Activisten uit de Amerikaanse stad Seattle hoopten met een vloot kajaks het vertrek te belemmeren van de Polar Pioneer, een olieplatform waarmee Shell wil gaan boren in het poolgebied. Het blijkt een ambitieus doel op een vroege maandagochtend. “We hebben ons punt gemaakt”, zegt een kajaktivist.

Door Frank Kuin

Seattle. Al voor zonsopgang mobiliseren tegenstanders van oliewinning door Shell in het Arctische gebied zich bij de haven van de Amerikaanse stad Seattle, na een nachtelijk alarm per sms: het reusachtige boorplatform Polar Pioneer, dat sinds vorige maand in de haven ligt om te worden voorbereid op een missie naar het poolgebied voor proefboringen, staat op het punt van vertrek naar Alaska.

Enkele tientallen ‘kajaktivisten’ gaan in de ochtendschemering het water van Elliott Bay op om de uitgang van Terminal 5 te blokkeren, in de hoop het vertrek te kunnen belemmeren. In kajaks met vlaggen met het opschrift ‘Red het Arctisch gebied’ vormen ze een linie tegenover het dok – het sluitstuk van wekenlange protesten in Seattle tegen de plannen van Shell om deze zomer in het afgelegen poolgebied te boren.

Het boorplatform Polar Pioneer wordt uit de haven van Seattle geloodst.

Het boorplatform Polar Pioneer wordt uit de haven van Seattle geloodst.

Wanneer de Polar Pioneer rond 6 uur bij daglicht loskomt van de kade wordt echter snel duidelijk dat de kajaktivisten van onder meer Greenpeace weinig kunnen beginnen om het platform tegen te houden, zoals ze hoopten. Met behulp van 4 sleepboten beweegt het gevaarte langzaam maar gestaag de baai in, voor de moderne skyline van Seattle. Helikopters vliegen mee.

,,Het is overweldigend hoe groot het is”, zegt Vivien Sharples, die met een partner in een tweepersoonskajak zit. ,,Het is droevig om het te zien bewegen, als je bedenkt wat het gaat doen.”

Boten van kustwacht en politie in de vloot voor de Polar Pioneer waarschuwen de kayaktivisten dat ze zich buiten een veiligheidszone van bijna 500 meter van het varende platform moeten houden. Wie dat niet doet kan worden gearresteerd. Ongeveer 12 kajaktivisten worden opgepakt; sommigen van hen werken niet mee en worden fysiek uit hun kajaks getrokken. Onder de arrestanten is Mike O’Brien, een raadslid van Seattle en uitgesproken tegenstander van de oliewinning voor de kust van Alaska.

,,Er is geen goede rechtvaardiging om in het ongerepte Arctische gebied te gaan boren voor olie”, zegt Mandy Varona uit Seattle, die in een bootje het water op is gegaan. ,,Je moet wel erg arrogant zijn om naar het Arctische gebied te gaan om olie te halen, zonder je iets aan te trekken van wat anderen daarvan vinden. Ik weet niet waar Shell op uit is, ze scheppen hier veel kwade wil mee. Hopelijk komen ze tot het besef dat dit het allemaal niet waard is.”

,,Er is geen goede rechtvaardiging om in het ongerepte Arctische gebied te gaan boren”

Tegenstanders van de proefboringen door Shell in de Chukchi-zee maken bezwaar tegen de kans op een olielek in het kwetsbare Arctische gebied, waar geen diepzeehavens of kustwachtstations zijn. Een olielek onder water zoals in de Golf van Mexico in 2010 zou bijzonder moeilijk te bestrijden zijn – zeker wanneer de zee in het najaar dichtvriest. Shell zegt dat het op geringere diepte en onder veel lagere druk gaat boren dan in de Golf van Mexico gebeurt – en neemt zelf schepen mee op een eventueel lek te bestrijden.

Critici menen bovendien dat de olievoorraad van het Arctische gebied, die naar schatting 90 miljard vaten omvat, in de bodem moet worden gelaten als de wereld kans wil maken om op te treden tegen klimaatverandering. ,,We moeten een einde maken aan onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, en snel”, zegt John Sellers, een van de organisatoren van de protesten. Hij ligt in Elliott Bay met een alternatieve schuit voor zonne-energie, de ‘Solar Pioneer’, een drijvende uitvalsbasis voor de kajaktivisten. Het boorplatform noemt hij ,,een technologisch wonder voor een moreel failliet doel.”

Activist John Sellers op de 'Solar Pioneer', een schuit in Elliott Bay.

Activist John Sellers op de ‘Solar Pioneer’, een schuit in Elliott Bay.

Ongeveer anderhalf uur na trossen los is de Polar Pioneer vanuit Elliott Bay de bredere Puget Sound opgeloodst. Het boorplatform zal zich begin juli in Alaska bij een vloot van ongeveer dertig schepen voegen. „We kijken uit naar de proefboringen in de Chukchi-zee”, zegt Curtis Smith, woordvoerder van Shell Alaska, naar aanleiding van het vertrek.

De activisten keren teleurgesteld terug naar de wal. „We zaten in de verdediging”, zegt Sharples. „Persoonlijk dacht ik altijd dat het moeilijk zou zijn om het platform tegen te houden. Maar we hebben ons punt gemaakt, de wereld houdt Shell in de gaten. Er zijn dingen veranderd door wat we hier hebben gedaan.”

„We hebben ons punt gemaakt, de wereld houdt Shell in de gaten”

Kajaktivisten van het eerste uur vormen een kring en uiten hun woede en verdriet over de afloop van de actie, die wekenlang is voorbereid. Ze roepen nog een keer samen hun strijdkreet: boren in het poolgebied? „Shell no!” Dan is het tijd om de kajaks op te ruimen en de protesttent op te doeken.

Heel in de verte koerst het boorplatform richting Alaska.

This post is also available in: Engels

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *