twaalf jaar geleden emigreerde Van Benthem met zijn gezin naar de ruime prairieprovincie Alberta, op zoek naar groeimogelijkheden voor zijn bedrijf – en meer privacy. Hij bleef schaatsen, en was betrokken bij de organisatie van een jaarlijkse schaatsmarathon op het natuurijs van Sylvan Lake, een meer op ongeveer een uur rijden ten noorden van zijn boerderij.

Evert en Janette van Benthem hebben drie zoons, Rolf, Merein en Jos, en een kleinzoon, Lars Evan. De  zoons zijn met schaatsen grootgebracht en hopen een mogelijke Elfstedentocht mee te rijden.

Maar de dagelijkse verantwoordelijkheid van de melkveehouderij achterlaten voor de vlucht van ongeveer negen uur naar Nederland, dat gaat niet zo makkelijk, waarschuwt Janette. „Je mag Elfstedentochtwinnaar zijn, maar je moet wel elke morgen om vijf uur je bed uit om de koeien te melken.”

Marathonschaatsers bij de tocht van Sylvan Lake in de Canadese provincie Alberta.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *