Een uitspraak van het Canadese Hooggerechtshof heeft het groene licht gegeven voor erkenning van het homohuwelijk in Canada. Volgens een wetsontwerp zal de definitie van het huwelijk worden veranderd van ,,een unie tussen een man en een vrouw” in ,,een unie tussen twee personen”.

Door Frank Kuin

MONTRÉAL. De Canadese regering wil snel het burgerlijk huwelijk wettelijk openstellen voor homoparen. Canada moet daarmee één van een handvol landen worden, in navolging van Nederland en België, waar een volwaardig homohuwelijk – dus geen compromis als een ‘partnerschap’ – wordt erkend.

Dat zei premier Paul Martin gisteren in reactie op een uitspraak van het Canadese Hooggerechtshof dat erkenning van het homohuwelijk in overeenstemming is met de Canadese grondwet. Het Hof gaf het groene licht voor een wetsontwerp waarbij de definitie van het huwelijk zou worden veranderd van ,,een unie tussen een man en een vrouw” in ,,een unie tussen twee personen”. Kerken worden niet verplicht homoseksuelen te trouwen.

Het wetsvoorstel zal na het kerstreces worden geïntroduceerd in het Lagerhuis in Ottawa voor stemming, aldus Martin. Hoewel de regerende Liberalen verdeeld zijn over de kwestie, kan het kabinet rekenen op steun van twee oppositiepartijen, de sociaal-democratische NDP en het separatistische Bloc Québécois. Verwacht wordt daarom dat de maatregel zal worden aangenomen.

Duizenden homoparen zijn in de afgelopen anderhalf jaar al getrouwd in Canada sinds rechtbanken in zes provincies hebben geoordeeld dat homoseksuelen niet kunnen worden gediscrimineerd als het aankomt op het huwelijk. De federale regering was niet tegen die beslissingen in beroep gegaan, maar had het Hooggerechtshof om advies gevraagd over de grondwettelijkheid van wijziging van de definitie van het huwelijk.

Een regenboogvlag met het Canadese esdoornblad wappert voor het Canadese Hooggerechtshof in Ottawa (foto Reuters).

Het Hof oordeelde gisteren dat het parlement de interpretatie van het huwelijk kan aanpassen aan de moderne realiteit, en verwees daarbij naar het Nederlandse en Belgische voorbeeld. ,,In voorbije eeuwen stond het huwelijk alleen open voor paren van tegengesteld geslacht, maar de erkenning van homohuwelijken in een aantal Canadese rechtsgebieden alsmede in twee Europese landen logenstraft de bewering dat hetzelfde vandaag ook waar is.”

Saillant verschil met de wet in Nederland en België is overigens dat geen van beide huwelijkspartners Canadees staatsburger hoeft te zijn om in Canada te trouwen. Canadese homohuwelijken kunnen daarom in theorie makkelijker worden ‘geëxporteerd.’ Een lesbisch paar uit Ierland is inmiddels in Dublin een zaak begonnen om hun Canadese huwelijk in hun land erkend te krijgen.

Om die reden wordt de Canadese aanpak argwanend gevolgd in de VS. Amerikaanse homoparen kunnen behalve in Canada ook terecht in de staat Massachusetts, maar die huwelijken worden in de meeste andere staten niet erkend.

4 Responses to Canada opent de weg naar het homohuwelijk

  1. […] zei minister Cotler deze week bij de introductie in het Lagerhuis in Ottawa van het omstreden wetsontwerp ter legalisering van het homohuwelijk. ,,Het is de verantwoordelijkheid van het parlement om te verzekeren dat de rechten van minderheden […]

  2. […] 2003 zijn enkele duizenden homohuwelijken gesloten in een groeiend aantal Canadese provincies. Het kabinet besloot daarop de wet aan te passen, zodat de praktijk nu eensluidend is over het hele […]

  3. […] niet uit het homohuwelijk ter discussie te stellen in het parlement. Harpers liberale voorgangers wijzigden vorig jaar de definitie van het huwelijk nadat rechters bepaalden dat ook homoparen de mogelijkheid moesten krijgen om te trouwen. Tagged […]

  4. […] uit Toronto weet het probleem aan onachtzaamheid toen het homohuwelijk werd ingevoerd. ,,Toen de wetgeving voor het homohuwelijk werd ingevoerd, hebben mensen waarschijnlijk meer gelet op de positieve kant dan op de negatieve’’, zei hij […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *