Canada biedt bedrijven die medicinale marihuana produceren kansen. De Nederlandse kweker van mediwiet Bedrocan hoopt daarvan te profiteren. De beursgang verliep gisteren bemoedigend. ,,We werken samen om een wereldmerk op te bouwen.’’

Door Frank Kuin

Montreal. Nederlandse expertise op het gebied van medicinale marihuana is sinds gisteren te koop aan de effectenbeurs in Canada. Bedrocan Cannabis Corp., een nieuwe producent van mediwiet in Toronto die mede is opgezet door Bedrocan in Nederland, kreeg een notering aan de TSX Venture Exchange, een Canadese beurs voor durfkapitaal.

De beursgang van Bedrocan is de derde dit jaar van een teler van medicinale cannabis in Canada, waar bedrijven inspelen op een nieuw landelijk stelsel voor legale mediwiet. Beleggers zijn enthousiast over die trend: de waarde van het aandeel van Bedrocan, dat op basis van Nederlandse ervaring met mediwiet de ontluikende markt in Canada wil bedienen, werd op de eerste handelsdag bijna verdrievoudigd, van 0,40 tot 1,17 Canadese dollar (0,80 euro). Ook de andere twee telers met een notering, Tweed Marijuana en OrganiGram, zitten in de lift.

De animo tekent volgens waarnemers het vertrouwen onder investeerders dat een baanbrekend Canadees model voor legale verstrekking van mediwiet door commerciële telers met winstoogmerk een vruchtbare bodem zal vormen voor zakelijke groei van leveranciers. Het Canadese ministerie van Gezondheidszorg verwacht dat de waarde van de markt voor mediwiet, die bestaat uit tienduizenden gebruikers, de komende tien jaar zal groeien tot 1,3 miljard Canadese dollar (900 miljoen euro).

Canada is met ingang van dit jaar het enige land ter wereld met een nationaal, marktgedreven systeem voor medicinale marihuana. Patiënten kunnen direct bij commerciële leveranciers bestellen, via postorder, op recept van een arts. Nederland en Israël hebben elk een stelsel met een door de overheid aangewezen teler. In de Verenigde Staten is medicinale cannabis illegaal op het federale niveau – al staan meer dan twintig staten, waaronder Colorado, het gebruik wel toe.

Cultivation of cannabis plants.

Kweek van cannabisplanten.

„Er is een nieuw tijdperk aangebroken waarin cannabis wordt gezien als iets dat kan worden gereguleerd en naar behoren kan worden verkocht”, zegt Marc Wayne, bestuursvoorzitter van Bedrocan in Canada. „De kapitaalmarkt heeft groeiende belangstelling om die nieuwe branche te helpen ontwikkelen. Wij positioneren Bedrocan aan de medische kant om in die sector te werken.”

Bedrocan verwacht op de Canadese markt een positie te verwerven als een vooraanstaande producent. Het bedrijf is een van dertien leveranciers die een vergunning hebben van het Canadese ministerie van Gezondheidszorg om mediwiet te produceren. Slechts twee daarvan kunnen farmaceutische cannabis telen met een telkens constant gehalte van de actieve bestanddelen van cannabis, THC (tetrahydrocannabiol) en CBD (cannabiol). Bedrocan is er daar een van.

„We zijn erg blij met de grote interesse voor de beursgang”, zegt Cam Battley, woordvoerder van het bedrijf in Toronto. „Het geeft aan dat Bedrocan wordt gezien als een kwalitatief hoogstaande producent. Wij schrijven dat toe aan de zakelijke geschiedenis van Bedrocan in Nederland, waar we een reputatie hebben opgebouwd als een internationale leider op het gebied van medicinale cannabis.”

Bedrocan, gevestigd in Veendam, levert sinds 2003 mediwiet in Nederland, voor de behandeling van symptomen van multiple sclerose, epilepsie, gewrichtsontsteking en andere aandoeningen. Het bedrijf levert ook aan vijf andere Europese landen, waaronder Duitsland en Italië. Sinds begin dit jaar produceert het ook cannabis voor circa 1.100 patiënten in Canada. Vanaf begin volgend jaar zullen planten voor de Canadese markt worden geteeld bij een nieuwe vestiging nabij Toronto.

,,We gaan dezelfde cannabis die in Nederland wordt geproduceerd in Canada maken’’

Dat complex, dat nu nog in aanbouw is, zal volledig werken volgens de Nederlandse maatstaven van Bedrocan, zegt bestuursvoorzitter Wayne. De Canadese partner heeft de beschikking over de expertise en intellectuele eigendommen uit Groningen; het hoofd van de teelt zal naar Toronto komen om de productie op te zetten. ,,We gaan precies dezelfde gestandaardiseerde cannabis die in Nederland wordt geproduceerd, in Canada maken,’’ aldus Wayne. De vestiging krijgt een capaciteit van 4.000 kilo per jaar, en zal 10.000 patiënten kunnen bedienen.

De belangstelling van Bedrocan voor de Canadese markt ontstond in 2011, toen het bedrijf door het Canadese ministerie van Gezondheidszorg om advies werd gevraagd. Canada staat sinds 2001 het gebruik van medicinale marihuana toe op last van de rechter, maar had moeite met de opzet van een betrouwbaar stelsel. Aanvankelijk mochten kleine telers het leveren, maar dat leidde tot chaos en gebrek aan controle op de kwaliteit. Nu is er een nieuw, strakker stelsel, waarin gerenommeerde telers moeten kunnen floreren als levensvatbare bedrijven, zonder subsidies.

Wayne verwacht dat de trans-Atlantische samenwerking een winnende formule zal blijken voor beide bedrijven. ,,We hebben een sterke relatie van vertrouwen, en we werken samen om een internationale cannabisorganisatie op te bouwen, en een wereldmerk. We zullen onze waarden en onze expertise zoveel mogelijk inzetten om de business te laten groeien.’’

De beursgang van Bedrocan is verlopen via een omgekeerde overname: het privébedrijf kocht een kleine onderneming die al een beursnotering had. Dat is een snellere weg dan een traditionele beursgang. Twee andere marihuanabedrijven, PharmaCan en Mettrum, willen binnenkort ook naar de beurs.

This post is also available in: Engels

 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *