Varkensboer Robert Pickton, mogelijk de dodelijkste seriemoordenaar uit de Canadese geschiedenis, is gisteren veroordeeld voor moord op zes prostituees. Het is de ontknoping van een slepende zaak rond de verdwijning van vrouwen uit de ruige Downtown Eastside van Vancouver.

Door Frank Kuin

MONTREAL. De Canadese varkenshouder Robert Pickton, beschuldigd van moord op tientallen straatprostituees, is gisteren schuldig bevonden aan moord op zes vrouwen. De jury bij zijn sensationele megaproces in de provincie British Columbia, dat elf maanden heeft geduurd, acht Pickton schuldig aan moord zonder voorbedachte rade. Daarop staat levenslange gevangenisstraf met kans op voorwaardelijke vrijlating na 10 tot 25 jaar.

Robert Pickton

Pickton (58), de dodelijkste seriemoordenaar uit de Canadese geschiedenis, werd in 2002 gearresteerd op zijn varkenshouderij nabij het westelijke Vancouver, na een langdurig politieonderzoek naar de verdwijning van tientallen straatprostituees uit de ruige Downtown Eastside van de stad. Uitvoerig forensisch onderzoek op zijn vervallen boerderij, slachterij en het land eromheen leidde tot de vondst van genetisch materiaal van 26 vrouwen, variërend van bloed tot lichaamsdelen.

Pickton stond terecht voor moord op zes van de verdwenen vrouwen; de overige aanklachten zijn opzij gezet voor een mogelijk tweede proces. Openbare aanklagers waren uit op moord met voorbedachte rade, maar konden de jury er niet van overtuigen dat Pickton handelde volgens een gepland patroon. Niettemin toonden de aanklagers zich tevreden over de juryuitspraak, die tien dagen op zich liet wachten. „We hebben hem vervolgd voor moord, en hij is veroordeeld voor moord”, aldus hoofdaanklager Michael Petrie. Ook familieleden van de vermisten, lange tijd kritisch over de lage prioriteit die de verdwijningen van de prostituees aanvankelijk hadden voor de politie, reageerden positief.

De verdediging had Pickton afgeschilderd als een simpele ziel die zijn boerderij liet gebruiken voor uitspattingen van anderen. Pickton ontkende de vrouwen te hebben vermoord, maar getuigde zelf niet. Over zijn motieven is weinig bekend. Mogelijk gaat hij in beroep.

Tijdens het proces tegen Pickton zijn 128 getuigen gehoord, vaak over gruwelijke vondsten op zijn boerderij. Genetisch bewijsmateriaal speelde een belangrijke rol om aan te tonen dat de vermiste vrouwen, veelal drugsverslaafden, daar waren omgekomen. Zo bleek dat hoofden, handen en voeten van drie slachtoffers waren gevonden in een vriezer en bij het slachthuis. De schedels hadden schotwonden.

Ook vonden onderzoekers persoonlijke eigendommen van de vermiste vrouwen op de boerderij, zoals een inhalator voor astma en een agenda. In een stacaravan werd een vuurwapen aangetroffen met een dildo op de loop, en daarop genetisch materiaal van Pickton en een van de slachtoffers.

Een aantal van de vermiste vrouwen uit de Downtown Eastside van Vancouver.

Er was echter gebrek aan direct forensisch bewijs dat Pickton de trekker overhaalde. Cruciaal element voor de aanklagers om dat aan te tonen was een bekentenis van Pickton tegenover een als celgenoot vermomde detective, opgenomen op video en afgespeeld voor de jury. Daarin pochte Pickton dat hij 49 vrouwen had vermoord op zijn boerderij en dat hij van plan was er nog één te doden „om er een rond getal van vijftig van te maken”.

De meest schokkende getuigenis van het proces kwam van Lynn Ellingsen, een voormalige prostituee die op Picktons boerderij was geweest. Zij verklaarde dat ze, high van de cocaïne, Picktons schuur was binnengestommeld terwijl hij bezig was met bebloede messen het lichaam van een Indiaanse vrouw te bewerken. De geloofwaardigheid van Ellingsen werd door de verdediging in twijfel getrokken omdat ze verslaafd was aan drugs en had gelogen tegen de politie.

Het was dan ook geen uitgemaakte zaak dat Pickton zou worden veroordeeld. De verdediging probeerde aannemelijk te maken dat Pickton, wiens DNA afwezig was op enkele plekken op het landgoed, een zondebok was die slechts indirecte verantwoordelijkheid droeg voor de dood van de vrouwen. Kennissen van hem en zijn jongere broer zouden de ware misdadigers zijn.

Volgens juridische experts is het onwaarschijnlijk dat Pickton ooit voorwaardelijk wordt vrijgelaten. Na de strafuitspraak rest de vraag of de Kroon doorzet met een tweede proces. Sommige waarnemers achten het onnodig om miljoenen te investeren in een nieuw proces met als doel hem nogmaals levenslang op te sluiten. Familieleden van de twintig overige slachtoffers eisen echter een tweede rechtszaak. „Hij moet worden vervolgd voor al zijn slachtoffers, ook degenen die nog worden vermist maar van wie geen resten zijn gevonden”, aldus Marilyn Kraft, stiefmoeder van slachtoffer Cindy Felix. „Alleen zo krijgen we gerechtigheid voor onze meisjes.”

Informele gedenkplaats voor verdwenen vrouwen bij de boerderij van Robert Pickton in Port Coquitlam.

Tagged with:
 

One Response to ‘Simpele boer’ Pickton grootste seriemoordenaar van Canada

  1. […] de laatste vondst opnieuw opgelaaid. Inwoners van Vancouver, die de afgelopen jaren gruwden bij een zaak van een varkenshouder die tientallen straatprostituees had vermoord, vragen zich vertwijfeld af of er opnieuw een seriemoordenaar aan het werk […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *