Producent San-Fu Maltha probeerde op het Internationale Filmfestival van Toronto een Amerikaanse distributeur te vinden voor de film Zwartboek van Paul Verhoeven. ‘Black Book’ was aan het slot van het festival nog niet verkocht.

Door Frank Kuin

Toronto. Er kwam afgelopen weekend bij de afsluiting van het Internationale Filmfestival van Toronto geen prijs uit de bus voor Paul Verhoevens film Black Book , ofwel Zwartboek. Toch was de producent van de film, Filmproducent San Fu Maltha, positief over de manier waarop Zwartboek er is ontvangen. Sinds de film woensdagavond in Toronto de Noord-Amerikaanse premiere beleefde, heeft Maltha naar eigen zeggen vooruitgang geboekt bij het vinden van een distributeur voor de film in de Verenigde Staten en Canada. Zwartboek was aan het slot van het festival evenwel nog niet verkocht.

Carice van Houten speelt de hoofdrol in ‘Black Book’ van Paul Verhoeven.

„Drie verschillende partijen hebben een bod gedaan,” zegt Maltha. Hij is dit weekeinde doorgereisd naar New York om verder te praten. Later gaat hij misschien nog naar Los Angeles. Maltha is optimistisch. Hij hoopt dat Zwartboek, ofwel Black Book, nog voor het einde van het jaar zal worden uitgebracht op de Amerikaanse markt – een vereiste om komende jaar eventueel mee te kunnen dingen naar een Oscar voor beste buitenlandse film.

Maltha was met name te spreken over de reacties van buitenlandse recensenten. Zo bestempelde de Britse zondagskrant The Observer Black Book, tot ‘zowel een pakkend avontuurverhaal als een herziening van verzetsmythen over de Tweede Wereldoorlog’ en als ‘the toast of the festival’.

De voornaamste prijs van het festival van dit jaar, de publieksprijs, ging bij verrassing naar de Mexicaanse film Bella, geregisseerd door Alejandro Monteverde. Bella gaat over twee personages van wie de levens drastisch veranderen na een ontmoeting in New York. „Ik hoop dat dit geen droom is en dat ik niet wakker word op de filmacademie,” reageerde Monteverde, een 29-jarige cineast die nooit eerder een speelfilm maakte. „Dit is mijn eerste festival, mijn eerste film, mijn eerste alles.”

De voornaamste prijs namens recensenten was voor de omstreden Britse film Death of a President, een in documentaire-stijl gemaakte film over een fictieve moordaanslag op president George W. Bush in 2007. Death of a President, geregisseerd door Gabriel Range, werd geprezen voor ‘de hoogmoed waarmee het de werkelijkheid vertekent om een bredere waarheid bloot te leggen.’

Het Internationale Filmfestival van Toronto is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste evenementen in de filmwereld. Het trekt zowel onafhankelijke cineasten als grote studio’s. „Toronto stijgt in prestige,” zegt Maltha. ,,Je ziet nu steeds meer distributeurs die naar Toronto gaan in plaats van naar Venetië.” Wegens zijn locatie vormt het festival in zekere zin een brug tussen de Amerikaanse filmwereld en die daarbuiten. „Toronto is de etalage van de Noord-Amerikaanse markt, ” aldus Maltha.

Toronto staat vooral bekend als een publieksfestival. Een van de bezoekers van Black Book noemde de film „een van de beste die ik ooit heb gezien op het filmfestival van Toronto.” Maar er was ook kritiek. „Ik vond er niet veel aan,” zei een trouwe festivalganger. „Te zwaar op de hand, met een nadruk op onnodig hard geweld.”

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *