De Liberalen hebben een klinkende verkiezingszege behaald in Canada. Hun jeugdige partijleider Justin Trudeau, zoon van de voormalige premier Pierre Trudeau, blaast het Canadese idealisme nieuw leven in. “We hebben vrees verslagen met hoop,” zei hij tijdens zijn overwinningsrede.

Door Frank Kuin

Montreal. Al zijn hele leven is Justin Trudeau, die vannacht overweldigend is gekozen tot nieuwe premier van Canada, bekend in zijn land. De charismatische, 43-jarige liberale politicus werd geboren in de ambtswoning van de Canadese premier in Ottawa, als oudste zoon van de toenmalige regeringsleider Pierre Elliott Trudeau.

Binnenkort mag Trudeau de ambtswoning waarin hij tot 1984 opgroeide opnieuw betrekken met zijn jonge gezin, nu zelf als minister-president. Met zijn Liberale Partij boekte hij een onverwacht klinkende verkiezingszege op de Conservatieven van premier Stephen Harper, die Canada bijna tien jaar hebben geregeerd.

Justin Trudeau en zijn echtgenote, Sophie Grégoire, na afloop van zijn overwinningsrede in Montreal

Justin Trudeau en zijn echtgenote, Sophie Grégoire, na afloop van zijn overwinningsrede in Montreal

De Liberalen behaalden met bijna 40 procent van de stemmen 184 zetels in het Lagerhuis in Ottawa, een enorme winst van 148 zetels en ruim voldoende voor een absolute meerderheid in het 338 zetels tellende parlement. De Conservatieven verloren hun meerderheid en kwamen uit op 99 zetels. Harper stapt op als partijleider. De sociaaldemocratische NDP viel terug van grootste oppositiepartij tot 44 zetels. Het separatistische Bloc Québécois haalde tien zetels, de Groenen wonnen er één.

„Vanaf vanavond wordt Canada weer het land dat het vroeger was”

Met de overwinning van Trudeau, die aan de verkiezingscampagne begon als underdog, heeft Canada officieel een politieke dynastie, enigszins vergelijkbaar met de Amerikaanse Kennedy’s: de naam Trudeau is voor velen synoniem met een open, liberaal en progressief Canada. Kiezers die al jarenlang uitzien naar een einde van het neoconservatieve tijdperk-Harper, hopen dat Trudeau een meer idealistische visie op Canada na tien magere jaren nieuw leven zal inblazen.

„Vanaf vanavond wordt Canada weer het land dat het vroeger was”, zei Trudeau in zijn overwinningsrede in Montreal. Zo heeft hij al beloofd een constructieve rol te willen spelen bij de internationale klimaatconferentie in Parijs aan het einde van dit jaar – in tegenstelling tot de vijandige opstelling van Harper, die Canada onttrok aan het Kyoto Protocol over uitstoot van schadelijke broeikasgassen.

Justin Trudeau met zijn vader, oud-premier Pierre Elliott Trudeau, in 1987

Justin Trudeau met zijn vader, oud-premier Pierre Elliott Trudeau, in 1987

Wegens zijn beroemde achternaam leek Trudeau, die werkte als leraar voordat hij de politiek inging, voorbestemd om in de voetsporen te treden van zijn legendarische vader, die in 2000 overleed. Velen beschouwen Pierre Trudeau, die met een korte onderbreking regeerde van 1968 tot 1984, als de architect van de moderne Canadese samenleving. Hij voerde officiële tweetaligheid en multiculturalisme door, en op zijn initiatief werd een verlicht Handvest van Rechten en Vrijheden toegevoegd aan de Canadese grondwet, dat grote invloed heeft op de Canadese rechtspraak.

Hoe Justin Trudeau die prestaties zal navolgen is voor velen nog een vraag, want hij heeft weinig bestuurlijke ervaring. Sinds zijn aantreden als partijleider in 2013 wijzen tegenstanders hem van de hand als een lichtgewicht, die er goed uitziet maar toezicht van volwassenen nodig heeft. De Conservatieven hebben hem hard aangevallen met attack ads op televisie, onder de slogan ‘Just Not Ready’ (hij is er niet klaar voor).

Canadezen bleken echter bereid om de zonnige Trudeau het voordeel van de twijfel te geven als alternatief voor Harper. Meer dan twee maanden lang voerde hij een gesmeerde campagne, waarmee hij de lage verwachtingen van zijn optreden ruimschoots overtrof. Als een superster trok hij grote menigten naar zijn bijeenkomsten – wat voor sommigen herinneringen opriep aan de zogenoemde ‘Trudeaumania’ van 1968, toen zijn vader opklom tot regeringsleider.

Justin Trudeau is een moderne politicus, die zich met zijn jonge aanhangers laat fotograferen voor selfies – maar mist de intellectuele achtergrond van zijn vader. Hij maakt een meer emotionele verbinding met zijn kiezers, op basis van een Obama-achtige boodschap van positivisme. “We hebben vrees verslagen met hoop,” zei hij vannacht. “Canadezen hebben gekozen voor verandering, echte verandering.”

This post is also available in: Engels

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *