Het zit de familie Khadr, ‘de Canadese Al-Qaedafamilie’, mee dezer dagen. Oudste zoon Abdullah wordt niet uitgeleverd aan de Verenigde Staten. En jongere broer Omar komt binnen afzienbare tijd in aanmerking om terug te keren naar Canada vanuit de terreurgevangenis Guantánamo Bay.

Door Frank Kuin

MONTREAL. Het is een goede week voor de beruchte familie Khadr, internationaal bekend als ‘de Canadese Al-Qaedafamilie’. Na jaren van juridische procedures is er opeens licht aan het einde van de tunnel voor de veelbesproken telgen van Ahmed Said Khadr, een omgekomen Egyptisch-Canadese vertrouweling van Osama bin Laden die zijn gezin uit Toronto in de jaren negentig verkaste naar Pakistan en Afghanistan in dienst van jihad.

De oudste zoon van Khadr, Abdullah, beschuldigd van wapenhandel namens Al-Qaeda in Afghanistan, wordt definitief niet door Canada uitgeleverd aan de Verenigde Staten, werd gisteren bekend. De Amerikanen willen Khadr al jarenlang vervolgen voor vermeende terreurmisdaden. Washington beschuldigt hem ervan wapens te hebben aangeschaft voor Al-Qaeda, voordat hij in 2004 werd opgepakt in Pakistan.

Abudllah Khadr, met jongere broer Abdurahman op de achtergrond (foto Canadian Press).

Rechters in Canada hebben uitlevering van de 30-jarige Khadr geblokkeerd, omdat zijn mensenrechten zouden zijn geschonden tijdens zijn hechtenis. Khadr is ruim een jaar vastgehouden op een geheime plaats in Pakistan, voor zijn terugkeer naar Canada in 2005. Tijdens die periode zou hij met medeweten van de Amerikanen zijn gemarteld.

De Canadese regering van premier Stephen Harper wilde Khadr uitleveren, en procedeerde daarvoor namens de VS. Het Hooggerechtshof in Ottawa is echter niet bereid een hoger beroep te horen, liet het gisteren weten. Dat betekent dat Canada en de VS na vijf jaar zijn uitgeprocedeerd tegen Abdullah Khadr. Hij is vrij man.

Het is een nederlaag voor de regering, die vond dat het onjuist was om de vervolging te belemmeren van een verdachte die terreurdaden zou hebben toegegeven. Tijdens verhoren door de Canadese politie in Toronto na zijn terugkeer zou Khadr belastende verklaringen hebben afgelegd over zijn eigen daden. Een advocaat van Khadr sprak echter van ,,een zege voor rechtvaardigheid.’’

De overwinning voor Khadr volgde op de aankondiging, eerder deze week, dat zijn jongere broer Omar een aanvraag heeft ingediend om terug te keren naar Canada vanuit de Amerikaanse terreurgevangenis Guantánamo Bay in Cuba. De 25-jarige Omar Khadr is de jongste gevangene op de basis, en staat bekend als ‘het kind van Guantánamo’. Sinds zijn vijftiende zit hij vast, nadat hij in 2002 zwaargewond werd aangetroffen door Amerikaanse troepen in de ruïnes van een gebombardeerde Al-Qaedabasis in Afghanistan.

Omar Khadr als kind, voordat hij vast kwam te zitten op Guantanamo Bay (familiefoto).

Omar Khadr is vorig jaar door een militair tribunaal veroordeeld wegens moord op een Amerikaanse legerarts bij een vuurgevecht rond die basis. Hij zou een handgranaat hebben geworpen. Volgens een akkoord met de aanklagers legde Khadr een bekentenis af in ruil voor strafvermindering: acht jaar cel, waarvan hij het eerste jaar moest uitzitten in Guantánamo. Dat jaar is deze week om, en Khadr komt nu in aanmerking voor overplaatsing naar een Canadese gevangenis.

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International hebben jarenlang campagne gevoerd tegen de vervolging van Omar Khadr. Volgens hen had hij moeten worden behandeld als een kindsoldaat, zelf het slachtoffer van omstandigheden. Als Khadr eindelijk terug is in Canada, kan hij een zaak aanspannen om de omstreden veroordeling van Guantánamo ongedaan te maken. Volgens waarnemers zou hij een dergelijke zaak waarschijnlijk winnen.

De kansen zijn deze week dan ook aanmerkelijk gegroeid dat de familie Khadr binnen afzienbare tijd een reünie kan houden in Canada, met de vier andere broers en zussen, en hun moeder en oma. Alleen zonder vader Ahmed Said Khadr. De financier van Al-Qaeda, die zijn gezin in contact bracht met bin Laden, kwam in 2004 om bij een vuurgevecht in Pakistan. Jongste zoon Karim raakte daarbij verlamd; hij woont bij zijn moeder in Toronto.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *