Tijdens de laatste dag van hun driedaagse staatsbezoek aan Canada waren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Toronto. Ze ontmoetten er de premier van de provincie Ontario en moedigden het Nederlandse vrouwenelftal aan, dat vanaf volgende week meedoet aan het wereldkampioenschap voetbal in Canada.

Door Frank Kuin

Toronto. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vlogen op de derde en laatste dag van hun staatsbezoek aan Canada van de hoofdstad Ottawa naar Toronto, de grootste stad van het land. Bij het parlementsgebouw van de provincie Ontario ontmoette het koninklijk paar de lieutenant-gouverneur van de provincie, en premier Kathleen Wynne, met haar partner, Jane Rounthwaite.

Premier Wynne, die jarenlang in Nederland woonde met haar toenmalige echtgenoot en hun drie kinderen, sprak Nederlands met haar koninklijke gasten. Na het gesprek kwam het koninklijk paar naar buiten, waar zich voor de deur van het parlementsgebouw enkele honderden leden van de Nederlandse gemeenschap hadden verzameld. Koning en Koningin liepen langs de juichende menigte om belangstellenden te begroeten. Velen waren gekleed in oranje. Sommigen namen ‘selfies’ met Koningin Máxima.

Toeschouwers nemen 'selfies' terwijl Koningin Maxima de menigte bij het parlementsgebouw van de provincie Ontario begroet.

Toeschouwers nemen ‘selfies’ terwijl Koningin Maxima de menigte bij het parlementsgebouw van de provincie Ontario begroet.

Het gezelschap ging te voet naar het MaRS Innovation Institute, schuin tegenover het parlementsgebouw, waar de Koning en Koningin een rondgang kregen langs drie startups, onder meer op het gebied van fietsen en waterbeheer. In de middag woonde het gezelschap een Seminar Smart Cities bij, en ging het programma door naar het Monarch Park Stadion aan de oostkast van de stad, waar het Nederlandse vrouwenvoetbalelftal traint voor het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen in Canada, dat volgende week begint. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima maakten een praatje met het elftal op het trainingsveld, en gingen met de ploeg op de foto.

Het koninklijk paar ontmoet de leden van de Nederlandse ploeg bij het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen, dat volgende week in Canada begint.

Het koninklijk paar ontmoet de leden van de Nederlandse ploeg bij het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen, dat volgende week in Canada begint.

“Jullie zijn rolmodellen voor een hoop meisjes dat dit gewoon kan,” zei Koning Willem-Alexander in een korte toespraak. “Dus dat hebben jullie al waargemaakt. Heel veel succes, wij steunen jullie.”

Koning en Koningin met de Nederlandse ploeg voor het wereldkampioenschap voor vrouwen, dat volgende week in Canada begint.

Koning en Koningin met de Nederlandse ploeg voor het wereldkampioenschap voor vrouwen, dat volgende week in Canada begint.

Vanaf het Monarch Park Stadion reed het koninklijk paar naar het ‘waterfront’ van de stad aan Lake Ontario. Bij de York Quay pier ging het gezelschap aan boord van de boot ‘Hiawatha’, voor de overtocht naar de Toronto Islands, een groep kleine eilanden in Lake Ontario die samen een stadspark vormen.

De boot 'Hiawatha' met het koninklijk paar aan boord vaart van het centrum van de stad naar Toronto Island Park.

De boot ‘Hiawatha’ met het koninklijk paar aan boord vaart van het centrum van de stad naar Toronto Island Park.

Te voet ging de groep naar de plek waar zeven ‘Tulpi’ stoelen klaarstonden voor onthulling. Burgemeester John Tory van Toronto, die vorig najaar de omstreden Rob Ford opvolgde, wees op de nauwe banden tussen de zustersteden Toronto en Amsterdam, die elk beschikken over een brug die naar de andere stad is genoemd. Koning en Koningin onthulden vervolgens de eerste van de ‘Tulpi’ stoelen:

De Tulpi stoelen zijn ontworpen door Marco Manders. Elke stoel lijkt op een grote tulp, waarvan een van de helften kan worden opengeklapt als zitting.

In de avond vond de afsluiting van het staatsbezoek plaats: de ontvangst van de Nederlandse gemeenschap bij de Art Gallery of Ontario. Ambassadeur Cees Kole memoreerde dat de maand mei in Canada wegens de speciale band tussen de twee landen in het teken staat van het Nederlands erfgoed. “Uw bezoek heeft deze meimaand heel bijzonder gemaakt,” aldus de ambassadeur.

Koning Willem-Alexander noemde de band tussen Nederland en Canada “een perfecte relatie”. Hij drukte de aanwezigen op het hart dat zij allemaal ambassadeurs zijn voor Nederland in Canada, die door blijven werken aan “nieuwe relaties voor de volgende 70 jaar.”

Koningin Maxima en Koning Willem-Alexander zingen met de gasten van de receptie voor de Nederlandse gemeenschap het Wilhelmus, samen met Kees Kole, de Nederlandse ambassadeur in Canada, en minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders.

Koningin Maxima en Koning Willem-Alexander zingen met de gasten van de receptie voor de Nederlandse gemeenschap het Wilhelmus, samen met Cees Kole, de Nederlandse ambassadeur in Canada, en minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders.

This post is also available in: Engels

 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *