Vuurwapenproducent Smith & Wesson breekt records. Het bedrijf uit Massachusetts zegt moeite te hebben om te voorzien in de groeiende vraag naar vuurwapens onder Amerikaanse consumenten. De behoefte loopt op wegens vrees voor nieuwe regels.

Door Frank Kuin

Montreal. Alles zou veranderen na de schietpartij op een basisschool in Newtown, in de Amerikaanse staat Connecticut, zo werd gezworen door politici, burgers en actiegroepen in de Verenigde Staten. De dood door schietgeweld in december vorig jaar van twintig jonge scholieren en zes volwassenen was voor velen in de Amerikaanse samenleving de druppel die moest leiden tot strengere beperkingen op het bezit van vuurwapens.

Zes maanden later is wellicht de grootste verandering te zien op de balans van de vuurwapenproducent Smith & Wesson: de jaarwinst van het bedrijf is omhoog geschoten tot 78,7 miljoen dollar (60,2 miljoen euro), bijna vijf maal zoveel als de winst over het jaar ervoor. De jaaromzet bedroeg 588 miljoen dollar, een stijging van 43 procent. Het bedrijf uit Massachusetts zegt moeite te hebben om te voorzien in de groeiende vraag naar vuurwapens onder Amerikaanse consumenten.

Revolver van Smith & Wesson

Revolver van Smith & Wesson

Dat bleek gisteren bij de presentatie van cijfers door Smith & Wesson, een van de meest gerenommeerde producenten van vuurwapens in de VS, over het vierde kwartaal en het fiscale jaar 2013. In dit kwartaal, dat op 30 april afliep, is de winst verdubbeld tot 25,2 miljoen dollar, vergeleken met 12,5 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De kwartaalomzet bereikte een recordhoogte van 179 miljoen dollar, een stijging met 37 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012.

Bestuursvoorzitter James Debney schreef de uitstekende resultaten onder meer toe aan „aanmerkelijke groei van onze productiecapaciteit, in combinatie met aanhoudende forse vraag naar vuurwapens”.

Die vraag vloeit voort uit de Amerikaanse reactie op de schietpartij op de Sandy Hook basisschool, alsmede het vuurwapengeweld in een bioscoop in de staat Colorado, vorige zomer, waarbij twaalf doden vielen en 58 mensen gewond raakten. Een bijna ongekende politieke drang om de gekoesterde vrije verkoop van vuurwapens aan banden te leggen heeft sindsdien geleid tot een run op wapens en munitie – nu het nog kan.

Amerikanen kopen massaal wapens, nu het nog kan

Cijfers voor de Amerikaanse vuurwapenverkoop als geheel zijn niet beschikbaar, maar sinds ‘Newtown’ heeft zich een scherpe piek voorgedaan in aanvragen voor vuurwapenvergunningen.

In wetgeving om het vuurwapengeweld in de VS terug te dringen zit ondertussen minder schot. President Obama wil de eisen voor vergunningen aanscherpen en beperkingen opleggen aan de handel in semi-automatische geweren. Onder druk van de machtige vuurwapenlobby, die het grondwettelijke recht op vuurwapenbezit krachtig verdedigt, is een wetsvoorstel dit voorjaar echter gesneuveld in de Senaat.

Schoolkinderen werden in veiligheid gebracht bij de schietpartij op een basisschool in Newtown, Connecticut (foto Newtown Bee)

Schoolkinderen werden in veiligheid gebracht bij de schietpartij op een basisschool in Newtown, Connecticut (foto Newtown Bee)

Smith & Wesson voorspelt verdere groei. In het lopende kwartaal voorziet het een omzet van 162 tot 167 miljoen dollar, hoger dan de gemiddelde raming van analisten, 141 miljoen. En in fiscaal 2014 verwacht het bedrijf zijn huidige omzetrecord al weer te breken, met een jaaromzet van 605 tot 615 miljoen dollar.

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *