Een proces in Kingston voor viervoudige moord uit eerwraak binnen een immigrantenfamilie heeft veel Canadezen geschokt. Vader Mohammad Shafia, zijn vrouw en zoon zijn veroordeeld voor moord op zijn drie tienerdochters en eerste vrouw. De rechter sprak van een ,,vreemd concept van eer’’, waarvoor ,,absoluut geen plaats is in een beschaafde maatschappij’’.

Door Frank Kuin

MONTREAL. Drie leden van een Canadese immigrantenfamilie van Afghaanse afkomst zijn in de Canadese plaats Kingston veroordeeld voor moord op vier vrouwelijke gezinsleden uit eerwraak. De slachtoffers, drie tienermeisjes en hun stiefmoeder, werden in 2009 omgebracht omdat hun gedrag indruiste tegen de traditionele waarden van de islamitische familie.

De ouders en een broer van de drie meisjes zijn door een jury schuldig bevonden aan moord met voorbedachten rade, na een geruchtmakend proces dat ruim drie maanden heeft geduurd – en vele Canadezen heeft geschokt. Vader Mohammad Shafia, moeder Tooba Yahya en hun zoon Hamed zullen voor de viervoudige moord tenminste 25 jaar gevangenisstraf krijgen.

,,De reden voor deze schandalige moorden in koelen bloede was kennelijk dat de vier volkomen onschuldige slachtoffers uw vreemde concept van eer krenkten’’, zei de rechter tegen de daders. Voor dergelijke eerwraak ,,is absoluut geen plaats in een beschaafde maatschappij.’’

Zainab, de oudste dochter van Mohammad Shafia, op een foto die is verspreid bij het proces in Kingston.

De slachtoffers – dochters Zainab, Sahar en Geeti, respectievelijk 19, 17 en 13 jaar oud, en de eerste vrouw van hun vader, de 50-jarige Rona Amir Mohammad – werden in de zomer van 2009 aangetroffen in een auto op de bodem van een kanaal bij Kingston. Samen met hun gezinsleden waren ze op weg naar huis in Montreal, na een bezoek aan de Niagara watervallen.

Aanklagers toonden aan dat Shafia, Yahya en hun zoon plannen hebben gemaakt om de auto in het kanaal te duwen met hun andere auto – met als motief dat de twee oudste dochters zich in de ogen van vader Shafia losbandig gedroegen. Ze kleedden zich te losjes, wilden geen hijabs dragen, en hielden er stiekem vriendjes op na. Zainab was het huis van het gezin eerder ontvlucht wegens huiselijk geweld en bedreiging met de dood, zo bleek tijdens het proces.

Rona Amir, de eerste vrouw van Mohammad Shafia die geen kinderen had, wilde van hem scheiden en steunde de meisjes in hun wens om te leven volgens Westerse normen. Ze maakte deel uit van de polygame familie, die in 2007 naar Canada emigreerde, onder het mom dat ze een nicht was van Shafia. Met meerdere echtgenotes zou Shafia, een zakenman, niet als immigrant zijn toegelaten.

De aanklagers lieten in de rechtszaal opnames horen van afgeluisterde telefoongesprekken, waarin Shafia onder meer zei ,,naar de hel met hen en hun vriendjes’’, en ,,niets is me meer waard dan mijn eer.’’ Ook werden op een computer van de familie zoekopdrachten aangetroffen als ‘waar kun je moord plegen’ en gebieden met waterwegen.

De beklaagden hielden vol onschuldig te zijn. De auto zou te water zijn geraakt bij een uitstapje van de slachtoffers. ,,We hebben geen moord gepleegd, en dit is onrechtvaardig’’, zei de 59-jarige Shafia. Mogelijk gaan ze in hoger beroep.

Volgens de schrijfster Christie Blatchford, die het proces en de uitspraak versloeg, is de viervoudige moord ,,onder de ernstigste in de verachtelijke geschiedenis van eermisdaden.’’

Eermoorden zijn ,,barbaars en onaanvaardbaar in Canada’’, zei de Canadese minister van Justitie Rob Nicholson in een verklaring na de uitspraak. ,,Deze regering staat voor de bescherming van vrouwen en andere kwetsbare personen van alle vormen van geweld.’’

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *