Tijdens de eerste dag van hun driedaagse staatsbezoek aan Canada waren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in de hoofdstad Ottawa. Ze legden onder meer een krans bij het Nationale Oorlogsmonument in het centrum van de hoofdstad en spraken met Canadese oorlogsveteranen.

Door Frank Kuin

Ottawa. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vlogen op de eerste officiële dag van hun driedaagse staatsbezoek aan Canada van St. John’s in Newfoundland naar de Canadese hoofdstad Ottawa. Per koets arriveerden ze bij Rideau Hall, de residentie van de Canadese gouverneur-generaal, David Johnston.

Koning en koningin arriveren per koets bij Rideau Hall.

Koning en koningin arriveren per koets bij Rideau Hall.

De Koning inspecteerde de erewacht, waarna Johnston het koninklijk paar toesprak met een welkomstwoord. “Eén op de ongeveer 30 Canadezen is van Nederlandse oorsprong, en dat verklaart veel over de kwaliteit van dit land,” aldus Johnston.

Koning Willem-Alexander en de Canadese gouverneur-generaal David Johnston tijdens de welkomstceremonie bij Rideau Hall.

Koning Willem-Alexander en de Canadese gouverneur-generaal David Johnston tijdens de welkomstceremonie bij Rideau Hall.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima begroetten een publiek van een paar honderd Canadezen van Nederlandse afkomst die zich bij Rideau Hall hadden verzameld.

Binnen in Rideau Hall had het koninklijk paar een onderhoud met de gouverneur-generaal, de plaatsvervanger van Koningin Elizebeth II in Canada, en zijn echtgenote, Sharon Johnston.

Bijeenkomst van het gezelschap binnen Rideau Hall.

Bijeenkomst van het gezelschap binnen Rideau Hall.

Later op de ochtend arriveerden de koning en koningin bij het Canadese parlementsgebouw. Ze tekenden het gastenboek en kregen uitleg over het historische gebouw, met korte bezoeken aan de historische bibliotheek en de Senaatszaal.

Koning en koningin tekenen het gastenboek van het Canadese parlement in Ottawa.

Koning en koningin tekenen het gastenboek van het Canadese parlement in Ottawa.

 

Na een lunch met de voorzitters van de Senaat en het Lagerhuis legde het koninklijk paar een krans bij het oorlogsmonument in het centrum van Ottawa, niet ver van het parlementsgebouw. Vorig najaar vond bij het oorlogsmonument een aanslag plaats, door een schutter die daarna het parlement binnendrong.

Na de plechtigheid gingen het gezelschap te voet naar het National Arts Centre aan de overkant van de straat, voor gesprekken met Canadese oorlogsveteranen.

Het koninklijk paar gaat te voet van het oorlogsmonument naar het National Arts Centre voor een ontmoeting met Canadese oorlogsveteranen.

Het koninklijk paar gaat te voet van het oorlogsmonument naar het National Arts Centre voor een ontmoeting met Canadese oorlogsveteranen.

 

Terug op Parliament Hill hadden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een onderhoud met de Canadese premier Stephen Harper en zijn echtgenote Laureen. De Canadese banden met Nederland “zijn een van onze nauwste betrekkingen ter wereld,” zei Harper. “Canadezen zijn altijd verbaasd over de blijvende dankbaarheid van de Nederlandse bevolking voor hun Canadese bevrijders,” aldus de premier, die begin deze maand in Nederland was om de evenementen rond 70 jaar bevrijding bij te wonen.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima met de Canadese premier Stephen Harper en zijn echtgenote Laureen.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima met de Canadese premier Stephen Harper en zijn echtgenote Laureen.

Aansluitend vond een ontmoeting plaats met de zogenoemde ‘Dutch caucus’, een groep Canadese parlementsleden van Nederlandse oorsprong of met een band met Nederland.

Het koninklijk paar met leden van de 'Dutch caucus', een groep parlementsleden met een band met Nederland.

Het koninklijk paar met leden van de ‘Dutch caucus’, een groep parlementsleden met een band met Nederland.

In de avond tijdens een staatsbanket in Rideau Hall dankte Koning Willem-Alexander de gouverneur-generaal en zijn echtgenote voor hun gastvrijheid. “Er zijn weinig landen in de wereld waar de verbinding met Nederland zo voelbaar is als hier,” aldus de koning. “Het is een verbondenheid die voortvloeit uit het hart en een gedeelde, levende historie.”

This post is also available in: Engels

 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *