De discussie over Zwarte Piet heeft Canada bereikt. Een politicus van Nederlandse afkomst kwam in het nauw door een foto van hemzelf met Zwarte Piet bij een Sinterklaasviering. Een “ernstige inschattingsfout”, zo werd geoordeeld.

Door Frank Kuin

Montreal. Een Canadese politicus van Nederlandse afkomst heeft gisteren geëmotioneerd zijn excuses aangeboden nadat een foto van hem met Zwarte Piet de ronde deed op sociale media. De foto leidde tot woede en verontwaardiging onder Canadezen over de verschijning van ‘blackface’ – een karikatuur met een uiterst negatieve bijklank in Noord-Amerika.

Joachim Stroink, in september gekozen tot lid van de assemblee van de oostkustprovincie Nova Scotia in Halifax, zat op de foto lachend op schoot bij Zwarte Piet, en zijn echtgenote bij de sint, tijdens een Sinterklaasviering van de Nederlandse gemeenschap, zondag. ,,We zijn lief voor Zwarte Piet en Sinterklass (sic)’’, schreef hij in een tweet die kort daarna werd verwijderd.

Volksvertegenwoordiger Joachim Stroink heeft zijn excuses aangeboden voor een foto van hemzelf (rechts) met Zwarte Piet.

Volksvertegenwoordiger Joachim Stroink heeft zijn excuses aangeboden voor een foto van hemzelf met Zwarte Piet.

Te laat, want een screen grab van de foto leefde voort op twitter en facebook, en maakte een storm van kritiek los. ,,Je zou beter moeten weten’’, schreef een criticus. ,,Het is verbazingwekkend dat een politicus niet op de hoogte is van blackface, nog los van de Sinterklaastraditie’’, aldus een ander. Sommige Canadezen van Nederlandse afkomst betuigden hun schaamte. Een woordvoerder van de premier van de provincie sprak van een ,,ernstige inschattingsfout.’’

Stroink probeerde de foto nog in context te plaatsen met een verklaring op zijn facebookpagina over de Hollandse traditie, maar ging later op de dag geheel overstag met een spijtbetuiging tegenover de media. ,,Ik erken dat er geen plaats is voor de hele blackface-cultuur in Nova Scotia, of in onze cultuur’’, zei hij, zichtbaar aangeslagen. ,,Dit was niet bedoeld als een aanval op de zwarte cultuur van Nova Scotia, maar de viering van een Nederlandse traditie. Ik heb Afrikaanse cultuur beledigd. Dat begrijp ik, en ik bied daarvoor mijn excuses aan.’’

,,Ik erken dat er geen plaats is voor de hele blackface-cultuur in Nova Scotia’’

Stroink zei dat hij een onderhoud had gehad met de minister verantwoordelijk voor de inwoners van de provincie van Afrikaanse afkomst – van wie een deel afstamt van voormalige slaven uit de Verenigde Staten die in de negentiende eeuw hun toevlucht zochten in delen van Canada. De Nederlandse gemeenschap moet volgens hem een discussie aangaan met de bevolking van Afrikaanse afkomst over de toekomst van de Sinterklaasviering. ,,Ik weet niet hoe de figuur van Zwarte Piet er in de toekomst uit zal zien’’, zei hij. ,,Ik weet niet of hij deel zal blijven uitmaken van de viering in Nova Scotia.’’

Canada, een multicultureel land met immigratie uit alle delen van de wereld, is zeer gevoelig voor belediging van minderheidsgroepen. Eerder dit jaar was er al enige discussie over de vraag of zwartgeschminkte gezichten aanvaardbaar zijn bij Halloween – het antwoord was nee.

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *