In Nederland daalt het aantal verkochte auto’s sterk. Maar in Noord-Amerika automarkt verdwijnt de crisis met grote vaart in de achteruitkijkspiegel. De grote drie Amerikaanse autoproducenten liggen op koers om hun beste jaar te noteren sinds 2007.

Door Frank Kuin

Amsterdam. Weinig indicatoren geven het verschil in economische richting tussen Europa en Noord-Amerika zo duidelijk aan als cijfers uit de auto-industrie. Dat bleek gisteren bij de presentatie van spectaculaire groeicijfers in de Amerikaanse autoproductie, in scherp contrast met aanhoudende malaise in de verkoop van auto’s in Nederland.

De Nederlandse markt voor personenauto’s krimpt hard, zo bleek uit cijfers van de brancheorganisatie Bovag. In mei werden in Nederland in totaal 30.089 nieuwe personenauto’s geregistreerd, een daling van 37 procent ten opzichte van mei 2012. Tot zover dit jaar zijn er 175.931 nieuwe auto’s in gebruik genomen, 31 procent minder dan in de eerste vijf maanden van 2012.

Op de Amerikaanse automarkt verdwijnt de crisis juist met grote vaart in de achteruitkijkspiegel. De ‘Grote Drie’ Amerikaanse autoproducenten, General Motors, Ford en Chrysler, rapporteerden elk stevige verkoopcijfers in de Verenigde Staten in de maand mei. Aangedreven door groeiend consumentenvertrouwen boekten de autoproducenten hun beste meimaand sinds vóór de financiële crisis van 2008. De drie fabrikanten liggen op koers om hun beste jaar te noteren sinds 2007.

„Consumentenvertrouwen is op zijn hoogst sinds 2007”

General Motors, de grootste Amerikaanse automaker, zag zijn afzet op de thuismarkt in mei stijgen met 3,1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012, tot bijna 253.000 voertuigen. Dat was het hoogste aantal sinds september 2008. De verkoop van trucks stijgt wegens groeiende vraag vanuit de aantrekkende bouwsector. Bij het luxemerk Cadillac steeg de verkoop 40 procent.

Ford zat GM nauw op de hielen met ruim 246.500 auto’s in mei, het beste resultaat voor die maand sinds mei 2006 en een stijging ten opzichte van mei vorig jaar met 14 procent. De automaker voegt een groeiend aantal hybride modellen toe aan zijn portefeuille; in de eerste vijf maanden van dit jaar verkocht het meer auto’s die zowel op benzine als op elektriciteit kunnen rijden dan het bedrijf ooit deed in een heel jaar.

Gloednieuwe personenauto's bij een assemblagefabriek van Ford in Michigan.

Gloednieuwe personenauto’s bij een assemblagefabriek van Ford in Michigan.

Chrysler was op afstand derde, met een verkoop van meer dan 166.500 voertuigen in mei, een stijging van 11 procent in vergelijking met mei 2012. De onderneming, die grotendeels in handen is van Fiat, klimt op uit het dal met nieuwe versies van merken als Ram en Jeep.

Volgens Jessica Caldwell, analist bij Edmunds.com, is de autosector een belangrijke motor van het herstel in de VS. „De auto-industrie is momenteel een van de meest veerkrachtige sectoren van de algehele economie”, zei ze in een verklaring.

Wat drijft het optimisme op de Amerikaanse automarkt, dat in Europa ontbreekt? Groeiend consumentenvertrouwen en herstel van de bouwsector zijn volgens analisten de belangrijkste ingrediënten van de hausse op de Amerikaanse automarkt. „Consumentenvertrouwen is op zijn hoogst sinds 2007”, aldus Jesse Toprak, analist bij TrueCar, tegenover de L.A. Times. „Dat helpt om de vraag naar nieuwe auto’s stabiel te houden.”

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *