De mazelenepidemie in de Nederlandse ‘Bible belt’ is overgewaaid naar Canada. Een jonge patiënt uit de omgeving van de plaats Lethbridge in de provincie Alberta heeft het virus in oktober opgelopen tijdens een reis naar Nederland. Inmiddels zijn er 28 bevestigde gevallen.

Door Frank Kuin

Toronto. De Canadese provincie Alberta kampt met een uitbraak van mazelen die is terug te voeren op de mazelenepidemie in Nederland. Er zijn 28 bevestigde gevallen in de omgeving van de plaats Lethbridge, sinds een eerste patiënt het virus uit Nederland meenam bij een reis in oktober.

lethbridge mapDe patiënten in Alberta variëren in leeftijd van 4 tot 23, zegt Vivien Suttorp, een arts van Nederlandse afkomst die verantwoordelijk is voor de openbare gezondheid in de zuidelijke regio van de provincie. Een aantal van hen is behandeld in het ziekenhuis wegens complicaties. Het gaat om het genotype D8, de vorm van het virus die sinds mei ook in Nederland heerst, voornamelijk in de zogenoemde ‘Bible belt’.

De uitbraak in Alberta begon op 18 oktober, nadat een leerling van de christelijke school van het dorpje Coaldale het virus in Nederland had opgelopen. De regio rond Lethbridge, een religieus landbouwgebied, heeft een lage vaccinatiegraad: ongeveer 50 procent van de kinderen is er ingeënt tegen de mazelen, ver onder de doelstelling van 98 procent, zegt Suttorp. In Alberta wonen relatief veel mensen van Nederlandse afkomst.

,,Er zijn veel kleine plaatsjes in de regio waar weinig kinderen zijn ingeënt’’, zegt Suttorp in het Nederlands. ,,Daardoor zien we telkens kinderziektes terugkeren, zoals kinkhoest. Ik was heel bezorgd dat we hier mazelen zouden krijgen, en nu hebben we inderdaad een uitbraak.’’

De gezondheidsdienst van Alberta heeft onder leiding van Suttorp maatregelen getroffen om de verspreiding van het hoogst besmettelijke virus tegen te gaan. Er zijn inentingsklinieken en er is een mazelencentrum opgezet, om patiënten weg te houden bij huisartsenpraktijken en ziekenhuizen. Patiënten worden behandeld in een speciale tent bij het ziekenhuis van Lethbridge, om de luchtstromen van het ziekenhuis zelf onbesmet te laten. Een aantal families is in quarantaine geplaatst, en artsen leggen huisbezoeken af.

In de Canadese provincie Alberta is een mazelencentrum opgezet.

In de Canadese provincie Alberta is een mazelencentrum opgezet.

De meeste gevallen van mazelen zijn direct in verband gebracht met de eerste patiënt, maar inmiddels zijn er ook enkele gevallen waarbij het onduidelijk is hoe het virus is opgelopen, zegt Suttorp. Het mazelenvirus wordt door de lucht verspreid; er is geen fysiek contact met een patiënt of een nies in het gezicht voor nodig. Bovendien zijn patiënten al enkele dagen voordat ze symptomen krijgen besmettelijk.

Suttorp houdt de verspreiding van de ziekte nauwgezet in de gaten. Ze heeft de epidemie in Nederland gevolgd via internet. In Nederland doet het virus sinds het voorjaar de ronde. Ongeveer 2.000 mensen zijn er besmet. Eén patiënt is overleden aan complicaties van mazelen, een meisje van 17 jaar.

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *