Ondanks aanhoudend omzetverlies keert het geloof in Blackberry’s toekomst voorzichtig terug. De nieuwe topman van de noodlijdende smartphoneproducent, John Chen, wil het Canadese techbedrijf toeleggen op zakelijke communicatie en beveiliging. Hij vraagt tijd om zijn reddingsplan uit te voeren. 

Door Frank Kuin

Montreal. Smartphoneproducent BlackBerry heeft opnieuw een beroep gedaan op het geduld van klanten en investeerders. De jarenlange val van de voormalige hoogvlieger in de sector duurt voort, maar volgens de nieuwe topman heeft het Canadese techbedrijf toch een toekomst als winstgevend bedrijf, voornamelijk als leverancier van diensten op het gebied van zakelijke mobiele communicatie en beveiliging.

Dat bleek vrijdag bij de presentatie van kwartaalcijfers van BlackBerry, de noodlijdende pionier van mobiele e-mail die de afgelopen jaren is overvleugeld door concurrenten als de iPhone van Apple en de Samsung Galaxy. De omzet in het vierde kwartaal bedroeg 976 miljoen dollar (710 miljoen euro) – de eerste keer in zeven jaar dat de omzet onder de grens van 1 miljard zakte.

John Chen, bestuursvoorzitter van BlackBerry.

John Chen, bestuursvoorzitter van BlackBerry.

De forse daling, een val van 64 procent ten opzichte van de omzet van 2,7 miljard in dezelfde periode een jaar geleden, onderstreepte de aanhoudende problemen van BlackBerry, de voormalige leider op de smartphonemarkt. Analisten hadden gerekend op een omzet van 1,1 miljard. Het aandeel van BlackBerry daalde vrijdag met 7 procent aan de effectenbeurs van Toronto, tot 9,31 dollar.

Toch vroeg John Chen, de nieuwe bestuursvoorzitter die in november werd aangesteld, tijd om zijn reddingsplan uit te voeren. Volgens hem kan het bedrijf drastisch worden hervormd tot een onderneming die zich minder toelegt op de productie en verkoop van smartphones, en meer op de kracht waar BlackBerry van oudsher bekend om staat: beveiliging van mobiele communicatie via zijn wereldwijde netwerk.

,,Ik vraag u om nog even vol te houden,’’ zei Chen tijdens een teleconferentie met analisten. ,,We hebben nog een hoop werk te doen, maar ik heb goede hoop.’’

Investeerders hebben Chen tot nog toe het voordeel van de twijfel gegeven. Sinds hij het roer overnam van Thorsten Heins, na een stormachtig jaar waarin de lancering van een serie toestellen met een gloednieuw besturingssysteem flopte, is de koers met meer dan 40 procent opgelopen, al ligt de huidige prijs ver onder een piek van 148 dollar in 2008.

Er bestaat enig vertrouwen dat Chen de juiste man is om alsnog een ommekeer teweeg te brengen bij BlackBerry. De Amerikaanse ondernemer afkomstig uit Hong Kong heeft naam gemaakt als redder van Sybase, een softwarebedrijf uit Californië dat in 2010 na een reorganisatie voor 5,8 miljard dollar werd verkocht aan SAP. Chen is aangetrokken door een van de grootste investeerders in BlackBerry, de Canadese superbelegger Prem Watsa, nadat pogingen om BlackBerry te verkopen en van de beurs te halen mislukten.

Toestellen met fysieke toetsenbordjes komen weer centraal te staan

Sinds zijn aantreden heeft Chen drastische stappen gezet om de boekhouding van BlackBerry op orde te brengen, zodat het bedrijf tijd kan kopen om zich opnieuw te positioneren. Met kasreserves van 2,7 miljard dollar kan het voorlopig vooruit, mits uitgaven worden afgestemd op de drastisch teruggelopen inkomsten. Daarom heeft Chen onder meer het grootste deel van het vastgoed van BlackBerry in Canada verkocht. Duizenden werknemers zijn ontslagen.

Die maatregelen beginnen te werken, want het kwartaalverlies van BlackBerry viel mee: afgezien van bijzondere posten bedroeg het verlies 8 cent per aandeel, veel beter dan de 56 cent per aandeel die analisten hadden verwacht. Chen hoopt volgend jaar rond deze tijd quitte te spelen, en BlackBerry daarna weer winstgevend te maken.

De belangrijkste stap van Chen was om grotendeels op te houden met de productie van toestellen door BlackBerry, zodat het bedrijf zich kan toeleggen op de levering van mobiele communicatie via zijn wereldwijde netwerk. In december sloot de topman een contract voor de productie van BlackBerry-toestellen met Foxconn, het Taiwanese bedrijf dat ook smartphones maakt voor Apple. Door dat werk uit te besteden, bespaart BlackBerry honderden miljoenen dollars aan productiekosten.

Foxconn produceert voornamelijk goedkopere toestellen voor opkomende markten als Indonesië, India en Venezuela, waar BlackBerry nog altijd aanzienlijke populariteit geniet – in tegenstelling tot de Noord-Amerikaanse thuismarkt, waar het marktaandeel van BlackBerry inmiddels verwaarloosbaar is. Volgens onderzoeksbureau IDC had BlackBerry eind vorig jaar een wereldwijd marktaandeel van 0,6 procent.

BlackBerry Bold toestel.

BlackBerry Bold toestel.

Chen is van plan om toestellen met fysieke toetsenbordjes, de hoeksteen van de populariteit van BlackBerry onder trouwe gebruikers, weer centraal te stellen in het aanbod van smartphones van het bedrijf. De smartphoneproducent komt binnen een jaar met een toestel onder de naam ‘BlackBerry Classic Bold’, een nieuwe versie van het oude Bold-model, in een poging om trouwe klanten vast te houden.

Bovendien wil hij bouwen op de oude kracht van BlackBerry: beveiligde e-mail via een wereldwijd netwerk, voor klanten die veel belang hechten aan de beveiliging van hun mobiele communicatie, zoals overheden, bedrijven, en organisaties in de gezondheidszorg en de juridische sector. Meer dan 80.000 zakelijke klanten hebben servers van BlackBerry binnen hun organisatie; Chen wil banden met hun aanhalen.

Hij ziet mogelijkheden voor BlackBerry als dienstenleverancier op het gebied van beheer van toestellen binnen de zakelijke netwerken van organisaties – ook als het gaat om toestellen van concurrenten. Waarnemers beschouwen dat als de meest realistische toekomst voor het bedrijf, tot vorig jaar bekend als Research in Motion (RIM).

Tot slot zien Chen en investeerders ook waarde in de directe-berichtendienst van BlackBerry, BBM. Die is onlangs opengesteld voor mobiele gebruikers op iPhone en Android. Sinds de marktleider in dat segment, concurrent WhatsApp, in februari werd verkocht aan Facebook voor 19 miljard dollar, wordt BBM gezien als een mogelijk lucratief onderdeel van BlackBerry. Het bedrijf wil munt slaan uit de dienst, die meer dan 85 miljoen regelmatige gebruikers heeft, door onder meer zogenoemde stickers (variaties op ‘smileys’) te verkopen.

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *