Nu kolonel Gaddafi is afgezet, kan de militaire missie in Libië snel worden afgerond, zegt de Canadese premier Stephen Harper. Canada heeft, naast de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk, een relatief prominente rol gespeeld bij de luchtaanvallen op het regime van Gaddafi.

Door Frank Kuin

OTTAWA. Canada pleit voor een spoedige beëindiging van de militaire missie in Libië onder aanvoering van de NAVO, nu kolonel Gaddafi is verwijderd. Dat zei de Canadese premier Stephen Harper gisteren in reactie op de dood van Gaddafi.

Harper zal ,,in de komende dagen spreken met de bondgenoten om voorbereidingen te treffen voor het einde van onze militaire missie.’’ De Canadese rol bij de operatie, die onder bevel staat van de Canadese Luitenant-generaal Charles Bouchard, zou binnen twee weken kunnen worden afgerond.

Canada heeft, naast de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk, een relatief prominente rol gespeeld bij de luchtaanvallen op het regime van Gaddafi. Ruim 600 Canadese militairen en zeven gevechtsvliegtuigen waren betrokken bij bombardementen.

Harper steunde de missie vanaf het begin in maart, maar de voornaamste Canadese oppositiepartij, de sociaaldemocratische NDP, was tegen Canadese deelname. ,,Het is tijd voor Canada om onze militaire operaties te staken’’, zei Hélène Laverdière van de NDP gisteren.

,,Zonder de hulp van de NAVO zou het veel langer hebben geduurd’’

Libische vertegenwoordigers in Ottawa pleitten echter voor een blijvende rol voor westerse landen als Canada bij de wederopbouw van hun land. ,,We willen een democratisch systeem invoeren in Libië, en daar kan Canada ons bij helpen’’, zei Abubaker Karmos, vertegenwoordiger van de Nationale Overgangsraad in de Canadese hoofdstad.

Feestvierende Libisch-Canadezen bij het parlement in Ottawa waren het daarmee eens. ,,Zonder de hulp van de NAVO zou het veel langer hebben geduurd,’’ zegt Taha Zarrug, een ,,extatische’’ Libiër die sinds 1989 in Canada woont. ,,We zijn de VS, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië en alle landen die hebben geholpen enorm dankbaar.’’

Canadezen van Libische afkomst bij een eerdere demonstratie in Ottawa tegen het regime van kolonel Gaddafi (foto The Pioneer).

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *