Een voorgenomen fusie van het Canadese beursbedrijf TMX met de London Stock Exchange (LSE) gaat niet door. Een tegenbod door een consortium van dertien Canadese financiële instellingen, bedoeld om de Toronto Stock Exchange in binnenlandse handen te houden, bewoog voldoende aandeelhouders van TMX om hun steun aan de fusie met LSE te ontzeggen.

Door Frank Kuin

TORONTO. De voorgenomen samenvoeging van de London Stock Exchange (LSE) met het Canadese beursbedrijf TMX gaat niet door. De twee bedrijven hebben gisteren na ruim vier maanden hun fusieplan ingetrokken, omdat het niet kon rekenen op voldoende steun onder aandeelhouders van TMX.

Logo van de Toronto Stock Exchange.

De mislukking van het fusieplan ter waarde van 3,6 miljard Canadese dollar (2,6 miljard euro) opent de deur voor een vijandig tegenbod van 3,8 miljard dollar op TMX door een consortium van dertien Canadese financiële instellingen. Dat plan, nadrukkelijk bedoeld om het Canadese beursbedrijf in binnenlandse handen te houden, bewoog voldoende aandeelhouders van TMX om hun steun aan de fusie met LSE te ontzeggen.

De mislukking van de transactie is een grote tegenslag voor de Londense beurs, die nu zelf een mogelijke overnameprooi wordt. De LSE wilde met de acquisitie van TMX, eigenaar van de effectenbeurzen van Toronto en Montreal, ’s werelds voornaamste beurs worden op het gebied van mijnen en grondstoffen. De trans-Atlantische combinatie moest bovendien de erosie van Londen als financieel wereldcentrum afremmen.

In plaats daarvan blijft LSE zonder partner achter in een sector die wordt gekenmerkt door een internationale consolidatietrend. Op dezelfde dag in februari dat LSE en TMX hun akkoord presenteerden, werd bekend dat de beursbedrijven NYSE Euronext en Deutsche Börse eveneens willen samengaan, tot het grootste beursbedrijf ter wereld. Dat plan ligt nog op koers, nadat een vijandig tegenbod van het Amerikaanse beursbedrijf Nasdaq op NYSE Euronext vorige maand werd afgewezen wegens mededingingsbezwaren.

Het is niet de eerste fusiepoging in de beurswereld die is stukgelopen op nationalistisch getinte bezwaren tegen de overname van kapitaalmarkten door buitenlandse kopers. Een overnamebod op de Australische beurs ASX door Singapore Exchange is verworpen. De Canadese regering, die toestemming had moeten geven voor de overname van TMX door LSE, zag op tegen dat besluit.

Zowel de fusie van NYSE Euronext en Deutsche Börse als de overname van TMX door het Canadese consortium moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders. De gewezen partijen LSE en Nasdaq zijn volgens waarnemers mogelijke partners in een tweede trans-Atlantische beurscombinatie.

 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *