De topontmoeting van staats- en regeringsleiders uit Noord- en Zuid-Amerika in Québec-Stad is verstoord door confrontaties tussen demonstranten en de politie. Evenals bij de WTO-top in Seattle maken actievoerders tegen globalisering bezwaar tegen de handelsagenda.

Door Frank Kuin

QUÉBEC. Ongeveer duizend anti-globaliseringsactivisten hebben gisteren in het Canadese Québec-Stad de tijdelijke barrière bestormd die is opgetrokken rond de topontmoeting van regeringsleiders uit Noord- en Zuid-Amerika.

Tijdens deze Summit of the Americas praten 34 staatshoofden en regeringsleiders van het westelijk halfrond over de vorming van een vrijhandelszone in het gebied. De Canadese mobiele eenheid drong demonstranten die kortstondig binnen de hermetisch afgesloten ‘veiligheidszone’ waren gedrongen terug met traangas. De openingsceremonie van de top moest wegens de rellen een uur worden uitgesteld.

De barriere rond de topontmoeting in Québec wordt bewaakt door een zware politiemacht.

De barriere rond de topontmoeting in Québec wordt bewaakt door een zware politiemacht.

Demonstranten beukten in op de drie meter hoge barrière, een hek met een betonnen basis, nabij het conventiecentrum waar presidenten van Noord- en Zuid-Amerikaanse landen, onder wie George W. Bush, werden ontvangen door de Canadese premier Jean Chrétien. Een onderhoud tussen Chrétien en de Chileense president Ricardo Lagos Escobar moest worden afgelast.

Activisten met gasmaskers en sjaals voor het gezicht stroomden naar binnen en dansten op straat alvorens politieversterkingen de bres dichtten met een menselijke muur. Een jonge demonstrant wilde de politie enkele bloemen aanbieden, maar daarvoor kreeg ze van de ME’ers geen gelegenheid. Wolken traangas verspreidden de menigte enigszins. Ook zette de politie honden in en vuurde zij enkele rubberen kogels af.

De politie gebruikte traangas om demonstranten te verjagen.

De politie gebruikte traangas om demonstranten te verjagen.

Volgens de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, John Manley, waren ,,zo goed als alle deelnemers aan de top binnen toen de ongeregeldheden uitbraken. ,,Het is duidelijk dat sommige mensen naar Québec zijn gekomen om de top te ontwrichten”, zei hij.

Manley verwierp de hevige kritiek die door tegenstanders van globalisering is geuit op de barrière als een symbool van uitsluiting. De muur is opgetrokken om herhaling te voorkomen van de ongeregeldheden die eind 1999 een vergadering van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Seattle ontwrichtten. ,,Het is onze taak om onze gasten te beschermen, verklaarde Manley, zichtbaar geïrriteerd dat het onderwerp van gesprek was gekaapt door het tumult.

,,Neerhalen van hek is wat mij betreft geen geweld”

Alan Keane, een demonstrant van de Canadese actiegroep Co-Motion Collective, zei via een mobiele telefoon dat de barrière ,,hopelijk zaterdag met versterking kan worden neergehaald”. Gevraagd of hij voor gewelddadig verzet was, zei hij dat ,,het neerhalen van een hek wat mij betreft geen geweld is.”

Vandaag staat in Québec een grote protestmars tegen globalisering op het programma waarbij 20.000 tot 30.000 demonstranten worden verwacht.

Twee actievoerders staan oog in oog met de mobiele eenheid in Québec-Stad.

Twee actievoerders staan oog in oog met de mobiele eenheid in Québec-Stad.

One Response to Amerika-top mikpunt van actievoerders antiglobalisering

  1. […] en aspiraties tot soevereiniteit, heeft een lange geschiedenis van opwellingen van sociale onrust. In Engelstalig Canada, wars van conflict, wordt echter met toenemend afgrijzen toegekeken terwijl […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *