Een bruiloft van twee agenten van de Canadese politiemacht RCMP, de Mounties, heeft grote belangstelling getrokken in Canada en de Verenigde Staten. Hun unie is de eerste van twee mannelijke politieagenten in Canada sinds het homohuwelijk er vorig jaar werd gelegaliseerd.

Door Frank Kuin

TORONTO. Het was de bruiloft van het jaar, één dag voor Canada Day, de nationale feestdag. Gekleed in hun herkenbare tenues van rode politiejassen, beige stetsonhoeden en hoge rijlaarzen trouwden twee agenten van de befaamde Royal Canadian Mounted Police, de Mounties, gisteren in Yarmouth, Nova Scotia. Twee mannelijke agenten. Met elkaar.

Jason Tree en David Conners, beiden agenten van de RCMP – symbool bij uitstek van de eerlijke, welwillende, recht-door-zee, maar wellicht tikkeltje naïeve Canadees – gaven elkaar het jawoord in een besloten ceremonie in het visserstadje aan de oostkust. Hun unie is de eerste van twee mannelijke politieagenten in Canada sinds het homohuwelijk er vorig jaar werd gelegaliseerd.

De bruiloft van de twee agenten van de RCMP, een van de sterkste symbolen van Canada, heeft grote belangstelling getrokken in Canada en de Verenigde Staten. De Brokeback Mounties worden de twee huwelijkspartners al wekenlang genoemd – een referentie aan de film Brokeback Mountain over de liefde tussen twee cowboys in het Amerikaanse westen. En ook zinspelingen op de slogan van de Canadese politie, the Mounties always get their man (the Mounties krijgen hun mannetje altijd te pakken) zijn niet van de lucht.

‘Brokeback Mounties’ Jason Tree en David Conners (foto AP)

Tree (27) en Connors (28) leerden elkaar acht jaar geleden kennen op school en zijn sindsdien bij elkaar. Ze ontvingen vele gelukwensen – tot hun eigen verbazing, zeggen ze. „Ik zie niet in waarom er zo’n ophef over wordt gemaakt”, zei Tree. „We wilden alleen maar met elkaar trouwen, geen internationaal verhaal scheppen.”

Hoewel ze misschien niet voldoen aan het traditionele imago van de Canadese politie te paard – een macht van goede, stoere kerels die er in de 19de eeuw op uittrok om orde te scheppen op de nog wetteloze westelijke prairies – genieten Tree en Connors de volle steun van de hedendaagse Canadese politie. Zoals de RCMP ook voor andere stellen doet, zijn Tree en Connors niet ver van elkaar vandaan gestationeerd; Connors doet dienst in Yarmouth, terwijl Tree patrouilles draait in de visserijdorpjes langs de kust. Andere agenten „hebben allemaal heel positief gereageerd” , aldus Tree.

Premier Stephen Harper was echter minder gecharmeerd. De conservatief, fel tegenstander van het homohuwelijk, kwam begin dit jaar aan de macht. Hij verbood partijleden commentaar te geven op het huwelijk. Eerder sloot hij niet uit het homohuwelijk ter discussie te stellen in het parlement. Harpers liberale voorgangers wijzigden vorig jaar de definitie van het huwelijk nadat rechters bepaalden dat ook homoparen de mogelijkheid moesten krijgen om te trouwen.

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *