Vancouver maakte in 2010 naam als homovriendelijke Olympische stad met de opening van het eerste Pride House uit de Olympische geschiedenis. Nu vaardigt de stad een openlijk homoseksuele locoburgemeester af naar Sotsji, uit protest tegen het Russische anti-homobeleid.

Door Frank Kuin

Montreal. De Canadese stad Vancouver, voorganger van Sotsji als organiserende stad van de Olympische Winterspelen, stuurt een openlijk homoseksuele locoburgemeester naar Rusland om de stad in februari te vertegenwoordigen. Tim Stevenson vervangt bij de spelen burgemeester Gregor Robertson van Vancouver, die thuis blijft.

De stap is bedoeld als protest tegen het homo-onvriendelijke klimaat in Rusland, en volgt op uitgebreid debat in Vancouver over de vraag hoe daarop moet worden gereageerd. Een boycot is volgens Stevenson nadelig voor de sporters.

,,Het leek ons dat het meest effectieve wat we kunnen doen is om mij de stad Vancouver te laten vertegenwoordigen, als een openlijk homoseksueel raadslid en locoburgemeester’’, zei hij.

Raadslid Tim Stevenson zal Vancouver vertegenwoordigen in Sotsji.

Raadslid Tim Stevenson zal Vancouver vertegenwoordigen in Sotsji.

Vancouver, waar in 2010 de Winterspelen werden gehouden, heeft naam gemaakt als homovriendelijke sportstad met de opening van het eerste Pride House bij de Olympische Spelen. Ook het skioord Whistler aan de Canadese westkust, waar in 2010 de ski-evenementen plaatsvonden, had een Pride House. Het voorbeeld is vorig jaar gevolgd in Londen.

Rusland staat geen Pride House toe in Sotsji. Stevenson wil dat de gemeenteraad van Vancouver het IOC oproept om Pride House een permanent deel te maken van de Olympische Spelen, en dat homorechten worden opgenomen in het Olympisch Handvest.

Vancouver en Whistler openden in 2010 elk een Pride House.

Vancouver en Whistler openden in 2010 elk een Pride House.

In de zomer deed een petitie de ronde om de Winterspelen in Sotsji wegens het Russische anti-homobeleid te annuleren, en de Winterspelen van 2014 nogmaals te organiseren in Vancouver.

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *